Νέες πιέσεις και νέα μέτρα...


Νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κατά επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να...
συμφωνηθούν την Τετάρτη σε νέα συνάντηση που θα έχει ο υπουργός με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τριμερούς επιτροπής.

Αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συναντώνται με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση -πέρα από τις περικοπές δαπανών σε ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα - θα παρουσιάσει την Πέμπτη και αλλαγές στο ΦΠΑ.

Ο μεσαίος συντελεστής του 11% θα ανέβει στο 13%. Ωστόσο κάποια βασικά είδη κατανάλωση και πιθανότατα και οι τουριστικές υπηρεσίες θα μειωθούν στο 6,5%.

Αντίστοιχα, κάποια τρόφιμα πολυτελείας θα ανέβουν από τον μεσαίο συντελεστή στον υψηλό του 23%.

Στο τραπέζι η ευελιξία στην αγορά εργασίας
Εξάλλου, την Τρίτη το απόγευμα η τρόικα συναντάται με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν η νομοθετική κατοχύρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων, η μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ορών εργασίας και οι δαπάνες του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.

Η τριμερής ζητά να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές έναντι των κλαδικών συμβάσεων, ενώ το υπουργείο από την πλευρά του στο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει στο τέλος του μήνα θα επιχειρήσει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συνεδριάζει το Eurogroup
Με βασικό θέμα τη διάσωση της Ιρλανδίας συνεδριάζει την Τρίτη το Eurogroup, και την Τετάρτη το Ecofin, στις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου να παρουσιάζει τα στοιχεία για την εξέλιξη του ελλείμματος μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 από τη Εurostat.

Τέλος στα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους
Στο μεταξύ, τέλος στα σενάρια για αναδιάρθρωση του κρατικού εξωτερικού χρέους έβαλε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τρίτη στην Γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζει σαν «καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες» την αναδιάρθρωση του χρέους, σημειώνοντας ότι δεν συζητείται καν.

Υποστηρίζει δε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν «καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, δεδομένων των θυσιών στις οποίες συναίνεσαν, άλλά και καταστροφή για την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη και το ευρώ».

"Εξαιρετικό ατόπημα οι δηλώσεις Παπανδρέου"
«Εξαιρετικό ατόπημα» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη στάση της Γερμανίας ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς. Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε τη Δευτέρα πυρά εναντίον της Άγκελα Μέρκελ για την πρότασή της να συμμετέχουν ιδιώτες στον νέο ευρωμηχανισμό διάσωσης από το 2013.

Όπως ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο κ. Γεννηματάς, στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων η στάση του πρωθυπουργού.

«Ειλημμένη απόφαση η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και θα παραχωρηθεί, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων» σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Γεννηματάς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το κόστος 20.000 υπαλλήλων αντιστοιχεί σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πρέπει να εξοικονομηθούν 4 δισ. ευρώ για το 2011, εκτιμώντας ότι επίκεινται απολύσεις.
skai.gr
Σχόλια