Ακολουθήστε μας στο Google News
Συνεχής Ενημέρωση: ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το σχέδιο της κηδεμονίας με στρατηγό τον Ράϊχενμπαχ


Σε στενή κηδεμονία της χώρας, με τη μεταφορά μέρους της εκτελεστικής εξουσίας από την Αθήνα στις Βρυξέλλες καθώς και στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οδηγεί η εφαρμογή του σχεδίου για την εγκατάσταση της κοινοτικής Τask force.

Το σχέδιο που πήρε την οριστική του μορφή στην τελευταία ολοήμερη συνεδρίαση της ομάδας, στις 13 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, κι αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», αναφέρει ρητώς ότι τη χώρα θα συνδράμει ένα τριπλό σχήμα που περιλαμβάνει την Ομάδα Εποπτείας, το Συντονιστικό Όργανο που θα βρίσκεται στο πλάι του 'Ελληνα πρωθυπουργού, καθώς και τις ομάδες των τεχνοκρατών που θα εγκατασταθούν στα υπουργεία.
Την υψηλή εποπτεία του ελέγχου της εξουσίας θα έχει ένα υπερεθνικό όργανο στις Βρυξέλλες, πλαισιωμένο από 120 τεχνοκράτες (επιπλέον 80 της task force εργάζονται ήδη στην Αθήνα). Επικεφαλής της Ομάδας Επιτροπείας θα είναι ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο έναντι του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας. Σε αυτή θα μετέχουν όλες οι δανείστριες χώρες με εκπροσώπους τους καθώς και η Ελλάδα σε επίπεδο υφυπουργού και εμπειρογνωμόνων αλλά με περιορισμένη εκπροσώπηση.

Οι συνεδριάσεις της Ομάδας Επιτροπείας έχουν ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των: ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Τράπεζας Επενδύσεων, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ολι Ρεν), υψηλών αξιωματούχων όλων των χωρών που προσφέρουν τεχνική βοήθεια, καθώς και της ελληνικής αντιπροσωπείας (2-3 άτομα), της οποίας ηγείται ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ συμμετέχει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Γληνός.

Οι αποφάσεις της task force προβλέπουν την παρουσία στα υπουργεία τοποτηρητών των κρατών που παρέχουν τεχνική στήριξη στην Ελλάδα. Τα κράτη που δίνουν το «know how» ονομάζονται «δωρητές». Το καθεστώς των δωρητών λειτουργεί διασυμμαχικά μέσα στην Ε.Ε. Οι μεγάλοι δωρητές, οι donors όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται, είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία. Στο σχήμα των donors συμμετέχουν και μικρότερες αλλά πλούσιες χώρες της ΕΕ (Δανία, Σουηδία), καθώς και η Νορβηγία, που διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε διαφόρους τομείς.
«Βεντούζα» στην κυβέρνηση τοποθετείται μια 10μελής ομάδα που θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Πρόκειται για ένα πολιτικό όργανο, που θα έχει απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό (θα κάνει reporting στον πρωθυπουργό).


Τοποτηρητές στα υπουργεία ή ομάδες «contact point», όπως τις ονομάζει κομψά το σχέδιο, θα αναλάβουν ξένοι. Μέλη αυτών των ομάδων (80 άτομα) δουλεύουν ήδη στο ισόγειο του κτιρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι τομείς ενδιαφέροντος των «donors» έχουν σε γενικές γραμμές οριστικοποιηθεί, φυσικά ύστερα από σκληρό παζάρι των δωρητών:

Η Βρετανία θα αναλάβει την Οργάνωση του κράτους και τους Θεσμούς (κεντρικό κράτος, δικαιοσύνη, υπουργεία).

Η Γερμανία θα έχει την ηγεσία της όλης προσπάθειας και θα ελέγχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τις Αποκρατικοποιήσεις και τις πάσης φύσεως επενδύσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν την Οικονομική-Δημοσιονομική πολιτική, καθώς και τον έλεγχο της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Γαλλία αναλαμβάνει την Περιφερειακή Διοίκηση και οι σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία), ενδιαφέρονται για την Ενέργεια, τον Τουρισμό και την Παιδεία.

Για την εφαρμογή αυτού του συστήματος θα απαιτηθεί να αλλάξει ο νόμος 1599/86.

Σύμφωνα με το «σχέδιο Ράιχενμπαχ», στην κυβέρνηση θα τοποθετηθούν τέσσερις ή πέντε αντιπρόεδροι οι οποίοι μαζί με τον πρόεδρο της κυβέρνησης θα συνεργάζονται με τις Βρυξέλλες και το συντονιστικό τους όργανο στην Αθήνα.

Ο 66χρονος Χόρστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής σήμερα της «ομάδας διάσωσης της Ελλάδας», αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και πρώην γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζει, έπειτα από 36 χρόνια δουλειάς στην «ΕΜΑΚ... της ΕΕ», να δηλώνει ως χόμπι του... την επίλυση των προβλημάτων των χωρών.
Γνωρίζει όσο κανένας άλλος την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις διεργασίες της κι έχει αλλάξει 12 πόστα στο σύνολο της πορείας του, ανεβαίνοντας πάντα τα σκαλιά από πόστο σε πόστο.
Η ομάδα του Γερμανού αξιωματούχου, που περιγράφεται από πολλούς ως ένας σκληρός τεχνοκράτης, έχει εγκατασταθεί στο ισόγειο των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Το δικό του γραφείο είναι ήδη έτοιμο και τον περιμένει στη Βασιλίσσης Σοφίας. Αυτό θα είναι το δεύτερο γραφείο του, καθώς το πρώτο βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο κεντρικό κομμάτι της task force.

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη