Οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του λόγου χαιρετίζουν την απελευθέρωση του Ασάνζ

Nonews-NEWS.comΟργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του λόγου χαιρετίζουν την απελευθέρωση του Ασάνζ
http://www.nonews-news.com/2024/06/blog-post_959.html
Jun 25th 2024, 14:20Οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του λόγου χαιρέτισαν σήμερα την είδηση για την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, όμως πρόσθεσαν ότι οι διώξεις των ΗΠΑ εις βάρος του έχουν δημιουργήσει κακό προηγούμενο.

Ο Ασάνζ πρόκειται να δηλώσει αύριο, Τετάρτη, ένοχος για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων με αντάλλαγμα να του επιτραπεί να επιστρέψει στην πατρίδα του την Αυστραλία, βάζοντας τέλος σε μια δικαστική οδύσσεια 14 ετών...Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγέτες κρατών, όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αυστραλία, είχαν ζητήσει να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του.

Μεταξύ αυτών που χαιρέτισαν την απελευθέρωσή του ήταν οι οργανώσεις Committee to Protect Journalists (CPJ) και Knight First Amendment Institute του πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετώπισε μια δίωξη που είχε σοβαρές επιπτώσεις για τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως», σχολίασε η Τζόντι Γκίνσμπεργκ επικεφαλής της CPJ.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ τον θεωρούν ήρωα που διώκεται επειδή αποκάλυψε στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες και πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ σε διάφορες συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων αυτές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον αντέτεινε ότι η δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks έθεσε σε κίνδυνο ζωές.

«Αν και χαιρετίζουμε τον τερματισμό της κράτησής του, οι διώξεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ασάνζ θέτουν ένα επικίνδυνο νομικό προηγούμενο, ανοίγοντας τον δρόμο για να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον δημοσιογράφων με βάση τη νομοθεσία περί κατασκοπείας στην περίπτωση που λάβουν απόρρητο υλικό από μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος. Αυτό δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ», τόνισε η Γκίνσμπεργκ...
You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια