Η ήττα του Ισραήλ

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Ισραήλ με τη φονική επίθεση εναντίον αμάχων, η παράνομη σύλληψη, κατακράτηση και βασανισμός των συλληφθέντων, η τρομοκρατική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα μείνουν ατιμώρητα.
Το ίδιο και η πειρατεία στα διεθνή ύδατα (ας πάψουν κάποιοι τηλεπαρουσιαστές να μιλάνε για διεθνή «χωρικά» ύδατα, μια και τα διεθνή αρχίζουν εξ ορισμού εκεί όπου τελειώνουν τα χωρικά ύδατα). Οπως ατιμώρητο θα μείνει και το διαρκές έγκλημα του αποκλεισμού της Γάζας, με τις καταστροφικές επιπτώσεις του για τον λαό της.
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ πέτυχε, βέβαια, τον άμεσο στόχο του.
 Δεν έφτασε η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Πολλοί οι νεκροί από αυτούς που επιχείρησαν να την προσφέρουν.
 Οι άλλοι, αφού βασανίστηκαν, επέστρεψαν στη βάση τους. Κι όμως. Το Ισραήλ, με τη γυμνή ισχύ του, νικήθηκε. Απόδειξη ότι, όπως με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Βιετνάμ ή στο Ιράκ, πολλοί από αυτούς που το υποστηρίζουν γενικά μιλάνε για λάθος στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ (πώς νικήθηκε αφού πέτυχε τον στόχο του;) είναι μόνο φαινομενικό. Οταν σηκώνεται διεθνής κατακραυγή, όταν αποδεικνύεται ένα κράτος τρομοκράτης, όταν οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια δεν αποθαρρύνουν αλλά επιτείνουν την ανάγκη αντίστασης, όταν οι όποιοι αντίπαλοι ενισχύονται ηθικά και πολιτικά, όταν οι σύμμαχοι αποδυναμώνονται τουλάχιστον στα επιχειρήματά τους και διαψεύδονται στις διακηρύξεις τους, όταν η όποια δικαιολογία του επιτιθέμενου καταρρέει μπροστά στην παρανομία και στη βιαιότητά του, ο νικητής είναι στην άλλη πλευρά του λόφου.

ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ του το Ισραήλ παρέσυρε και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμμαχία τους, μόνιμη και σταθερή, εκφράστηκε με την ανοχή και την υποστήριξη του Ισραήλ από την υπερδύναμη στον ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε: «Οι ΗΠΑ λυπούνται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν και εργάζονται αυτή τη στιγμή για την κατανόηση των συνθηκών που περιβάλλουν αυτή την τραγωδία». Πασίγνωστες οι συνθήκες και οι υπαίτιοι. Η αυτοάμυνα που επικαλείται το Ισραήλ είναι ο οργουελιανός όρος για την απρόκλητη φονική επίθεση. Οι ΗΠΑ το ξέρουν. Δεν χρειάζεται πολλή εργασία για να το κατανοήσουν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ομπάμα, μετά την ορκωμοσία του, είπε: «Σ' αυτούς που θέλουν να προωθήσουν τους σκοπούς τους σπέρνοντας τρόμο και σφαγιάζοντας αθώους, λέμε τώρα ότι το φρόνημά μας είναι πιο ισχυρό και δεν μπορεί να λυγίσει. Δεν θα αντέξετε περισσότερο από μας. Θα σας νικήσουμε». Αλλους εννοούσε ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του. Η κλιμάκωση, όμως, της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας και τότε ήταν και αυτή τρομοκρατική. Το επισημάναμε («Κ.Ε.», 25.1.09). Κορυφώθηκε με την εγκληματική ενέργεια της περασμένης εβδομάδας. Το ισχυρό φρόνημα κατά της τρομοκρατίας πού είναι; Οχι πάντως στην Ουάσιγκτον.

ΟΥΤΕ, ΒΕΒΑΙΑ, στην Αγκυρα. Η Τουρκία ευνοήθηκε από το ισραηλινό έγκλημα και επωφελήθηκε από τη διεθνή ήττα του Ισραήλ στις κυριαρχικές βλέψεις της στον ισλαμικό κόσμο με την ισχυρή παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και τις νεοοθωμανικές φαντασιώσεις του κ. Νταβούτογλου. Ενισχύθηκε αλλά δεν νίκησε. Δεν είναι πειστική στον ρόλο του υπερασπιστή του διεθνούς δικαίου. Το όφελος, όμως, και για την Ελλάδα, είναι προφανές αν μπορέσει να παίξει τον ρόλο καλύτερα - με κάποια συνέπεια, τουλάχιστον.

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ φρόνημα κατά της βίας, κατά του πολέμου, κατά της κρατικής τρομοκρατίας, αυτό νίκησε. Η διεθνής κοινότητα -όχι η λεγόμενη, η πραγματική- συμπαρίσταται περισσότερο παρά ποτέ στο δράμα του παλαιστινιακού λαού. Καμία δικαιολογία δεν γίνεται πια αποδεκτή. Ετσι έχασε το Ισραήλ.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.enet.gr/
Σχόλια