Ο ΦΟΒΕΡΌΣ ΤΎΦΩΝ

Σήμερα όχι φωτιά αλλά ηφαιστειακή έκρηξη, στην Αίτνα[Φωτογραφία G.Leonardi]. Βλέποντας αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες από την Αίτνα στη Σικελία, μπορε


Σήμερα όχι φωτιά αλλά ηφαιστειακή έκρηξη, στην Αίτνα [Φωτογραφία G.Leonardi]. Βλέποντας αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες από την Αίτνα στη Σικελία, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί πώς οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο πιο φοβερός από τους εχθρούς του Δία και των Ολύμπιων - ο ΤΥΦΩΝ - είχε παγιδευτεί κάτω από το εν λόγω βουνό. Το θέαμα του συντριβανιού λάβας είναι μοναδικό από τον νοτιοανατολικό κρατήρα και το εκρηκτικό σύννεφο ύψους περίπου 10 χλμ, το οποίο, όπως ανακοινώνει το Ingv, διασκορπίζεται στον δυτικό τομέα του ηφαιστείου.


[Φωτογραφία Alberto S.]



Μια εντυπωσιακή εικόνα,από τις πιο έντονες και θεαματικές στιγμές αυτού του πρώτου παροξυσμού της χρονιάς του νοτιοανατολικού κρατήρα της Αίτνας , ενός από τους πιο όμορφους που έχουν παραχθεί ποτέ τα τελευταία χρόνια. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Emilio Messina.

«Ήφαιστε ομβριμόθυμε, μεγασθενή, ακάματον πύρ, που λάμπεις με φλογερές αυγές, φαεσίμβροτε δαίμονα, φωσφόρε, καρτερόχειρα, αιώνιε, τεχνοδίαιτε, εργαστήρ, κόσμοιο μέρος, στοιχείο αμεμφές, παμφάγε, πανδαμάτωρ, πανυπέρτατε, παντοδίαιτε, αιθήρ, ήλιος, άστρα, σελήνη, φως αμίαντον, γιατί αυτά τα μέλη του Ηφαίστου προφαίνουν για τους θνητούς. Έχεις κάθε οίκο, κάθε πόλη, πάντα τα έθνη, οικείς και στα σώματα των θνητών, πολύολβε, κρατεέ. Άκουσε, μάκαρ, σε καλώ προς ευίερες επιλοιβές, να έλθεις ήμερος αεί όπως χαίρεσαι επι των έργων, παύοντας την λυσσώσα μανία του πυρός που έχει ακάματη καύση της φύσεως μέσα στα σώματά μας.»

Ορφικός ύμνος Ηφαίστου (θυμίαμα λιβανομάνναν), 6ου αιώνα π.Χ




Και μετά από 11 μέρες ξεκούρασης, επιστρέφει στη δράση ο γίγαντας Τυφώνας ​​.Φωτογραφία,EtnaLive /Giorgio Costa

Σχόλια