ΣΤΑΤΉΡΑΣ ΑΠΌ ΉΛΕΚΤΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΊΑ ΆΜΜΩΝΑ

Στατήρας από ήλεκτρο με τον Δία Άμμωνα, 410 π.Χ- 330 π.Χ. Κοπή στην Κύζικο Μυσίας της Μ.Ασίας. Ήλεκτρον ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες ένα κράμα χρυσού



Στατήρας από ήλεκτρο με τον Δία Άμμωνα, 410 π.Χ- 330 π.Χ. Κοπή στην Κύζικο Μυσίας της Μ.Ασίας.

Ήλεκτρον ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες ένα κράμα χρυσού και αργύρου, το οποίο είτε έβρισκαν στον Πακτωλό ποταμό ή παρασκεύαζαν στα εργαστήρια τους.Ο Ηρόδοτος το αναφέρει σαν «λευκό χρυσό».

Το ήλεκτρο χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή νομισμάτων μέχρι την Βυζαντινή εποχή.

«Η παράδοση έχει επίσης καταγράψει ότι το κεφάλι του Άμμωνα είχε το σχήμα του κριαριού, αφού φορούσε ένα κράνος αυτής της μορφής στις εκστρατείες του με κέρατα και στις δύο πλευρές. Αλλά υπάρχουν μερικοί συγγραφείς μύθων που διηγούνται ότι στην πραγματικότητα υπήρχαν μικρά κέρατα και στις δύο πλευρές των ναών του και ότι επομένως και ο Διόνυσος, ως γιος του Άμμωνα, είχε την ίδια όψη με τον πατέρα του και έτσι η παράδοση έχει παραδοθεί για να διαδεχθεί γενιές της ανθρωπότητας ότι αυτός ο θεός είχε κέρατα».Διόδωρος, Βιβλίο ΙΙΙ.

Η Κύζικος ήταν αρχαία μικρασιατική πόλη στη Μικρά Φρυγία (Μυσία), στα παράλια της Προποντίδας. Ήταν αποικία των Μιλησίων την περίοδο του Β΄ ελληνικού αποικισμού και πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Κύζικο, που βοήθησε στην επιτυχή έκβαση της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

Γεωδίφης

Σχόλια