Ευρωπαϊκό debate με υπερσυντηρητικό πρόσημο...

Nonews-NEWS.com



Ευρωπαϊκό debate με υπερσυντηρητικό πρόσημο...
http://www.nonews-news.com/2024/05/debate.html
May 23rd 2024, 19:57






Τα ξίφη τους ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου διασταύρωσαν οι πέντε βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το ΕΛΚ, Νίκολας Σμιτ από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, Βάλτερ Μπάιερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά), Σάντρο Γκότζι (Renew Europe Now), Τερί Ράιντκε (Ευρωπαίοι Πράσινοι) τοποθετήθηκαν... σε πέντε κατηγορίες θεμάτων που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες. Το debate έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία κοινού. 




Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν αφορούσαν τα εξής θέματα: Οικονομία και θέσεις εργασίας, Άμυνα και ασφάλεια, Κλίμα και περιβάλλον, Δημοκρατία και ηγεσία, Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική και Καινοτομία και τεχνολογία. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία σε πολίτες να θέσουν απευθείας τα δικά τους ερωτήματα.




Το ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές δεν εκπροσωπήθηκαν στο debate. Ωστόσο η ακροδεξιά πρωταγωνίστησε στην τηλεμαχία.


Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επιδόθηκε σε αντι-προσφυγικό κρεσέντο λέγοντας μεταξύ άλλων πως «3,7 εκατομμύρια μετανάστες εισήλθαν νόμιμα στην αγορά εργασίας από το 1 εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου. Εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται, όχι οι διακινητές, Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, όσοι δικαιούνται να παραμένουν θα παραμένουν, οι άλλοι θα επιστρέφουν».


Οι όροι για συνεργασία


Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε τους εξής όρους: να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν, υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του κράτους δικαίου.


«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αλλά δεν θεωρώ ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δημοκρατικές δυνάμεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκολας Σμιτ.


Η αναφορά στη Μελόνι


«Δούλεψα πολύ καλά με τη Τζόρτζια Μελόνι (σ.σ.: την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας) και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως κάνω με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», είπε επίσης η φον ντερ Λάιεν σπεύδοντας να προσθέσει: «Αυτή είναι η δουλειά μου ως πρόεδρος της Επιτροπής».


Μάλιστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με ευρωβουλευτές από το ακροδεξιό κόμμα της Μελόνι («Αδέλφια της Ιταλίας»), μετά τις ευρωεκλογές. 


«Είναι ξεκάθαρα φιλο-ευρωπαΐα, εναντίον του Πούτιν... και υπέρ του κράτους δικαίου» είπε η φον ντερ Λάιεν για την Ιταλίδα πρωθυπουργό. Αν και αναγνώρισε πως υπάρχει διάσταση απόψεων στο θέμα των δικαιωμάτων ατόμων LGBTQI+, υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα ήταν πιο αδύναμη χωρίς την υποστήριξη της Μελόνι.


→ «Δεν καταλαβαίνω το άνοιγμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Τζόρτζια Μελόνι ή στο ακροδεξιό VOX της Ισπανίας», σχολίασε από την πλευρά του ο Σάντρο Γκόζι.




Οι πόλεμοι και η αμυντική ασφάλεια


Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ενίσχυσης της ασφάλειας των κρατών-μελών, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στον Έλληνα πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, μίλησε για την «ασπίδα αεράμυνας για όλη την Ευρώπη, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνοντας πως πρόκειται για έργο που όλοι συμφωνούμε στην Ευρώπη». Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να σταθούμε» στο πλευρό της Ουκρανίας που πολεμάει «για τις δικές μας αξίες... Να τη στηρίξουμε και μετά να ενισχύσουμε και τη δική μας άμυνα».


Και ο Νίκολας Σμιτ υπογράμμισε πως θα πρέπει να στηριχθεί η Ουκρανία, καθώς και να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των κρατών-μελών. Επίσης, ο Σάντρο Γκότζι προειδοποίησε ότι «ο Πούτιν δε θα σταματήσει στην Ουκρανία» αλλά και ότι «γινόμαστε ουρά από τις ΗΠΑ και την Κίνα». Ωστόσο επισήμανε πως για κάθε ευρώ που δίνεται για τον άμυνα, άλλο ένα ευρώ να δίνεται για την εκπαίδευση.


Από την πλευρά της η Τερί Ράιντκε επιδοκίμασε τη δημιουργία ταμείου για αμυντικές δαπάνες, ενώ ζήτησε όλοι να είναι ενωμένοι ενάντια «στην απειλή του Πούτιν». 


Αντίθετα, ο Βάλτερ Μπάιερ έθεσε το θέμα του κόστους για τη στήριξη στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε πως δεν δίνεται η ίδια βαρύτητα για όσα γίνονται στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας ξεκάθαρα για γενοκτονία. Η Ευρώπη ξοδεύει περισσότερα από την Ουκρανία για την άμυνα, είπε και πρόσθεσε: «Εντυπωσιάζομαι που μιλάμε για ασφάλεια και ειρήνη ενώ κανείς δεν αναφέρθηκε στη Μ. Ανατολή. Πότε θα πιέσει η ΕΕ το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία».


Απαντώντας, η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τα περί δικαιώματος του Ισραήλ σε «αυτοάμυνα», προσθέτοντας πάντως πως αυτό πρέπει να γίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο. Σημείωσε επίσης ότι η Ε.Ε. παραμένει πάντα υπέρ της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή.




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια