Εν πλω προς την Γάζα ο διεθνής στολίσκος ανθρωπιστικής βοήθειας, απειλεί με χρήση βίας το Ισραήλ

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αφιχθούν πέντε πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια και κατεύθυνση την Λωρίδα της Γάζας, από τα επτά συνολικά που ξεκίνησαν. Στα πλοία επιβαίνουν περίπου 700 ακτιβιστές από 50 χώρες.Η νομική σύμβουλος της πρωτοβουλίας Όντρεϊ Μπόμσι ανάφερε ότι δύο σκάφη παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα και έμειναν πίσω. Τα συγκεκριμένα πλοία αναφέρεται ότι παρουσίασαν ξαφνικά προβλήματα με τα υδραυλικά τους συστήματα, γεγονός που έχει αφήσει υπόνοιες για δολιοφθορά.
Η Μπόμσι τόνισε ότι και ένας δεύτερος στολίσκος με αφετηρία την Ιρλανδία, θα αναχωρήσει για τη Γάζα πιθανόν την Τρίτη.
Η φορτίο που μεταφέρει αποτελείται κυρίως από 100 προκατασκευασμένα σπίτια, 500 ηλεκτρικές αναπηρικές καρέκλες, ιατρικό εξοπλισμό και άλλα υλικά, συνολικά πρόκειται για 1.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από την πλευρά του Ισραήλ πάντως, Ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε ότι το ισραηλινό Ναυτικό θα εμποδίσει με κάθε μέσο, και με την χρήση βίας αν χρειαστεί, το στολίσκο σε περίπτωση που αυτός επιχειρήσει να προσεγγίσει στις ακτές.
Σε πρώτη φάση θα γίνουν αναγκαστικές νηοψίες, πιθανόν να υπάρξουν και προειδοποιητικά πυρά πριν οτιδήποτε άλλο. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι πρόκειται απλώς για μια ακόμα συγκαλυμμένη επιχείρηση πλάγιας ενίσχυσης της Χαμάς.
Η διεθνής προσοχή είναι στραμένη στην θάλασσα ανοιχτά του Ισραήλ, καθώς οι εξελίξεις είναι πραγματικά απρόβλεπτες.
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ, το δε Ισραήλ εμφανίζεται εξίσου αποφασισμένο ακόμα και να συλλάβει και κρατήσει το σύνολό τους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




Σχόλια