Επιτέλους ένας πιό αυστηρός νόμος για την κακοποίηση των Ζώων !


Σχέδιο νόμου με το οποίο μπαίνει τάξη στο θέμα των αδέσποτων ζώων και τέλος στην εκμετάλλευση ήμερων και άγριων για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Τσίρκο με ζώα δεν θα μπορεί να δείχνει και να πουλά το θέαμά του στη χώρα μας.
Η αρμόδια υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη έκρινε πως η υφιστάμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα και η προστασία όλων των ζώων από την κακομεταχείριση χρειάζεται περαιτέρω συμπλήρωση.

Και τούτο διότι η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων γινόταν περιστασιακά και ευκαιριακά, τα καταφύγια ζώων ποτέ δεν οργανώθηκαν συστηματικά και ποτέ δεν ελέγχθηκαν, η σήμανση των σκύλων δεν προχώρησε και ο εθελοντισμός των φιλοζωικών ενώσεων και σωματείων, μια κοινωνική δύναμη ευαισθησίας και ανιδιοτέλειας, δεν αξιοποιήθηκε στον βαθμό που έπρεπε.
Ταυτόχρονα, η κακομεταχείριση των ζώων δεν έπαψε να υφίσταται, ενώ επιτρέπεται και συνεχίζεται, ως κατάλοιπο παρελθόντων χρόνων, η χρησιμοποίηση των ζώων σε τσίρκο ή άλλες δημόσιες ψυχαγωγικές, κερδοσκοπικές εκδηλώσεις.
Oδυνηρή εμπειρία
Οι «απάνθρωπες» συνθήκες κράτησης, διαβίωσης και κυρίως αναγκαστικής συμμετοχής των ζώων στην «παράσταση» είναι μια οδυνηρή εμπειρία για όλα τα ζώα, άγρια και μη, τα οποία, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του θεάματος, υφίστανται αφάνταστες δοκιμασίες.
«Η ανοχή στη χρησιμοποίηση παντός είδους ζώου από οποιονδήποτε για λόγους ψυχαγωγίας αναμφίβολα δεν προάγει τον πολιτισμό μας» αναφέρεται στη σχετική εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τη νομοθετική πρωτοβουλία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
1 Δημιουργείται στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο οργάνωσης, διαχείρισης και προστασίας των ζώων συντροφιάς.
2 Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαιρέτως τις γάτες και τους σκύλους, δεσποζόμενα και αδέσποτα, που περισυλλέγονται, καθίσταται υποχρεωτική. Για τα αδέσποτα που περισυλλέγονται καθίσταται επιπλέον υποχρεωτική και η στείρωση.
3 Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στους δήμους -σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία- ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη των δήμων για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα. 
 Για τον σκοπό αυτό η Μ. Αποστολάκη έστειλε επιστολές και στους δημάρχους των δύο μεγαλύτερων πόλεων, τον Γ. Καμίνη και τον Γ. Μπουτάρη.
4 Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα, καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
5 Η κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο, που είναι εξίσου αυστηρό.
6 Προβλέπεται αυστηροποίηση των διατάξεων και συγκεκριμένα προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις στην περίπτωση της κακοποίησης ζώου ή της συμμετοχής σε τσίρκο ή άλλη συναφή εκδήλωση ή έκθεση με κερδοσκοπικό σκοπό, ενώ τα διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες γίνονται πιο αυστηρά και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζονται, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.
Απαγορεύσεις
Στοπ σε θιάσους με ζώα και στα… αλογάκια για φωτογράφηση

 Σύμφωνα με το άρθρο 12 του νέου νομοσχεδίου: «Δεν επιτρέπεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου (άγριας πανίδας ή υπό εξαφάνιση, ζώου εργασίας, εκτροφής, συντροφιάς) σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού».
Επίσης «δεν επιτρέπεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφόσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους».
Απαγορεύεται ρητά «η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου (άγριας πανίδας ή υπό εξαφάνιση, ζώου εργασίας, εκτροφής, συντροφιάς) σε υπαίθρια δημόσια έκθεση ή και φωτογράφησή τους με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους».
Μονομαχίες
Εκτός νόμου τίθενται και «η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας. Επίσης δεν επιτρέπεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών».
Το νομοσχέδιο θίγει ένα ακόμη «καυτό» θέμα: την πρόληψη και την αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα του ίδιου ή άλλου είδους.
Mε απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί κανόνες και όροι που αφορούν στην αποτροπή του κινδύνου εισβολής στη χώρα ή διαφυγής επιζωοτικών νοσημάτων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τα θέματα αυτά.

Από : http://www.newscode.gr/
Σχόλια