Η ΜΆΣΚΑ ΑΠΌ ΕΛΕΦΑΝΤΌΔΟΝΤΟ ΤΟΥ ΑΠΌΛΛΩΝΑ

Είναι μια από τις πιο σπάνιες και πιο σημαντικές λεηλατημένες αρχαιότητες στον κόσμο. Ένα μοναδικό σε φυσικό μέγεθος χρυσελεφάντινο κεφάλι του Απόλλων

 



Είναι μια από τις πιο σπάνιες και πιο σημαντικές λεηλατημένες αρχαιότητες στον κόσμο. Ένα μοναδικό σε φυσικό μέγεθος χρυσελεφάντινο κεφάλι του Απόλλωνα, του Έλληνα θεού του ήλιου από άγαλμα του 5ου αιώνα π.Χ.

Σκαλίστηκε από τον κλασικό γλύπτη Φειδία, που θεωρείται ίσως ο μεγαλύτερος από όλους τους αρχαίους γλύπτες.

Ανακαλύφθηκε αρχικά το 1995 από τον διαβόητο tombarolo [ληστή τάφων] Pietro Casasanta κοντά στα ερείπια των Λουτρών του Κλαυδίου, βόρεια της Ρώμης.Η μάσκα κατασχέθηκε από τον έμπορο αρχαιοτήτων του Λονδίνου Ρόμπιν Σάιμς το 2003, αφού του παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι το άγαλμα είχε ανασκαφεί παράνομα και είχε μεταφερθεί λαθραία από την Ιταλία.

Ένας από τους πιο γνωστούς και πιο επιτυχημένους αντιπροσώπους αρχαιοτήτων στον κόσμο, ο Σάιμς έχει κατηγορηθεί ότι ήταν ο κύριος έμπορος στο εγκληματικό δίκτυο του Τζάκομο Μέντιτσι, που πουλούσε λεηλατημένες αρχαιότητες από τον Ρόμπερτ Χετ Τζούνιορ και τους Μέδικους σε πολλά διάσημα μουσεία της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου J.Paul Getty, του οποίου η επιμελήτρια Μάριον Τρου έχει κατηγορηθεί από τότε για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Η μάσκα από ελεφαντόδοντο του Απόλλωνα είναι εως τώρα ο πόλος έλξης σε μια έκθεση με λεηλατημένα αντικείμενα που έχουν επιστραφεί στην Ιταλία στο παλάτι Quirinale στη Ρώμη.

Γεωδίφης
Σχόλια