Γ.Βαρουφάκης το 2013: "Χρεοκοπία εντός του ευρώ και μεσαίο δάκτυλο στους Γερμανούς"

Μια ξεχωριστή ερμηνεία έδινε το 2013, στο πλαίσιο σεμιναρίου, ο τωρινός υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για το ποια είναι η λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε μια ανάλυση για το ευρώ σημειώνοντας ότι «Είναι άλλο πράγμα να λέμε δεν έπρεπε να έχουμε το ευρώ και άλλο πράγμα να λέμε ότι φεύγουμε».
«Εάν καταρρεύσει το ευρώ θα έχουμε απίστευτη ύφεση στη Γερμανία και στασιμοπληθωρισμό στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η παγκόσμια οικονομία δεν θα μπορέσει να αντέξει το χτύπημα. Οι οικονομίες της Κίνας και της Βραζιλίας θα έχουν αντίστροφη πορεία. Η παγκόσμια οικονομία δεν θα μπορέσει να αντέξει το χτύπημα» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό που έκαναν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
«Δεν υπεραμύνομαι του γεγονότος ότι μείναμε στο ευρώ ακολουθώντας τις προτάσεις που μας έρχονταν μέσω Βρυξελλών ή Φρανκφούρτης» έλεγε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να παρουσιάσει μετά την πρότασή του.
«Η δικιά μου πρόταση ήταν η Ελλάδα, τον Γενάρη του 2010, να χρεοκοπήσει μέσα στη ζώνη του ευρώ και να υψώσει το μεσαίο δάκτυλο στην Γερμανία λέγοντας “τώρα μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας”» ήταν τα λόγια του υπουργού Οικονομικών.
Το παράδειγμα της Αργεντινής
Αναφορικά με τη χρεοκοπία της Αργεντινής ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι συμφωνεί με τη μισή στρατηγική της, δηλαδή τη χρεοκοπία, αλλά όχι την επιστροφή στο νόμισμα.
Οπως τονίζει ο Ελληνας οικονομολόγος η Αργεντινή είχε πέσο. Είχε ήδη το δικό της νόμισμα. Ηταν συνδεδεμένο με το δολάριο (1 πέσο = 1 δολάριο), αλλά στις τράπεζες και στις τσέπες των πολιτών υπήρχε πέσο και μπορούσε να το υποτιμήσει.
«Αν δεν έχεις δικό σου νόμισμα δεν μπορείς να το κάνεις» σημείωνε ο Βαρουφάκης και προσέθετε «Δεν μπορείς να ανακοινώσεις ότι σε οκτώ μήνες θα έχουμε τι δικό μας νόμισμα το οποίο και θα υποτιμήσουμε. Αυτή θα ήταν η συνταγή για να ρευστοποιηθεί όλος ο πλούτος και να φύγει από την Ελλάδα.
Εκτός κι αν είχαμε ένοπλους φρουρούς στα σύνορα για να εμποδίσουμε τους πολίτες να βγάλουν τα χρήματά τους, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Επιπλέον, κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη η Αργεντινή, όταν χρεοκοπούσε και ύψωνε το μεσαίο δάκτυλο στο ΔΝΤ, είχε τεράστιες εκτάσεις για να καλλιεργήσει εκατομμύρια τόνους σόγια την οποία ήθελε να αγοράσει η Κίνα εκείνη τη στιγμή.
«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να πουλήσει» επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.
Η διαδικασία για εθνικό νόμισμα
«Δεδομένου ότι δεν είχαμε δικό μας νόμισμα και τίποτα να πουλήσουμε θα ήταν αυτοκτονία να βγούμε από το ευρώ» έλεγε ο Βαρουφάκης.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα νόμισμα, όχι επειδή εμείς μπορεί να επιλέξουμε να φύγουμε, αλλά επειδή μπορεί η Ευρώπη να μην υπάρχει μετά από λίγο. Μπορεί να φύγει η Γερμανία. Πιο πιθανό είναι για μένα να φύγει η Γερμανία» σημείωνε ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας ότι δεν έχει δογματική θέση για το αν πρέπει κάποιος να φύγει από το ευρώ ή όχι.
«Είναι καθαρά ζήτημα κόστους και οφελών ανθρώπινου πόνου» σημείωνε ο κ. Βαρουφάκης.
Η περίπτωση της Κύπρου
Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος πρέπει να φύγει αμέσως από το ευρώ γιατί είναι ήδη εκτός ευρώ.
«Εχουν κατεστραμμένο τραπεζικό σύστημα και έλεγχο στις αναλήψεις, γιατί να έχουν και επισκέψεις από την Τρόικα» τόνισε ο οικονομολόγος.
«Μια ελληνική κυβέρνηση να βγει και να πει παιδιά χρεοκοπούμε δεν θα πληρώσουμε την επόμενη δόση. Εχεις μια κατεστραμμένη οικονομία που δανείζεται από τον Μηχανισμό σταθερότητας για να πληρώσει την ΕΚΤ. Είναι όχι μόνο ηλίθιο αλλά η επιτομή του μισανθρωπισμού. Να πούμε όχι σε αυτό αλλά γιατί να φύγουμε; Ας τους βάλουμε μπροστά στις αντιφάσεις τους» καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Δείτε όλο το βίντεο στα αγγλικά. Το μεσαίο δάχτυλο ο Γ.Βαρουφάκης το σηκώνει μετά το 1:55. 

 Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια