Έγκριση από το Eurogroup των μεταρρυθμίσεων Γ. Βαρουφάκη - Ξεκινά το κρίσιμο τετράμηνο της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης!!!

Ενέκρινε και μάλιστα σε πολύ μικρή χρονική διάρκεια το Eurogroup την αποκαλούμενη "λίστα Βαρουφάκη" τις διευκρινίσεις δηλαδή που ζητήθηκαν μετά την συμφωνία της Παρασκευής από την Ελλάδα για την έναρξη της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης.
Η τηλεδιάσκεψη η οποία ξεκίνησε λίγα λεπτά με τις 15:00 με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσε τελικά το «πράσινο» φώς στις μεταρρυθμίσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ.΄Βαρουφάκη ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο επιτυχώς τις έντονες και επίπονες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας και λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφεραν πως «ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα είναιεπαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και συμπληρώνοντας  πως «οι εθνικές διαδικασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος μπορούν να ξεκινήσουν».
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τελείωσε τίποτα.. Τώρα ξεκινά το κρίσιμο το τετράμηνο στο οποίο η κυβέρνηση θα κριθεί εν τοις πράγμασι. Στο τετράμηνο αυτό θα κριθεί εάν σημειωθούν ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.
Η συμφωνία σε κάθε περίπτωση ήταν αναγκαία για να πάρει η χώρα «ανάσα» και να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο για την ουσιαστική έξοδο στις αγορές.
Ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσε η Ελλάδα: Μια συμφωνία "γέφυρα" στην οποία θα δοθεί χρόνος για οριστικές λύσεις όπως αυτή του εξωτερικού χρέους, των πλεονασμάτων αλλά κυριότερα για την απουσία νέων μέτρων και περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και για την πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας.
Η συμφωνία για την παράταση αναμένεται στη συνέχεια να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, με τελευταίο το γερμανικό. Στη συνέχςεια θα ακολουθήσουν δύο αξιολογήσεις από τους θεσμούς μια τον Απρίλιο και μια η τελευταία πριν την εκπνοή της δανειακής σύμβασης τον Ιούνιο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια