Με το κράτος της παρανομίας προσπαθεί να συνεργαστεί ο Χρυσοχοίδης. Νο1 σε ναρκωτικά και εμπόριο οργάνων.

Πρωτόκολλο Αστυνομικής Συνεργασίας με την Αλβανία πρόκειται να υπογράψει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος αναμένεται να φθάσει στα Τίρανα σήμερα.
Ο Υπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον ομόλογό του Λουζλίμ Μπάσα, όπου θα συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να παταχθεί το διασυνοριακό έγκλημα.
Η ανάπτυξη του εγκλήματος μεταξύ της χώρας μας και της Αλβανίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, για αυτό και απαιτείται λήψη δραστικών μέτρων και από τις δυο πλευρές. Μέχρι στιγμής όμως δεν είναι υπερβολή να πούμε, οτι, ενώ η ελληνική πλευρά προϊστατο σε κινήσεις συνεργασίας, η Αλβανική, στην πράξη δεν επεδείκνυε καμία δράση και έμενε απλός «θεατής» των γεγονότων.
Τη στιγμή που η Δίωξη Ναρκωτικών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας εξάρθρωνε μεγάλα κυκλώματα και «έπιανε» τόννους χασίς, οι Αλβανοί συνάδελφοί τους δεν είχαν προβεί, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, σε καμία ουσιαστική κίνηση για να συμβάλλουν έστω στον εντοπισμό των κυκλωμάτων.

Για αυτό και στη σημερινή συνάντηση του Έλληνα Υπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, αλλά και με τον Σαλί Μπερίσα, ζητούμενο είναι να ξεκαθαριστούν και να αποσαφηνιστούν οι όροι της αστυνομικής αυτής συνεργασίας, ώστε η πάταξη του εγκλήματος να ξεκινά και από την Αλβανία και να μην είναι μονόπλευρη όπως όλα αυτά τα χρόνια.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΞ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Οι «εισαγόμενες» απειλές για τη χώρα μας, και την Ήπειρο φυσικά, είναι λίγο πολύ γνωστές. Η αθρόα διακίνηση των ναρκωτικών είναι η σημαντικότερη, αφού κατά καιρούς έχουν σημειωθεί συλλήψεις ατόμων με εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες. Κέντρο καλλιέργειας των ναρκωτικών, του χασίς κατά κύριο λόγο, αλλά και διαφόρων άλλων, είναι το Λαζαράτι της Νοτίου Αλβανίας. Ορισμένες φορές μάλιστα είναι να… απορεί κάποιος για το πώς ξεφεύγουν τόσο τα ναρκωτικά, όσο και τα κυκλώματα από τις διωκτικές αρχές της γείτονος.

Το θέμα της διακίνησης των ναρκωτικών, μάλιστα, από την Αλβανία στην Ελλάδα επισημάνθηκε πρόσφατα και σε έκθεση του Αμερικανικού Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Όπως τονίζεται, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών εισάγονται στην Ελλάδα από την Αλβανία και τις περισσότερες φορές τη διακίνηση των ναρκωτικών κάνουν λαθρομετανάστες! Σε ένα άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται, ότι τα τελευταία χρόνια οι Ελληνικές διωκτικές Αρχές έχουν σημειώσει αυξανόμενη επιτυχία στην αντιμετώπιση του ηγετικού κορμού μεγάλων οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών.

Άλλη «απειλή» είναι, φυσικά, οι λαθρομετανάστες. Αδιάψευστος μάρτυρας του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού τους είναι το αστυνομικό δελτίο, στο οποίο γίνεται λόγος, καθημερινώς, για δεκάδες απελάσεις. Η συνοριογραμμή, εξάλλου, μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας είναι περίπου 170 χιλιόμετρα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι έδαφος δύσβατο και ορεινό, με αποτέλεσμα η σύλληψη των… ποντικών να γίνεται με δυσκολία.

Τέλος, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι ξυπνά μια ακόμη απειλή για την Ήπειρο, οι εισαγόμενες φωτιές. Δεν είναι λίγα τα στρέμματα που έχουν παραδοθεί στις φλόγες από πυρκαγιές που ξεκίνησαν στην Αλβανία, αλλά πέρασαν τα σύνορα και σβήστηκαν από την ελληνική πυροσβεστική. Μάλιστα, εξαιτίας συγκεκριμένων πυρκαγιών, έχουν γίνει στάχτη δασικές εκτάσεις που αποτελούσαν πνεύμονα πρασίνου αλλά και φυσικό κάλλος για την περιοχή.


Σχόλια