Βαθαίνει η Μεσόγειος

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η μεσόγειος θάλασσα είχε την μικρότερη αύξηση υδάτων σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, όμως από την είσοδο του 21ού αιώνα και μέχρι σήμερα η άνοδος του νερού στη Μεσόγειο έχει αυξηθεί και φαίνεται να επιταχύνεται, σύμφωνα με μια νέα Ισπανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επισφαλή τον Μανουέλ Βάργκας Γιάνεθ του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους σε μελέτη με τίτλο "Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο", η οποία αποδίδει την συσσώρευση υδάτων κυρίως στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με πόρισμα των Ισπανών επιστημόνων, η στάθμη της Μεσογείου αυξανόταν κατά ένα έως ενάμιση χιλιοστό κάθε χρόνο μετά το 1943, όμως τελευταία παρατηρείται επιτάχυνση της ανόδου, με αποτέλεσμα από το 2000 και μετά η στάθμη να έχει ανέβει μέχρι 20 εκατοστά.
Η μελέτη η οποία βασίζεται σε ένα πρωτοποριακό Ισπανικό θαλάσσιο σύστημα παρατήρησης, επιβεβαιώνει ότι η θερμοκρασία του νερού στη Μεσόγειο αυξάνεται (αν και στην περίοδο 2005-08 καταγράφηκε επιβράδυνση στην αύξηση), επίσης αυξάνεται και η αλμυρότητά των υδάτων (αλάτι).
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Μάλαγα από το Ισπανικό Ίδρυμα Επιστήμης και Τεχνολογίας (FECYT) και το Ισπανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο, αποδίδει το συγκεκριμένο φαινόμενο, όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά επίσης σε φυσικές ατμοσφαιρικές μεταβολές. "Η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί είναι χαοτικά συστήματα", τόνισαν οι ερευνητές.

http://news247.gr/kosmos/

Αναδημοσίευση από το blog :  Φιλοσοφία-Έρευνα
Σχόλια