Ερυθρά Θάλασσα: «Ασπίδα» σε 11 επιθέσεις των Χούθι – Τι δηλώνει ο Ελληνας υποναύαρχος

Το 13% του παγκόσμιου εμπορίου άλλωστε, όπως τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα. Εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων, μόνο τα μι


Την έως τώρα πορεία και τους στόχους της ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ερυθρά θάλασσα «Ασπίδες» περιέγραψαν από κοινού –εν είδει δίμηνου απολογισμού– ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και ο διοικητής των επιχειρήσεων, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν το πρωί στις Βρυξέλλες, οι δύο άνδρες ανέφεραν συγκεκριμένα ότι τα πολεμικά πλοία, που μετέχουν στην εν λόγω επιχείρηση έχουν ήδη αποκρούσει συνολικά 11 επιθέσεις και έχουν συνοδεύσει έως σήμερα με ασφάλεια 16 εμπορικά πλοία.

Εως σήμερα 4 κράτη μέλη της Ε.Ε. –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– μετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες» με φρεγάτες, ενώ 19 κράτη-μέλη με προσωπικό και άλλα μέσα. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ για την πορεία της, που αποδεικνύει πόσο χρήσιμη είναι.



Η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου με στόχο να προστατευθεί η διεθνής ναυτιλία από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, υπενθύμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες έχουν εξαπολύσει συνολικά 80 επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν ως «απάντηση» στην ισραηλινή εισβολή στη Γάζα. Και ενώ «στην αρχή ο στόχος ήταν πλοία ισραηλινών συμφερόντων, πλέον χτυπούν αδιακρίτως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο κ. Μπορέλ διευκρίνισε –για ακόμα μια φορά– τους στόχους της ευρωπαϊκής επιχείρησης, που είναι ξεκάθαρα αμυντικοί όπως η προστασία και η συνοδεία των πλοίων, καθώς και η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις «Ασπίδες» ως «άμεση και ξεκάθαρη απάντηση της Ε.Ε. στις επιθέσεις των Χούθι» που όπως τόνισε απειλούν την ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο το διεθνές εμπόριο και την περιφερειακή ειρήνη. Οι επιθέσεις των Χούθι, που ξεκίνησαν από τις 19 Οκτωβρίου, συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, έχουν επηρεάσει την οικονομία μέσω και της ανόδου του κόστους των εμπορευμάτων των πλοίων.



Το 13% του παγκόσμιου εμπορίου άλλωστε, όπως τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα. Εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων, μόνο τα μισά από τα 70 πλοία που περνούσαν καθημερινά διασχίζουν σήμερα το κανάλι της Σουέζ.

Τη σημαντική συνδρομή της επιχείρησης «Ασπίδες» για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων υπογράμμισε από την πλευρά του ο υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, καθώς όπως ανέφερε βασικός σκοπός δεν είναι άλλος από την προστασία των παγκόσμιων αγαθών, τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της περιφερειακής ειρήνης.

Περιγράφοντας τις δυσκολίες της επιχείρησης, ο Ελληνας υποναύαρχος εξήγησε ότι «αποστολή μας είναι να περιμένουμε όλη την ώρα να μας επιτεθούν. Και αυτό πρέπει να το λαμβάνετε υπόψη σας. Είμαστε υπομονετικοί και εμμένουμε στην αποστολή μας». Εξήγησε, παράλληλα, ότι ενημερώνονται διαρκώς τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ενώ έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα στοιχεία για την περαιτέρω ενίσχυση της επιχείρησης. Σχεδόν δύο μήνες μετά, υπάρχει πλέον καλύτερος συντονισμός με άλλες αποστολές ευρωπαϊκές και μη στην περιοχή, ανέφερε, όπως με εκείνη των ΗΠΑ, Prosperity Guardian και ίσως αυτό εξηγεί τα μειωμένα πλέον θανατηφόρα περιστατικά.


Σχόλια