«Νικηφόρος 2013»: Να γιατί ΔΕΝ θα πάρουν ποτέ τη Σαμοθράκη…


AAA_full

Εντυπωσιακές νυκτερινές και ημερήσιες φωτογραφίες αποδέσμευσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) από την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Νικηφόρος 2013» που διεξήχθη για πρώτη φορά στη Σαμοθράκη και η οποία ολοκληρώθηκε την 22α Οκτωβρίου.

Παράλληλα περισσότερες λεπτομέρειες για την ΤΑΜΣ έγιναν γνωστές.

Ουσιαστικά, η άσκηση άρχισε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου με την κινητοποίηση των εφέδρων και των εθνοφυλάκων του νησιού και την κατάταξη τους με ικανοποιητικό, σύμφωνα με πληροφορίες, επίπεδο συμμετοχής.

Για τις επόμενες 48 ώρες οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες πραγματοποίησαν έντονη εκπαίδευση ημέρα και νύκτα σε πληθώρα αντικειμένων (ατομική τακτική, πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης, προσανατολισμός, εκπαίδευση σε κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα TOW, MILAN, 9M111 Fagot, 9M133 Kornet-E και μέσα επικοινωνιών, κ.λπ.).

Φυσικά το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε ημερήσιες και νυκτερινές βολές ατομικών (τυφέκια G3A3/-A4, πολυβόλα εφόδου MINIMI) και ομαδικών όπλων (βαρέα πολυβόλα M2 των 0,50 ιντσών, πολυβόλα γενικής χρήσης MG3) με τη χρήση ΟΝΥΠΑΣ (Οργάνων Νυκτερινής Παρατήρησης και Σκόπευσης), καθώς και ρίψη χειροβομβίδας και οπλοβομβίδας.

Παράλληλα διεξήχθησαν και επεισόδια όπως η προσβολή φάλαγγας αλλά και η οργάνωση ζωνών προσγείωσης ελικοπτέρων και ζωνών ρίψεων εφοδίων και προσωπικού. Το επεισόδιο της προσβολής φάλαγγας είναι προφανές ότι υπονοεί τη δράση εχθρικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων οι οποίες, όπως και αναμένεται σε περίοδο επιχειρήσεων, θα προσβάλλουν σταθμούς διοίκησης, χώρους συγκέντρωσης και άλλους στόχους κρίσιμου ενδιαφέροντος ώστε να επιτύχουν την αποδόμηση και τον αποσυντονισμό των φίλιων αμυνόμενων δυνάμεων και ταυτόχρονα να διευκολύνουν τις εχθρικές ενέργειες.

Όπως ήδη αναφέρθηκε από το «defence-point.gr» η ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2013» εισήλθε στην τελική της φάση τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου οπότε και νωρίς το απόγευμα αφίχθηκε στο ακριτικό νησί ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος προκειμένου να την παρακολουθήσει.

Λίγο αργότερα και περί τις 16.00 συγκροτήματα της ΤΔ/41ου ΣΠ πραγματοποίησαν εξάλειψη εχθρικού αεροπρογεφυρώματος που εχθρικές αεροκίνητες δυνάμεις επιχειρούσαν να δημιουργήσουν. Υπενθυμίζεται ότι η εξάλειψη των εχθρικών αεροπρογεφυρωμάτων αποτελεί πλέον την ύψιστη προτεραιότητα για τις φίλιες αμυνόμενες δυνάμεις και ότι προαπαιτούμενα για την επιτυχία της είναι η συσσώρευση μεγάλης ισχύος άμεσων και έμμεσων πυρών και η ταχύτητα αντίδρασης.

Την εξάλειψη του εχθρικού αεροπρογεφυρώματος ακολούθησε η οργάνωση ζωνών ρίψεων (ΖΡ) για την υποδοχή εφοδίων και ενισχύσεων στις αμυνόμενες φίλιες δυνάμεις. Μετά την άφιξη των ενισχύσεων (που στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε με ελικόπτερα UH-1H Huey) και των εφοδίων οι φίλιες δυνάμεις ανασυγκροτήθηκαν και περί ώρα 21.00 εκτέλεσαν επιχείρηση άμυνας επί της ακτής προκειμένου να εξουδετερώσουν και καταστρέψουν τις προσεγγίζουσες εχθρικές αποβατικές δυνάμεις.

Αντικειμενικός σκοπός των φίλιων δυνάμεων ήταν η καταστροφή του εχθρού προτού αυτός μπορέσει να επιτύχει διείσδυση και στη συνέχεια να δημιουργήσει προγεφύρωμα. Πάντως προκειμένου να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο η ΤΔ/41ου ΣΠ είχε σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης εφεδρείες από μεγάλης ισχύος πυρός και ταχυκινησίας συγκροτήματα.

Κατά την άμυνα επί της ακτής ο εχθρός προσβλήθηκε με πυρά αρμάτων μάχης Leopard 1A5, κατευθυνόμενων αντιαρματικών όπλων (9M111 Fagot), αντιαεροπορικών πυροβόλων ZU-23 των 23 χλστ. (που τα πυρά τους είναι αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας στην εκτέλεση αντιαβακικών βολών), βαρέων όπλων πεζικού (πολυβόλα M2 των 0,50 ιντσών και όλμοι 81 χλστ.) και φυσικά του φορητού οπλισμού των τμημάτων που ήταν ταγμένα επί της ακτής απόβασης.

Την επιχείρηση υποστήριξε και το Πυροβολικό με πυρά αυτοκινούμενων οβιδοβόλων M109A3GEA2 που εκτελούσαν αποστολή άμεσης υποστήριξης των φίλιων δυνάμεων.

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου η ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2013» συνεχίστηκε με κύρια δραστηριότητα την επιστροφή των τμημάτων στα στρατόπεδα τους και την αποστράτευση των εφέδρων και των εθνοφυλάκων το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Η ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2013» μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρότυπο ενός νέου τύπου ασκήσεων που προωθεί το ΓΕΣ. Κύριο χαρακτηριστικό τους η συνολική φύση της, δηλαδή η διεξαγωγή όλου του φάσματος των επιχειρήσεων που θα κληθεί ένας σχηματισμός να αναλάβει.

Στην περίπτωση της ΤΔ/41ου ΣΠ είναι εμφανές ότι διεξήχθη όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει η άμυνα νήσων και μάλιστα με κύρια έμφαση στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Τα τμήματα ασκήθηκαν στην εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων (που πλέον λόγω των αναβαθμισμένων τουρκικών δυνατοτήτων αεροκίνησης αποτελούν κύρια απειλή) και προγεφυρωμάτων, την εξουδετέρωση διεισδύσεων με καλά συντονισμένες αντεπιθέσεις, την προστασία της ζώνης εσωτερικού και την εξουδετέρωση εχθρικών ειδικών δυνάμεων που επιχειρούν να δράσουν σε αυτή, την υποδοχή εφοδίων και ενισχύσεων.

Εν κατακλείδι το μήνυμα της ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2013» προς εχθρούς και φίλους είναι πολύ απλό. Το «φρούριο» Σαμοθράκη είναι άπαρτο και για αυτό φροντίζουν ημέρα και νύκτα οι άνδρες και οι γυναίκες της ΤΔ/41ου ΣΠ «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ».

defence-point.gr

Σχόλια