Πώς τα χωριά έβγαλαν δήμαρχο Λάρισας ...


Κάλλιο πρώτος στο χωριό για... να μην είσαι δεύτερος στην πόλη, θα μπορούσε να παραφράσσει ο κ. Κων. Τζανακούλης για να εξηγήσει την προχθεσινή εκλογική του νίκη.
Πράγματι, ο εκ Μεσορράχης ορμώμενος δήμαρχος Λαρισαίων, κερδίζει εκ νέου τον Δήμο έχοντας επικρατήσει του Γιάννη Σάπκα, στα δημοτικά διαμερίσματα εκτός της πόλης.
Ο...

Λαρισαίος καρδιολόγος, στην εντυπωσιακή πράγματι και ομολογουμένως απρόβλεπτη ανάκαμψη στον β΄ γύρο, κερδίζει τον κ. Τζανακούλη στα εκλογικά τμήματα της πόλης καταγράφοντας μια διαφορά 710 ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Νομαρχία Λάρισας. Ωστόσο χάνει με μεγαλύτερη διαφορά στις... «νέες χώρες». Τους δήμους δηλαδή και τα δημοτικά διαμερίσματα που συνενώθηκαν με τη Λάρισα με το σχέδιο «Καλλικράτης». Γιάννουλη και Φαλάνη καθώς και τα χωριά του Δήμου Κοιλάδας, έδωσαν στον Κ. Τζανακούλη μια διαφορά 926 ψήφων, επιτρέποντάς τον να αναπνεύσει τον ανακουφιστικό αέρα του νικητή τη νύχτα της Κυριακής, με τελική διαφορά 216 ψήφων.
Αναλύοντας το αποτέλεσμα παρατηρεί κανείς ότι:
- Ο Κων. Τζανακούλης απώλεσε 2.585 ψήφους στην πόλη της Λάρισας σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών (19.948 έναντι 22.533), ενώ την ίδια ώρα ο Ι. Σάπκας τις αύξανε κατά 1.740 (20.658 έναντι 18.918), αποκτώντας αριθμητικό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του.
- Ο δήμαρχος Λαρισαίων σε Γιάννουλη, Φαλάνη και δήμο Κοιλάδας (Κοιλάδα, Αμυγδαλέα, Ελευθερές, Κουτσόχερο, Λουτρό, Μάνδρα και Ραχούλα), απώλεσε 895 ψήφους σε σχέση με την πρώτη Κυριακή (3.667 έναντι 4.562), ενώ ο Ι. Σάπκας κέρδισε άλλους 309 ψηφοφόρους (2741 έναντι 2432), μειώνοντας τη συνολική διαφορά των δύο κατά 926 ψήφους (από 2.130 ψήφους την πρώτη Κυριακή).
- Ο Γιάννης Σάπκας αύξησε παντού τις ψήφους και τα ποσοστά του. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης και της υπαίθρου, πλην ενός: αυτού των Ελευθερών, όπου στον πρώτο γύρο έλαβε 108 ψήφους ενώ προχθές 84. Αντίθετα δεν υπάρχει ούτε ένα δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο ο Κων. Τζανακούλης να αύξησε τις ψήφους του, παρά την αύξηση των ποσοστών του.
Συνολικά λοιπόν, σε όλη την επικράτεια του Δήμου Λαρισαίων, τον Κ. Τζανακούλη ψήφισαν 3.480 ψηφοφόροι λιγότεροι σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ενώ τον Γιάννη Σάπκα ψήφισαν 2.049 περισσότεροι Λαρισαίοι.
Οι εξηγήσεις για τη μεταστροφή αυτή που δίνονται είναι πολλές.
Η πλευρά του συνδυασμού του νυν δημάρχου σίγουρα επικαλείται τον εφησυχασμό των ψηφοφόρων της, οι οποίοι θεωρούσαν βέβαιη (και χωρίς τη δική τους ψήφο) τη νίκη του Κ. Τζανακούλη. Ως εκ τούτου η αποχή έπληξε κυρίως το στρατόπεδό τους.
Υπάρχουν όμως και άλλα επιχειρήματα, όπως ότι την πρώτη Κυριακή «σταυρώσαμε» τους υποψηφίους της αρεσκείας μας, εκείνους στους οποίους είχαμε υποχρέωση (και η πολύχρονη εξουσία γεννά τέτοιες...), ενώ στο δεύτερο γύρο ψηφίσαμε για δήμαρχο. Και οι Λαρισαίοι –όπως τουλάχιστον διατείνεται η πλευρά Σάπκα, αναφερόμενη στους δημότες της πόλης- έδειξαν σαφή την προτίμησή τους στην αλλαγή.
Τελικά το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα, αφού επέτρεπε στον χαμένο να πανηγυρίζει και στον αντίπαλό του, ο οποίος προφανώς επιδίωκε μια συντριβή του ανθυποψηφίου του, τελικά να πανηγυρίζει για την «πύρρειο» νίκη του.
www.eleftheria.gr
Σχόλια