Επίσκεψη Χριστόφια σε Ισραήλ και Ραμάλα

Στη Ραμάλα μεταβαίνει την Τρίτη ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Γιασέρ Αραφάτ.
Προηγήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Δ. Χριστόφια στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.
Ένδειξη φιλίας αποτελεί η άμεση ανταπόκριση της Κύπρου στο κάλεσμα του Ισραήλ για βοήθεια στην κατάσβεση της πυρκιαγιάς που ξέσπασε πέρυσι στο όρος Καρμέλ του Ισραήλ, τόνισε ο Β. Νετανιάχου απευθυνόμενος στον Κύπριο πρόεδρο.
Κατά την υποδοχή του από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο κ. Χριστόφιας του επέδωσε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από Εβραίους που αναζήτησαν καταφύγιο στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 
Ο κ. Νετανιάχου αφού πήρε το άλμπουμ διερωτήθηκε αν περιλαμβάνει και φωτογραφίες μελών της οικογένειάς του και φίλων του.
 ''Η Κύπρος ψάχνει για έναν τρόπο να απελευθερώσει το νησί από τη διαίρεση στην οποία εξαναγκάστηκε'', δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, κατά τη διάρκεια προσφώνησής του σε επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου Χριστόφια. ''Το Ισραήλ ψάχνει για ένα τρόπο να τερματίσει τη διένεξη που μας επιβλήθηκε'', πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Περές, είπε ότι ''η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας μειώνει την εξάρτησή μας στους παραδοσιακούς παραγωγούς καυσίμων. Μπορούμε να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας. Με την ανακάλυψη φυσικών θησαυρών και την ενδυνάμωση της σχέσης μας με την Ευρώπη, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή στη Μέση Ανατολή στα μάτια του κόσμου και στην περιοχή''.
Ο κ. Πέρες χαρακτήρισε ιστορική την πρώτη επίσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ιστορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε: ''η γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει δεν είναι μεγάλη. Πρέπει να σμικρύνουμε τη διπλωματική απόσταση μεταξύ μας, εξίσου''.
Απαντώντας ο πρόεδρος Χριστόφιας, τόνισε ότι η κυβέρνηση τη Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ίδιος προσωπικά "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού".
''Οι σχέσεις των χωρών μας διανύουν περίοδο ενδυνάμωσης και προοπτικής, ως αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης των δύο κυβερνήσεων για περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων των χωρών μας. Ενδεικτική τούτου, είναι η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ'' επεσήμανε.

Σε εκτός κειμένου αναφορά του για το θέμα του φυσικού αερίου, απευθυνόμενος προς τον κ. Πέρες, είπε ότι ''σήμερα, μαζί με την Εξοχότητα σας και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε εντατικά για συνεργασία σε αυτόν τον τομέα κοινού ενδιαφέροντος για μας, την ενέργεια. Πολύ σύντομα ελπίζω ότι θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης ,στο Μεσανατολικό εκφράζοντας ''την ετοιμότητα της Κύπρου, στο πλαίσιο των φιλικών της σχέσεων με όλες τις πλευρές, να συμβάλλει, εντός της ΕΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο, στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού και την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων''.

''Το Μεσανατολικό μπορεί να λυθεί ειρηνικά στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου, ασφαλώς, του Κράτους του Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι η επίτευξη της ειρήνης, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, θα οδηγήσει τους λαούς της περιοχής σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή και θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ'', υπογράμμισε.

Τέλος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του "για όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά μας και προσβλέπουμε στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη επαναφορά της ομαλότητας, χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία και κατίσχυση της δημοκρατίας''.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε συνάντηση και με την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, κ. Τζίπι Λίβνι.

Από : skai.gr
Σχόλια