Η μεγαλύτερη εκκλησία της Ισλανδίας που κλέβει τις εντυπώσεις για το σχήμα της

Το ύψος της εκκλησίας φθάνει τα 74,5 μέτρα, ενώ είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ισλανδία και μεταξύ των ψηλότερων κτιρίων της χώρας. Ο πρωτότυπος σχε



Η μεγαλύτερη εκκλησία της Ισλανδίας που κλέβει τις εντυπώσεις για το σχήμα της

Υπάρχουν αρκετές εκκλησίες στην Ευρώπη που σίγουρα εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους για την αρχιτεκτονική τους και την επιβλητική εμφάνιση τους. Αναμφίβολα, αυτή που ξεχωρίζει τόσο για το σχήμα της, όσο και για το ύψος της είναι η λουθηρανική εκκλησία Hallgrímskirkja που βρίσκεται στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας.

Το ύψος της εκκλησίας φθάνει τα 74,5 μέτρα, ενώ είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ισλανδία και μεταξύ των ψηλότερων κτιρίων της χώρας. Ο πρωτότυπος σχεδιασμός της, την έχει καταστήσει ως ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης, καθώς είναι ορατή από κάθε σημείο της πόλης. Η εκκλησία πήρε το όνομα της από τον ποιητή και πάστορα Hallgrímur Pétursson, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους Ισλανδούς υμνογράφους.

Επίσης, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Guðjón Samúelsson το 1937, ο οποίος εμπνεύστηκε από το φυσικό τοπίο της Ισλανδίας, ειδικά τις παγωμένες λάβες και τα βασαλτικά σχήματα γύρω από τον καταρράκτη Svartifoss, για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό σχεδιασμό που θα αντιπροσώπευε την εθνική ταυτότητα και τον πολιτισμό της χώρας. Η ανέγερση της εκκλησίας ξεκίνησε το 1945 και ολοκληρώθηκε το 1986, με τον πύργο να χτίζεται πριν από τα «πλευρικά φτερά».

Μπροστά από την εκκλησία βρίσκεται το άγαλμα του εξερευνητή Βίκινγκ Leifur Eiriksson που θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στην ηπειρωτική Αμερική και μάλιστα, μισή χιλιετία, πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο.



Το άγαλμα που σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό γλύπτη Alexander Stirling Calder ήταν το δώρο που προσέφεραν οι ΗΠΑ στην Ισλανδία για τον εορτασμό των 1.000 χρόνων λειτουργίας του κοινοβουλίου της χώρας (Alpingi), με την πρώτη συνεδρίαση να έχει συγκληθεί το 930 μ.Χ. στην τοποθεσία Pingvellir, που σήμερα έχει μετατραπεί σε εθνικό πάρκο, αποτελώντας έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Παράλληλα, η εκκλησία χρησιμοποιείται και ως χώρος παρατηρητηρίου, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν με ανελκυστήρα στην κορυφή του κτιρίου και να απολαύσουν όλη την πόλη και το μαγευτικό τοπίο της φύσης, έχοντας πανοραμική θέα.

Εσωτερικά η εκκλησία είναι λιτή και αυτό που ξεχωρίζει είναι το γιγάντιο εκκλησιαστικό όργανο του Γερμανού Johannes Klais of Bonn που παράγει εκπληκτικούς ήχους. Το εν λόγω όργανο αποτελείται από 5.275 αυλούς (σωλήνες) και το ύψος του ανέρχεται στα 16 μέτρα, ενώ ζυγίζει συνολικά 25 τόνους.

Επιπρόσθετα, ο ναός συμμετέχει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ του φωτός με αποτέλεσμα να «μεταμορφώνεται» αλλάζοντας όψη κατά τις βραδινές ώρες με τους έντονους φωτισμούς και τα εντυπωσιακά χρώματα.

Τέλος, ο ναός είναι ανοιχτός στο κοινό καθημερινά, ωστόσο υπάρχει εισιτήριο αν επισκεφθείτε τον πύργο που λειτουργεί ως παρατηρητήριο, ενώ κάθε Κυριακή πραγματοποιείται λειτουργία.

Σχόλια