Προφητεία το ανάγνωσμα: Έρχεται η ώρα όπου ο έλεγχος του αρχιεπισκόπου προς τους μητροπολίτες θα ξεφύγει.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος τον τελευταίο καιρό. Από τη μια προσπαθεί να μην έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση και από την άλλη να μη δυσαρεστήσει την Ιεραρχία που βρίσκεται εν βρασμώ.
Στην κυβέρνηση θεωρούν τη συναίνεση του Αρχιεπισκόπου δεδομένη. Γι' αυτό και με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να τον καθιερώσουν ως τον μοναδικό και επίσημο εκφραστή της θέσης της διοικούσας Εκκλησίας, παρά τις αντίθετες φωνές που ακούγονται σήμερα εντός της Ιεραρχίας. Αυτές τις σχέσεις με την κυβέρνηση ο Αρχιεπίσκοπος, λένε οι πληροφορίες, θέλει να τις προασπίσει με κάθε τρόπο. Άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του υποστηρίζουν πως ο κ. Ιερώνυμος είναι της γραμμής του Γ. Παπανδρέου στα εθνικά μας θέματα.
 Δηλαδή, δώσε εσύ δύο να πάρουμε και εμείς δύο και να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Όμως οι αρχιερείς είναι δυσαρεστημένοι, γιατί μέχρι στιγμής η Εκκλησία δίνει (σιωπή, συναίνεση κ.λπ.) και δεν έχει λάβει το παραμικρό. Και, όπως λένε, δεν περιμένουν στον καιρό του Μνημονίου «υλικά» αγαθά, αλλά, αν μη τι άλλο, κατανόηση στα ευαίσθητα θέματα που αγγίζουν τις χορδές του σκληρού πυρήνα των πιστών της Εκκλησίας.

Δυσαρέσκεια για τους «ελιγμούς»
Στους κόλπους της Εκκλησίας υπάρχει δυσαρέσκεια από πολλούς Μητροπολίτες και για τους διπλωματικούς ελιγμούς που κάνει ο Αρχιεπίσκοπος και για θέματα που τους αφορούν.
Μητροπολίτες υποστηρίζουν πως τρία χρόνια που έχει εκλεγεί στη θέση του Αρχιεπισκόπου, κρατά ίσες αποστάσεις σε κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται για να μη φουντώσει, όπως λέει ο ίδιος, ακόμη περισσότερο την αντιπαλότητα. Όμως έτσι τα προβλήματα διαιωνίζονται ή παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. «Όποιος συνομιλεί μαζί του αποχωρεί αποκομίζοντας τη βεβαιότητα ότι τον έχει πείσει για τα επιχειρήματά του. Έπειτα από λίγες μέρες το πιο πιθανό είναι να διαψευστεί» λέει Μητροπολίτης που έχει πέσει πολλές φορές στην… παγίδα των αρχιεπισκοπικών ελιγμών.

Ίδια τακτική ακολουθεί, λένε Μητροπολίτες, και στην περίπτωση που στενοί του συνεργάτες έχουν βρεθεί να έχουν υποπέσει σε σωρεία λαθών.

Ούτε βγαίνει ξεκάθαρα να τους προασπίσει –αφού είναι δικές του επιλογές και θεωρητικώς τους εμπιστεύεται– αλλά ούτε τους απομακρύνει όταν επιβεβαιωμένα με τις πράξεις τους έχουν ζημιώσει την εικόνα της Εκκλησίας, υποστηρίζουν.

Τον τελευταίο καιρό, πάντως, τα «πυρά» από αρχιερείς δεν τα συγκεντρώνει τόσο στο πρόσωπό του ο Αρχιεπίσκοπος, όσο οι στενοί συνεργάτες του που τους έχει παραδώσει να διαχειρίζονται μέρος της εξουσίας του.

ΠΗΓΗ
Σχόλια