Ο χειρότερος εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα στην Ιαπωνία


Μέρα με την ημέρα, αντί ο πυρηνικός εφιάλτης να απομακρύνεται, γίνεται χειρότερος. Συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές πως στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ποιο είναι αυτό; Να εκραγούν και οι έξι αντιδραστήρες της πυρηνικής μονάδας!

 Η ΙΑΕΑ άλλωστε επιβεβαίωσε τη βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Οι προσπάθειες των υπευθύνων της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα είναι ξεκάθαρο πως δεν αποδίδουν.
Τώρα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 για να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, το οποίο θερμαίνεται ανησυχητικά.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες Νο3 και Νο4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι.
Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα σκοπεύουν να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα 3 και ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον 4 από διάφορες θέσεις στο έδαφος και πιθανώς αργότερα και μέσα στον 3.
«Ορισμένα θραύσματα στο έδαφος από την έκρηξη της 14ης Μαρτίου μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν προτού μπορέσει να αρχίσει η ρίψη νερού με αντλίες», καταλήγει η ΙΑΕΑ.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι καπνοί φάνηκε να βγαίνουν από τον αντιδραστήρα Νο3, εντείνοντας την ανησυχία. Η οποία έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και ώρα με την ώρα γιγαντώνεται και οι οιωνοί είναι οι χειρότεροι δυνατοί!
«Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο, ο άνθρωπος που έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί.
Η Ρωσία είναι μια από τις χώρες που δεν έχουν πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία. Όπως δεν έχει ούτε και η ίδια η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για αυτό και ο –ιαπωνικής καταγωγής- γενικός διευθυντής της Γιουκίγια Αμάνο μεταβαίνει, την Πέμπτη, στο Τόκιο για να ενημερωθεί προσωπικά!
Ο Αμάνο χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή», ενώ ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε πως «είναι μια πραγματική καταστροφή και αντιδρούν σε κατάσταση σοκ».
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να αντλήσουν τα πρώτα μαθήματα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη τους να ελέγχουν τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία. Η Ιταλία προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και απαγόρευσε την εισαγωγή τροφίμων από τις 11 Μαρτίου, ημέρα του καταστροφικού σεισμού.
Η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979, δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα!

 «Τα δυστυχήματα τήξης του πυρήνα είναι δυστυχήματα τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψη στον τρόπο δημιουργίας αυτού του είδους του αντιδραστήρα, με τον οποίο έχει εξοπλιστεί ο σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του '70», δήλωσε ο Ολιβιέ Ζιπτά, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN.
Το περιοριστικό κέλυφος είναι ένα αδιαπέραστο περίβλημα που αποσκοπεί στην απομόνωση του αντιδραστήρα και των ραδιενεργών προϊόντων από τον εξωτερικό χώρο ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ωστόσο οι δημιουργοί του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το περιοριστικό κέλυφος τις δεξαμενές ψύξης του αναλωθέντος καυσίμου, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον αντιδραστήρα και αυτό το περίβλημα.
Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα συνιστά πλέον «την κύρια πηγή ανησυχίας» καθώς υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενέργειας απευθείας στην ατμόσφαιρα», κατέληξε η ASN.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία από τις 18 Μαρτίου, ενώ η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο και τη Γιοκοχάμα λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης. Τμήμα του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στο Τόκιο έχει ήδη μετακινηθεί στην Οσάκα.
Και η Κροατία αποφάσισε να μετακινήσει προσωρινά στην Οσάκα το προσωπικό της πρεσβείας της στο Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης. Το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξάλλου ήδη συστήσει στους Κροάτες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Η πρώτη χώρα που κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία το συντομότερο ήταν η Γαλλία, που νωρίτερα ζήτησε άμεση σύγκληση της G7 και της G20.
Στα 80 χλμ οι αμερικανικές δυνάμεις
Οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Ιαπωνία δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα. Το μέτρο αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός στρατός χορηγεί εξάλλου σε ορισμένα πληρώματα αεροσκαφών δισκία ιωδιούχου καλίου ενόψει αποστολών τους σε ένα μέτρο που έχει λάβει για την προφύλαξή τους από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας.

Μετρήσεις ραδιενέργειας σε κάθε αεροπλάνο που επιστρέφει από την Ιαπωνία!

Εντολή να ελέγχεται κάθε αεροπλάνο που επιστρέφει από την Ιαπωνία έχουν δώσει οι αρχές σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου. Κάθε μια πτήση που προσγειώνεται σε αεροδρόμια όλων των ηπείρων, ελέγχεται για τα επίπεδα ραδιενέργειας που φέρει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του!
Εν τω μεταξύ με κίνδυνο της ζωής τους επέστρεψαν μετά τις 09:30 το πρωί ώρα Ελλάδας, οι πενήντα εναπομείναντες εργαζόμενοι που νωρίς το πρωί πήραν εντολή να εγκαταλείψουν προσωρινά τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Όμως αναγκάστηκαν να επιστρέψουν όπως είπαν για να ελέγξουν την κατάσταση και να προσπαθήσουν να μειώσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας για να αποφεχθούν και τα χειρότερα.
Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμποδίζουν όμως το ελικόπτερο να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NΗΚ και το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο τον ιάπωνα υπουργό Αμυνας. Νωρίτερα ένα ελικόπτερο είχε προσπαθήσει με κίνδυνο για τη ζωή των πιλότων να φτάσει στο πυρηνικό εργοστάσιο όμως τελικά επέστρεψε στην βάση του.


Από  :  sigmalive.com
 
Σχόλια