Aρχαιολόγοι απέδειξαν την ύπαρξη του προφήτη Ησαΐα




Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τα πρώτα υλικά στοιχεία για την ύπαρξη του προφήτη Ησαΐα, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Biblical Archaeology Review (BAR). «Η απόδειξη είναι ένα μικρό κομμάτι πηλού μήκους μόλις 0,4 ιντσών που φαίνεται ότι έχει την επιγραφή» Ο Ησαΐας ο προφήτης «, εξηγεί ο ερευνήτρια Candida Moss

Το αντικείμενο βρέθηκε κατά την ανασκαφή ενός σωρού σκουπιδιών στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε ειδώλια, θραύσματα από αγγεία, μπιχλιμπίδια από ελεφαντόδοντο, και άλλα.

Ο Ισραηλινός αρχαιολόγος Eilat Mazar, που είναι επικεφαλής στις ανασκαφές, είπε ότι δίπλα σε αντικείμενα που φέρεται να ανήκαν στον βασιλιά Εζεκία ήταν και ένα το προαναφερθέν κομμάτι με επιγραφή Yesha’yah [u] Nvy , που μεταφράζεται ως» Ησαΐας ο προφήτης». Το περιοδικό σημειώνει: «Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του Ησαΐα στην ιστορία της θρησκείας, αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική για τους Εβραίους και τους Χριστιανούς».

Στο βιβλίο του Ησαΐα αναφέρεται πως ήταν προφήτης και έζησε τον 8ο αιώνα π.Χ. Ο γράφων επισημαίνει ότι ο Ησαΐας άρχισε να κηρύττει κατά τη βασιλεία του βασιλιά Οζία της Ιουδαίας , και έζησε κατά την θητεία αρκετών βασιλιάδων – Οζία, Ιωθάμ, Άχαζ και Εζεκία.

Ο Andrew Davis (Πανεπιστήμιο του Birmingham), δήλωσε σε συνέντευξή του: «Τώρα έχουμε ένα δείγμα της υποτιθέμενης»υπογραφής»του για πρώτη φορά. Αυτό δεν είναι μόνο η απόδειξη της ύπαρξης του Ησαΐα (στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει σοβαρά το γεγονός της ύπαρξής του), αλλά και, ίσως, ένας δείκτης του ρόλου του στην κοινότητα της Ιερουσαλήμ κατά τον VIII αιώνα π.Χ.” Ο Ντέιβις σημειώνει ακόμη πως σύμφωνα με την έρευνα ο Ησαϊας διακρίνεται για την υψηλή κοινωνική θέση, αλλά η Αγία Γραφή λέει ότι ο Ησαΐας ήταν σύμβουλος του βασιλιά, και στράφηκε σε αυτόν για συμβουλές. Το ότι η σφραγίδα του βρέθηκε κοντά στα αντικείμενα του Εζεκία, επιβεβαιώνει το «πορτρέτο» του προφήτη που αναφέρεται στην Αγία Γραφή.



Τέλος ο Ρόμπερτ Καργκίλ, συντάκτης της βιβλιογραφικής αυτής ανασκόπησης, τόνισε σε μια συνέντευξη ότι «το άρθρο γράφτηκε προσεκτικά και ότι το περιοδικό προσπάθησε να απέχει από κατηγορηματικές δηλώσεις ότι ήταν η σφραγίδα του Ησαΐα που βρέθηκε. Ο Cargill πρόσθεσε πάντως πως πιστεύει προσωπικά ότι ο Mazar ανακάλυψε πράγματι την σφραγίδα του Ησαΐα και αυτή είναι η «πρώτη αρχαιολογική και εξω-βιβλική αναφορά στον προφήτη».

pentapostagma.gr


Σχόλια