Ούτε λεφτά, ούτε διακοπές...

Nonews-NEWS.comΟύτε λεφτά, ούτε διακοπές...
http://www.nonews-news.com/2024/07/blog-post_712.html
Jul 10th 2024, 14:40Συνθήκες ασφυξίας σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει προκαλέσει το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας που μαστίζει εδώ και πολλούς μήνες τους πολίτες... Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά παρακολουθεί ως θεατής την αισχροκέρδεια των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ επιχειρεί με επιδόματα - «ασπιρίνες» και με λογικές τύπου... pass να χρυσώσει το χάπι και να συνθέσει το αφήγημα πως η ίδια κάνει ό,τι μπορεί για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να προστατεύσει τους καταναλωτές.

Ωστόσο η αλήθεια διαψεύδει κατηγορηματικά την κυβέρνηση, καθώς οι τιμές εξακολουθούν να τραβούν την ανηφόρα και η αγοραστική δύναμη των πολιτών να εξασθενεί συνεχώς. Την απτή πραγματικότητα αποτύπωσαν χαρακτηριστικά την Τρίτη, τόσο τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, όσο και η έρευνα του ΙΕΛΚΑ.Μικραίνει και άλλο το «καλάθι του νοικοκυριού»

Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2023 οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν συνολικά πάνω από 16%. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2024 ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση (υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Ιούνιο η αύξηση ήταν 1,8%, και τον Ιούνιο του 2022 στο 12,1%).

Το παραπάνω συνεπάγεται ότι η ακρίβεια στο «καλάθι του νοικοκυριού» για το ίδιο διάστημα (Ιούνιος 2021 έως Ιούνιος 2023) αυξήθηκε πάνω από 30% (καθώς η ακρίβεια στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι συνήθως υπερδιπλάσια του επίσημου δείκτη). Και μπορεί ο πληθωρισμός να σημείωσε επιβράδυνση τον Ιούνιο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μειώθηκαν οι τιμές των προϊόντων, αλλά μόνο ο ρυθμός της αύξησής τους.  Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, λοιπόν, τον Ιούνιου του 2024 ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και είδη διατροφής έτρεξε με ποσοστό 2,1%, με το ελαιόλαδο να ανατιμάται κατά 54,8%. Επίσης, μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (19,7%), στα πακέτα διακοπών (12,7%), στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (12%), στα ασφάλιστρα υγείας (14%) και στο φυσικό αέριο (13,1%)., με το ελαιόλαδο να ανατιμάται κατά 54,8%. Επίσης, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (19,7%), στα πακέτα διακοπών (12,7%), στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (12%), στα ασφάλιστρα υγείας (14%) και στο φυσικό αέριο (13,1%).Διακοπές με... κιάλια

Κανονικά αυτή την περίοδο του χρόνου οι περισσότεροι πολίτες θα ετοίμαζαν  βαλίτσες για κάποιο νησιωτικό ή παραθαλάσσιο προορισμό. Κάθε χρόνο όμως οι δημοφιλείς -και όχι μόνο πια- προορισμοί γίνονται όλο και πιο απλησίαστοι για τους Έλληνες, που δεν μπορούν να διαθέσουν ένα ολόκληρο μισθό για να χαλαρώσουν κάπου 5 ημέρες.

Μοιραία, όνειρο θερινής νυκτός φαντάζουν οι διακοπές αυτό το καλοκαίρι για χιλιάδες Έλληνες, που μετά δυσκολίας βγάζουν πέρα τον μήνα. Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ  ήρθε απλά να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί βιώνουμε ή ακούμε στον περίγυρό μας: Δεν φτάνει ο μισθός για διακοπές. Από τη μια τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά και οι τσιμπημένες τιμές στα δωμάτια και από την άλλη τα διαρκώς αυξανόμενα πάγια έξοδο για ένα νοικοκυριό (με τα τιμολόγια ρεύματος να είναι ακόμα πιο ακριβά τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να αυξάνεται περαιτέρω κατά 2,1%) είναι παραπάνω από σαφές ότι ένας μέσος μισθός δεν φτάνει για ένα άτομο να κάνει διακοπές σε κάποιο νησιωτικό προορισμό ούτε για ελάχιστες μέρες.Εφ.Συν.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια