Νέος κανονισμός της ΕΕ - Φόβοι για έκρηξη των τιμών του καφέ, του κακάο και των ειδών ζαχαροπλαστικής

Το έγγραφο από τις Βρυξέλλες ορίζει ότι από την ημερομηνία αυτή, μόνο ο καφές και οι κόκκοι κακάο που μπορεί να αποδειχθεί ότι προέρχονται από αλυσίδε




Από τον Kai Rebmann

"Δεν έχουμε πια, και αν ναι, τότε είναι πολύ πιο ακριβό." Προτάσεις όπως αυτές θα μπορούσαν σύντομα να ειπωθούν σε πολλούς πελάτες στο σούπερ μάρκετ. Μόνο αραιά γεμάτα ή εντελώς εγκαταλελειμμένα ράφια απειλούν την αλλαγή του έτους, ειδικά για προϊόντα όπως ο καφές ή η σοκολάτα. Τουλάχιστον αυτό φοβούνται οι βιομηχανικές ενώσεις και οι εισαγωγείς ενόψει ενός νέου κανονισμού της ΕΕ που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου 2024.


Το έγγραφο από τις Βρυξέλλες ορίζει ότι από την ημερομηνία αυτή, μόνο ο καφές και οι κόκκοι κακάο που μπορεί να αποδειχθεί ότι προέρχονται από αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση των δασών μπορούν να διακινούνται στην ΕΕ. Οι παραγωγοί θα υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση δέουσας επιμέλειας, σύμφωνα με την οποία θα επεξεργάζονται μόνο πρώτες ύλες για τις οποίες κανένα δάσος δεν έχει αποψιλωθεί ή υποστεί ζημία μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020.


Ο Holger Preibisch της Γερμανικής Ένωσης Καφέ ανησυχεί και προειδοποιεί: «Επί του παρόντος, μόνο περίπου το 20% των αγροτών πληρούν τις απαιτήσεις». Σε δήλωση της βιομηχανικής ένωσης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 360 εταιρείες και οργανισμούς σε εθνικό επίπεδο, συνεχίζει: «Απειλούμαστε με ανεπαρκή προσφορά στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά. Η τιμή του καφέ που θα είναι διαθέσιμος στη συνέχεια θα αυξηθεί σημαντικά».


Τα βασικά στοιχεία της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς


Αυτό που ακούγεται σαν λογικό συμπέρασμα βασισμένο στους γνωστούς νόμους της αγοράς ενόψει της αρχικής κατάστασης που αναφέρθηκε παραπάνω, αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στο dpa ότι δεν γνωρίζει κανένα γεγονός βάσει του οποίου ο νέος κανονισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των σχετικών πρώτων υλών ή των τελικών προϊόντων που παράγονται από αυτές. Στην καλύτερη περίπτωση, αναμένεται πολύ περιορισμένος αντίκτυπος στις τιμές.


Η απειλή των ελλείψεων και η σχετική έκρηξη των τιμών δεν περιορίζεται σε καμμία περίπτωση στον καφέ, τη σοκολάτα ή άλλα είδη ζαχαροπλαστικής. Άλλα προϊόντα, όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ή τα έπιπλα, θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν εάν ο κανονισμός της ΕΕ ερχόταν στην τρέχουσα μορφή του και, ειδικότερα, με τον προβλεπόμενο ρυθμό.


Εξάλλου, σε καμμία περίπτωση δεν ισχύει ότι οι εισαγωγείς σε αυτήν τη χώρα αντιτίθενται θεμελιωδώς στον νόμο για την αλυσίδα εφοδιασμού. Πάνω απ' όλα, όμως, ο Holger Preibisch ζητά περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή, αν μη τι άλλο λαμβάνοντας υπόψη τα εκατομμύρια των καλλιεργητών καφέ στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, των οποίων η ύπαρξη βλέπει να απειλείται.


Με ετήσια εισαγωγή περίπου 1,1 εκατομμυρίων τόνων, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και προμηθεύεται την πρώτη ύλη από 15 έως 20 χώρες, ειδικά τη Βραζιλία (30%) και το Βιετνάμ (20%). Στις χώρες αυτές, η καλλιέργεια αρωματικών φασολιών αποτελεί τον βιοπορισμό των τοπικών αγροτών.


Διαφαίνεται η διαταραχή των τιμών και η συμφόρηση στην προσφορά


Ο Preibisch ανησυχεί επίσης για τους μύλους της γραφειοκρατίας. Πάνω απ' όλα, οι εισαγωγείς και οι μεταποιητές καβουρδίσματος βλέπουν μια δυσανάλογη προσπάθεια στην εκτίμηση κινδύνου των δεδομένων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ένωσης καφέ. Για παράδειγμα, οι πελάτες θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά κάθε νέα αποστολή και στη συνέχεια να στέλνουν τα δεδομένα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Preibisch, είναι δύσκολο να ληφθούν οι απαραίτητες πληροφορίες λόγω των πολιτικών δομών σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.


Οι μεγάλοι παραγωγοί στη Γερμανία έχουν παρόμοια άποψη. Ο Johannes Dengler, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Dallmayr Kaffee, μιλά για ένα «γκροτέσκο διοικητικό βάρος» τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους τοπικούς αγρότες. Ορισμένες χώρες, όπως η Αιθιοπία, θα μπορούσαν να «αποκοπούν από την ευρωπαϊκή αγορά» από τον νέο κανονισμό της ΕΕ, σύμφωνα με τον φόβο.


Ενώ οι Βρυξέλλες προσπαθούν να παραμερίσουν τις ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών κατευνάζοντάς τις, η ένωση καφέ φαίνεται να έχει βρει τουλάχιστον εν μέρει ευήκοα ώτα στο αρμόδιο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας. Απαντώντας σε αντίστοιχη επιστολή, εκπρόσωπος του οίκου Cem Özdemir (Πράσινοι) παραδέχτηκε ότι «επί του παρόντος εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια» στο εμπόριο καφέ: «Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός ότι η ιχνηλασιμότητα του συμβατικού, μη πιστοποιημένου καφέ δεν μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις στο αγρόκτημα».


Όποιος είναι εξοικειωμένος με τις συνθήκες στη Νότια Αμερική, την Αφρική ή ακόμα και σε μέρη της Ασίας δεν πιστεύει ότι κάτι θεμελιώδες θα αλλάξει μέσα σε λίγους μήνες. Εάν, ταυτόχρονα, η ΕΕ εμμείνει πεισματικά στον χάρτη πορείας της για τον κανονισμό σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού μηδενικής αποψίλωσης των δασών, οι καταναλωτές στη Γερμανία και την Ευρώπη απειλούνται αναπόφευκτα είτε με σοκ τιμών είτε με συμφόρηση εφοδιασμού για προϊόντα που παρασκευάζονται από καφέ, κακάο ή φοινικέλαιο.




Explosion bei Preisen für Kaffee, Kakao und Süßwaren befürchtet - reitschuster.de
odysseiatv.blogspot.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ
Σχόλια