Ως πότε θα υποχωρούμε στις παραβιάσεις της Τουρκίας;

Συνεχίζοντας την προκλητική πολιτική της, που τους τελευταίους μήνες έχει πάρει ουσιαστικά χαρακτήρα προβοκάτσιας, η Άγκυρα προέβει χθες σε νέα επίδειξη αδιαλλαξίας επαναφέροντας σχεδόν τις σχέσεις των δυο χωρών στο Αιγαίο στην περίοδο του “βυθίσατε το Χόρα“! Έδωσε εντολή και το σεισμογραφικό πλοίο “Τσεσμέ” ξεκινώντας από τηλιμάνι της περιοχής Σμύρνης άρχισε να κινείται στο ΒΑ Αιγαίο πραγματοποιόντας γεωφυσικές έρευνες… γνωρίζοντας πως η Αθήνα φοβάται να αντιδράσει.
 Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, επιβεβαιώνοντας το γεγονός, απλά δήλωσε σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Τσεσμέ” τα ακόλουθα:
 «Εντοπίστηκε το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος “Τσεσμέ” στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί, από την πρώτη στιγμή, σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του εν λόγω πλοίου. Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Το Cesme, είναι το αμερικάνικο ερευνητικό πλοίο T-AGS Silas Bent, που τέθηκε εκτός υπηρεσίας στις 28 Οκτωβρίου 199 στη Σιγκαπούρη και που δόθηκε στην Τουρκία. Η Τουρκία το χρησιμοποιεί για έρευνες μετά από μια γενική επιδιόρθωση που υπέστει στα ναυπηγεία του Κίελου της Γερμανίας. Μάλιστα η χαρακτηριστική κάρτα αναφοράς του πλοίου, αναφέρει ότι σχεδιάστηκαν οι αλλαγές για “υδρογραφική και γεωφυσική συγκέντρωση στοιχείων, συστήματα χαρτογράφησης, μετεορολογικές, ωκεανογραφικές και γεολογικές έρευνες“.

Η διατήρηση χαμηλών τόνων ως σήμερα, δείχνει ξεκάθαρα ότι επιτρέπει στην Τουρκία να εμφανίζεται παντοδύναμη, και μάλιστα μετά τις καθ’ όλα νόμιμες αλλά εξίσου προκλητικές θαλάσσιες ασκήσεις της στο Ιόνιο και στη θάλασσα των Κυθήρων, με τη βοήθεια αμερικανικού αεροσκάφους για να γίνεται σαφές, ποιος παρέχει κάλυψη. Το γεγονός ότι τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και το Πολεμικό Ναυτικό καθώς και το Λιμενικό, βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή κυρώσεων, σε περίπτωση που δημιουργήσουν “επισόδειο”, δείχνει πως η κυβερνητική πολιτική -με συνολική ευθύνη- δεν εξυπηρετεί παρά ελάχιστα τόσο την Εξωτερική πολιτική μας, όσο και την Άμυνα.

Οι συχνές επικλήσεις του “δημοσίου χρέους” μπορεί να αρκούν για προσωρινή σίγαση των όποιων αντιρρήσεων αλλά δεν συνιστούν πολιτική απόκρουσης της τουρκικής επιθετικότητας. Η κυβέρνηση μπορεί να δίνει “μάχες” για την οικονομία, όπως λέγει αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτε προκειμένου να διατηρήσει εκτός απειλών την εδαφική και πληθυσμιακή ενότητα της χώρας. Οι συχνές αναφορές κυβερνητικών επισήμων στο ερώτημα “μα, ποιός μας απειλεί;” εμείς δεν φοβούμεθα να δηλώσουμε η Τουρκία. Στο Αιγαίο, τη Θράκη, την Κύπρο…

Άλλωστε και η τελευταία ανάλυση της αμερικανικής STRATFOR, αναφέρται στο Αιγαίο, σαν “πνεύμονα” της Ελλάδας, παρατηρώντας πως χωρίς αυτό το ζωτικό χώρο η πατρίδα μας δεν μπορεί να επιβιώσει… Ακόμη και οι Αμερικάνοι το έχουν καταλάβει, στο Μαξίμου και το Πεντάγωνο πότε θα συμβεί αυτό;

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ
e-dragoumanos.gr


 
Σχόλια