Η κυβέρνηση καλύπτει την φοροδιαφυγή, αρκεί να αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Koukfamily.blogspot.com

"Ενα Ελληνικό οικογενειακό ιστολόγιο με ευαισθησία σε κάθε τι ελληνικό"

Η κυβέρνηση καλύπτει την φοροδιαφυγή, αρκεί να αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο!
https://koukfamily.blogspot.com/2024/06/blog-post_975.html
Jun 11th 2024, 16:00


Του Βασίλη Βιλιάρδου
 

Φορολογική παράνοια
 

Η πρόταση του προέδρου της Ελλν. Λύσης, σύμφωνα με την οποία αντί να δίνονται 2.000 € για τη γέννηση ενός παιδιού και 8.000 € για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή να δίνονται 8.000 € για τη γέννηση παιδιού και 2.000 € για το αυτοκίνητο, είναι προφανώς σωστή – όπως επίσης το να ενισχύεται η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου από τους ταξιτζήδες για περιβαλλοντικούς λόγους και όχι από τους πλουσίους που δεν έχουν ανάγκη την επιδότηση για να το αγοράσουν.
 
Το κατωτέρω όμως κείμενο της Ν έχει ένα άλλο νόημα – το οποίο αξίζει να σκεφθεί κανείς:
 
«Η εφαρμογή των (σ.σ. απαράδεκτων) τεκμηρίων διαβίωσης αποσκοπεί στην πληρωμή ενός ελάχιστου φόρου εισοδήματος για την ενδεχόμενη φοροδιαφυγή που διαπράττει ο φορολογούμενος – ο οποίος δηλώνει χαμηλότερα πραγματικά εισοδήματα.
 
Δηλαδή, ο Χ φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 15.000 €, αλλά η εφορία του αθροίζει την προσωπική τεκμαρτή δαπάνη 3.000 ή 5.000 € για το ζευγάρι – συν το τεκμαρτό βάρος των κατοικιών, των αυτοκινήτων, των σκαφών κλπ. Εάν λοιπόν το άθροισμα είναι για παράδειγμα 20.000 €, θα φορολογηθεί για 20.000 € – όχι για 15.000 € που είναι το δηλωθέν εισόδημα (σσ. κάτι σχετικά ανάλογο ισχύει για τα νέα τεκμήρια κερδοφορίας των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θεωρούνται de facto φοροφυγάδες και απατεώνες – ενώ έτσι στραγγαλίζονται από την κυβέρνηση).
 
Εάν τώρα ο εν λόγω φορολογούμενος είχε αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δεν θα ίσχυαν οι κατηγορίες ή οι υποψίες περί φοροδιαφυγής – αφού, σύμφωνα με τη νομοθεσία, από το τεκμήριο διαβίωσης εξαιρούνται ηλεκτρικά οχήματα αξίας έως 50.000 € λιανικής τιμής προ φόρων. Για τα ηλεκτρικά οχήματα δε αξίας άνω των 50.000 €, ορίζεται τεκμήριο διαβίωσης 4.000 € – δηλαδή με το ποσόν που επιβαρύνεται ένα ΙΧ 1.200 κ.ε. που είναι πολύ φθηνότερο από ένα ηλεκτρικό!
 
Η απορία εδώ είναι η εξής: Εφόσον η επιβολή των τεκμηρίων αποσκοπεί πράγματι στην τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα, γιατί το κράτος επιτρέπει τη φοροδιαφυγή όσων αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορολογεί όσους αγοράζουν φθηνότερα συμβατικά; Προφανώς δεν έχει καμία λογική – σημειώνοντας ότι, πρόσφατα αυξήθηκαν οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων».
 
Εν προκειμένω, θεωρείται πως η λογική είναι η προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Ποιος όμως επωφελείται από αυτές τις πωλήσεις;
 
Προφανώς χώρες όπως η Γερμανία που παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θέλουν να τα πουλήσουν με ακριβές τιμές – ενώ η επιδότηση αναλαμβάνεται από τα συνήθη φορολογικά υποζύγια και από τις οικονομικά εξαρτώμενες χώρες, όπως η Ελλάδα, εις βάρος του προϋπολογισμού τους, του εμπορικού τους ελλείμματος κλπ.
 
Στην ουσία λοιπόν πρόκειται για φόρους, όσον αφορά τους Πολίτες – με τους οποίους στηρίζουν τις εξαγωγές και τις θέσεις εργασίας χωρών όπως η Γερμανία. Εάν πάντως η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να επιδοτήσει κάτι, τότε θα έπρεπε την κατασκευή αυτοκινήτων στην Ελλάδα – αφού είμαστε σχεδόν η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχει μία τέτοια βιομηχανία. Άλλωστε, όσο η οικονομία μας στηρίζεται όλο και περισσότερο στην κατανάλωση, καθώς επίσης στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, δεν υπάρχει μέλλον.
 
πηγή
You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/Y0XZ65
Σχόλια