Ερντογάν: «Κόσοβο και Τουρκία αποτελούν μία χώρα»

«Το Κόσοβο είναι η δεύτερη πατρίδα μου» ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας, την Πέμπτη, σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στην πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου.

Ο Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είναι προσκεκλημένοι του κοσοβάρου Πρωθυπουργού, Χάσιμ Θάτσι. Οι τρεις Πρωθυπουργοί παρέστησαν την Τετάρτη στα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού, στο διεθνές αεροδρόμιο «Αντέμ Γιασάρι» της Πρίστινας.

Στην ομιλία του στο Πρίζρεν, ο κ. Ερντογάν δεν περιορίστηκε μόνο στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών, αλλά επισήμανε ότι για την Άγκυρα το Κόσοβο και η Τουρκία αποτελούν μία χώρα.

«Μπορεί να υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και του Κοσόβου, αλλά οι λαοί μας ανήκουν στην ίδια χώρα» είπε ο κ. Ερντογάν.

Υπενθύμισε, δε, ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου και δεσμεύτηκε ότι και στο μέλλον η Πρίστινα θα έχει την αμέριστη υποστήριξη της Άγκυρας.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ στην Πρίστινα, η τουρκική αντιπροσωπεία, που επισκέπτεται το Κόσοβο, αριθμεί 600 μέλη, μεταξύ των οποίων όλοι σχεδόν οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν και εκατοντάδες επιχειρηματίες.

Πάντως, τα πυρά του προέδρου του αλβανικού Χριστιανοδηκρατικού Κόμματος, Ναρντ Ντόκα, δέχθηκε ο αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα για την συμμαχία του με τον Ερντογάν στο θέμα του Κοσόβου.

Ο Ντόκα χαρακτήρισε «αίσχος» τόσο την «υποτελή» -όπως την χαρακτήρισε- στάση των πρωθυπουργών Έντι Ράμα και Χασίμ Θάτσι όσο και των χαρακτηρισμό των Αλβανών ως «αδέρφια των Τούρκων» εκ μέρους του Ερντογάν.

Ο κ. Ντόκα, πρώην σύμμαχος του Έντι Ράμα, χαρακτήρισε στο Facebook τον Τ. Ερντογάν «νεο-οθωμανό», υπενθυμίζοντάς του ταυτόχρονα ότι «οι Αλβανοί αισθάνονται υπερήφανοι για τον ήρωά τους, τον Γεώργιο Καστριώτη».

«Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Κόσοβο ήταν μία τάση υποτέλειας για την εξωτερική μας πολιτική, για τα οικονομικά συμφέροντα και τη στρέβλωση της εθνικής και θρησκευτικής μας ταυτότητας» γράφει ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο σχόλιο του στο Facebook που δημοσιεύουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Προσθέτει δε ότι «ο κ. Ράμα ήταν σε θέση να συμβάλει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Κοσόβου, αλλά επέλεξε μαζί με το κ. Θάτσι να καταθέσουν δημοσίως ότι το μέλλον μας είναι η Ανατολία, ότι η Τουρκία είναι ο στρατηγικός σύμμαχος μας! Αίσχος. Τι χυδαία, άνευ αξίας παζάρια!».

«Το φλερτ με τους οθωμανούς εισβολείς -όπως λέει και ο Ισμαήλ Κανταρέ- ήταν η ασυγχώρητη αμαρτία των Αλβανών. Το φλερτ με τον Ερντογάν, ο οποίος θέλει να μεταφέρει την Τουρκία στα όρια της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι μία ασυγχώρητη αμαρτία για τους πολιτικούς μας» γράφει στο σχόλιό του ο Ναρντ Ντόκα.

Την Τετάρτη οι τρεις Πρωθυπουργοί Χασίμ Θάτσι, Έντι Ράμα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στην Πρίστινα, όπου παρέστησαν στα εγκαίνια του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της επαρχίας.
 tanea.gr
Σχόλια