Έρχεται εφιαλτικός Χειμώνας; Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο από ένα χρόνο

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού στο Cushing της Oklahoma μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου -κυμαινόμενα κοντά


Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τους για πάνω από ένα χρόνο, αφού τα αποθέματα αργού σε βασικό αποθηκευτικό κόμβο στις ΗΠΑ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο τους από τον περασμένο Ιούλιο.


Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού στο Cushing της Oklahoma μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου -κυμαινόμενα κοντά στο λειτουργικό ελάχιστο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Πρόκειται για μια πτώση 943.000 βαρελιών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate άγγιξαν τα 95,03 δολάρια το βαρέλι κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Τελευταία διαπραγματεύονταν στα 94,61 δολάρια το βαρέλι. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 1,05% στα 97,56 δολάρια το βαρέλι.


«Η σημερινή δράση των τιμών φαίνεται να βασίζεται στο Cushing, καθώς φτάνει σε χαμηλό 22 εκατομμυρίων βαρελιών, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022», δήλωσε στο CNBC ο Bart Melek, διευθύνων σύμβουλος της TD Securities. Εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να πέφτουν κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα είναι «σκληρό» να βγαίνει αργό στην αγορά, δήλωσε ο Melek στο «Street Signs Asia» του CNBC.

Ο ίδιος προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να παραμένουν σε «υψηλά επίπεδα» για το υπόλοιπο του έτους, με ανοδικό κίνδυνο εάν το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου OPEC+ συνεχίσει να διατηρεί περιορισμένες τις προμήθειες.


Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου εξετάζουν ένα «αρκετά ισχυρό έλλειμμα» πέρα ​​από ένα ήδη σημαντικό έλλειμμα αυτό το τρίμηνο, είπε ο Malek, επικαλούμενος τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που εφαρμόστηκαν από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του. Τον Σεπτέμβριο, η Σαουδική Αραβία, βασίλισσα του ΟΠΕΚ+, παρέτεινε την εθελοντική περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους. Η Σαουδική Αραβία ανεβάζει την παραγωγή αργού σε σχεδόν 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει δεσμευτεί να παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο Malek τόνισε επίσης πώς η απόδοση των διυλιστηρίων θα μειωθεί τους επόμενους μήνες καθώς πλησιάζει η περίοδος συντήρησης. Η απόδοση του ακατέργαστου διυλιστηρίου (refinery crude throughput) αναφέρεται στον όγκο του αργού πετρελαίου που μπορεί να παράγει ένα διυλιστήριο κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης χρονικής περιόδου.


«Πιστεύουμε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να διατηρηθούν κοντά σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό καιρό. Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι για πολύ μια μόνιμη κατάσταση. Και μπορεί να βλέπουμε ήδη το τέλος αυτού του ράλι ανόδου (στις τιμές)».

Δεν θα είναι προς το συμφέρον του ΟΠΕΚ εάν οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από ότι σήμερα, καθώς θα ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη κατάρρευση της ζήτησης, επεσήμανε ο Malek.

«Πιστεύουμε ότι τελικά θα σηματοδοτήσουν, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, ότι μπορεί να είναι πολύ καλά με αυτά τα ισχυρά μέτρα για τον περιορισμό της προσφοράς», προέβλεψε.

Οι προβλέψεις για 100 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου στροβιλίζονται στον ορίζοντα τις τελευταίες ημέρες. Η Goldman Sachs αύξησε πρόσφατα την πρόβλεψή της για το μπρεντ από 93 δολάρια το βαρέλι σε 100 δολάρια, λόγω των «μετριοπαθέστερων αναλήψεων αποθεμάτων», έγραψε η επενδυτική τράπεζα σε πρόσφατο σημείωμα της με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα είναι σε θέση να διατηρήσει το Brent σε εύρος 80 έως 105 δολαρίων το 2024», αναφέρονταν στην έκθεση της η Goldman, επικαλούμενη την ισχυρή αύξηση της ζήτησης από την περιοχή της Ασίας.

kourdistoportocali.com


Σχόλια