Σκηνικό πολέμου στην ΑΟΖ: Τούρκοι απείλησαν να βυθίσουν το γεωτρύπανο




Σκηνικό πολέμου επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, μετά τα Ιμια και στην κυπριακή ΑΟΖ. Επειτα από τον αποκλεισμό της ΑΟΖ με συνεχείς Navtex και την παρεμπόδιση της ιταλικής ENI να προχωρήσει σε προγραμματισμένες γεωτρήσεις, σήμερα το πρωί η ένταση κλιμακώθηκε.
Το πλοίο της εταιρείας ΕΝΙ, επιχείρησε να φτάσει στην περιοχή των γεωτρήσεων, ωστόσο ανακόπηκε από τουρκικό
πλοίο, το οποίο μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες απείλησε με χρήση βίας. Η τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να συγκρουστεί με το Saipem και χάρη στον ελιγμό του Ιταλού καπετάνιου αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Το Saipem αποχώρησε από την περιοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου καθώς και τις Αρχές της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, το SAIPEM 12000 παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πλοία, ένα εκ των οποίων απείλησε με χρήση βίας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας.

"Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου δυστυχώς το γεωτρύπανο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.



Επεισόδιο και στις 9 Φεβρουαρίου

Τον διάλογο ανάμεσα στον επικεφαλής ενός εκ των τουρκικών πολεμικών σκαφών από αυτά που συμμετέχουν στον αποκλεισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον καπετάνιο του SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ, που παρεμποδίζεται στο να προχωρήσει στην υλοποίηση ερευνών στο «τεμάχιο 3» της κυπριακής ΑΟΖ δημοσιοποίησε την Παρασκευή, το τουρκικό πρακτορείο του ομίλου Dogan (DHA). Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρεται στην αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς η οποία αποκαλύπτεται στον διάλογο που πραγματοποιήθηκε μέσω ασυρμάτων, καθώς τα δύο σκάφη, μερικές μέρες πριν, στις 9 Φεβρουαρίου, έφτασαν λίγο πριν την σύγκρουση.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Dogan το τουρκικό σκάφος κινήθηκε σύμφωνα με την απόφαση της Άγκυρας να «μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση» την έρευνα για υδρογονάνθρακες των ελληνοκυπρίων. Το ερευνητικό SAIPEM 12000 επιχειρώντας να πλησιάσει – συμφωνα με το πρακτορείο – την περιοχή βρήκε απέναντι του τα τουρκικά πολεμικά. Καθώς το ερευνητικό προσπάθησε να συνεχίσει την πορεία του ένα από τα τουρκικά πολεμικά κινήθηκε προς το μέρος του.

Σύμφωνα με το DHA ο καπετάνιος του ερευνητικού μίλησε μέσω ασυρμάτου με τον επικεφαλής του τουρκικού πολεμικού λέγοντας του «Φύγετε από μπροστά μας αλλιώς θα βουλιάξουμε μαζί», με τον επικεφαλής του τουρκικού πολεμικού να απαντά «δεν μπορώ να ελέγξω τη ρότα και την ταχύτητα μας». «Ελέγχεις και την ταχύτητα και τη μηχανή σου. Το βλέπω ξεκάθαρα». Ωστόσο, συνεχίζει το DHA το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του, με τον καπετάνιο του ερευνητικού να φέρεται να απαντά «Εντάξει αλλάζω ρότα» και να απομάκρυνε το πλοίο από την περιοχή.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αποστολή της ιταλικής φρεγάτας, η οποία βρισκόταν στην Μεσόγειο στο πλαίσιο καθηκόντων του ΝΑΤΟ, στην περιοχή που βρισκόταν το SAIPEM 12000 με στόχο να το προστατεύσει, προσθέτοντας ότι άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε προς τη Βηρυτό, «όταν ήρθε αντιμέτωπη με την τουρκική αποφασιστικότητα».

Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Dogan, χαρακτήρισε την τουρκική αποφασιστικότητα στην περιοχή της Μεσογείου ως μεγάλο κέρδος, τονίζοντας για πρώτη φορά είναι απεγνωσμένοι: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει».

Το άρθρο καταλήγει αναφερόμενο στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ μας είπαν «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απέναντι στην Τουρκία»».

τα νέα 

Σχόλια