Οι Τούρκοι επιδιώκουν θερμό επεισόδιο

Ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας με ελληνορωσικές δοκιμές των S-300
Yπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και διαρκείς παραβάσεις του FIR Αθηνών είναι το σκηνικό που στήνουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι, ενόψει και της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της γείτονας χώρας, εκμεταλλευόμενο το δυσμενές για τη χώρα μας κλίμα σε διεθνές
 επίπεδο, τους τελευταίους μήνες έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον του από τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας στα δυτικά, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή
για να τεθούν εκ νέου και υπό καλύτερες προϋποθέσεις οι πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

 Η αξιολόγηση, εξάλλου, της κατάστασης στο ελληνικό αρχιπέλαγος αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο πρόσφατης συνεδρίασης του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Επρόκειτο για μια συνεδρίαση με έντονο το σημειολογικό στοιχείο, αφού ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε εντός του 2010. Χαρακτηριστική ήταν η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, στο πλαίσιο της οποίας, ενώ αρχικά επισημαίνεται ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιλύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα στη βάση της καλής γειτονίας και της στενής συνεργασίας, λίγο παρακάτω γίνεται λόγος για «νόμιμα και ζωτικά» συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Έχοντας κατά νου τα παραπάνω δεδομένα, οι Έλληνες αξιωματούχοι καλούνται στις συναντήσεις που θα έχουν με τους Τούρκους υπηρεσιακούς παράγοντες στην Άγκυρα, από τη μια να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές αιτιάσεις περί ύπαρξης «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και από την άλλη να παράξουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην προώθηση των διμερών σχέσεων.

«Βήμα προς βήμα κλιμάκωση»
Ο τρόπος πάντως που φαίνεται να επιλέγουν οι Τούρκοι για να κάνουν ακόμη πιο σαφή τα αιτήματά τους στη νέα πολιτική ηγεσία της χώρα μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με τη φράση «βήμα προς βήμα κλιμάκωση» που χρησιμοποιούν τελευταία κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να περιγράψουν την κατάσταση στο Αιγαίο. Ο μεγάλος φόβος των ίδιων κύκλων δεν είναι άλλος από την πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, εξαιτίας είτε ενός τυχαίου γεγονότος είτε μιας ηθελημένης προβοκάτσιας. Ενδεικτικά να σημειώσουμε την προκλητική και πέρα από κάθε έννοια τήρησης των κανονισμών ασφαλείας πτήση τεσσάρων τουρκικών F-16, μέσα από το πεδίο βολής Άνδρου, τη στιγμή που η φρεγάτα «Αιγαίο» του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιούσε βολές κατά εικονικών στόχων.
Εκείνο που φοβίζει περισσότερο την ελληνική πλευρά είναι η ανεξέλεγκτη, από την τουρκική κυβέρνηση, δράση κορυφαίων αξιωματικών του τουρκικού στρατού.

Ανησυχητικές είναι επίσης και οι πληροφορίες που συνεχώς βλέπουν το τελευταίο χρονικό διάστημα το φως της δημοσιότητας περί παρασκηνιακά στημένου από την Τουρκία «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο. Εκείνο που φοβίζει περισσότερο την ελληνική πλευρά είναι η ανεξέλεγκτη, από την τουρκική κυβέρνηση, δράση κορυφαίων αξιωματικών του τουρκικού στρατού. Να σημειώσουμε ότι στις αρχές της εβδομάδας συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές οι πρώην αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού, Οζντέν Ορτέκ, και της Πολεμικής Αεροπορίας, Ιμπραήμ Φουρτούνα, με την κατηγορία της εμπλοκής τους στην υπόθεση Εργκένεγκον.

 Η περίπτωση μάλιστα του Ιμπραήμ Φουρτούνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά «γεράκια» της Άγκυρας, με εμπλοκή και στην υπόθεση «Βαριοπούλα», όπως ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης ανατροπής του Ερντογάν το 2004. Επρόκειτο για μια επιχείρηση που ως στόχο είχε τη δημιουργία μίας σύντομης πολεμικής εμπλοκής μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έπειτα από ηθελημένη πτώση τουρκικού μαχητικού που θα εμφανιζόταν ως κατάρριψη από ελληνικό αεροσκάφος.

S-300
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και διατηρώντας σε διαρκή ετοιμότητα την Πολεμική μας Αεροπορία. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικός είναι ο ρόλος που πρόκειται να διαδραματίσει για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας η περαιτέρω επιχειρησιακή ενεργοποίηση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου είναι έως τα τέλη του 2010 να πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική βολή του ρωσικού συστήματος επί ελληνικού εδάφους και πιο συγκεκριμένα στο πεδίο βολής Κρήτης. Ήδη οι σχετικές κοινές ελληνορωσικές επιτροπές έχουν συσταθεί και εξετάζουν το νομικό σκέλος της υπόθεσης, προκειμένου να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που υπάρχουν κυρίως σε λειτουργικό και υποστηρικτικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει το σύστημα να αναπτυχθεί στο σύνολο των δυνατοτήτων του.

Ως βάση των συνομιλιών χρησιμοποιείται το σχετικό μνημόνιο που ήδη έχει υπογράψει ο ελληνικός Στρατός με τους Ρώσους και αφορά στην επιχειρησιακή λειτουργία και διασύνδεση με το σύστημα αεράμυνας της χώρας μας, των πυραύλων μικρού βεληνεκούς TOR M-1. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως, μέχρι ώρας καταγράφεται δυσθυμία της ρωσικής πλευράς να προχωρήσει άμεσα το θέμα επίλυσης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν με τους S-300, μεταξύ των οποίων και της προμήθειας νέων βλημάτων, εξαιτίας και του φόβου διαρροής σε «τρίτους» του λογισμικού του πυραυλικού συστήματος.



Σχόλια