Εσπασε ο τουρκικός τσαμπουκάς: Επιστρέφει άπρακτο το OGS Explora μετά την ελληνική απειλή...

Ανέκρουσε πρύμνα και επιστρέφει στην Ιταλία το ιταλικό σκάφος OGS Explora το οποίο πόντιζε καλώδιο οπτικών ινών, όντας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης, με κατεύθυνση το Μαρμαρά στις τουρκικές ακτές και έχοντας ζητήσει άδεια για διέλευση επικράτειά μας από την ... Τουρκία!
H Eλλάδα προειδοποίησε ότι "Θα αντιδράσει" αν συνέχιζε την πορεία του χωρίς να ανακαλέσει το αίτημα που είχε υποβάλλει στην Τουρκία για να του δώσει άδεια να περάσει μέσα από την ... ελληνική επικράτεια.
Το ιταλικό σκάφος "πείστηκε" από την ελληνική αντίδραση, ακινητοποιήθηκε περίπου 60 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας και ενώ βρισκόταν κοντά του η τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F 493) κλάσης O.H.Perry, (μετά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους από τα τουρκικά ναυπηγεία χαρακτηρίζονται ως "κλάση G") προκειμένου να το προστατέψει από τυχόν ελληνική αντίδραση.
Η κρίση που δημιουργήθηκε και την οποία αποκάλυψε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρα το defencenet.gr oδήγησε μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην εξαπόλυση της μεγάλης άσκησης των ειδικών δυνάμεων αιφνιδιαστικά χθες, με εντολή του υπουργού Π.Καμμένου, αντί για σήμερα που είχε προγραμματιστεί.
Ταυτόχρονα εστάλη μήνυμα στην ιταλική εταιρεία ότι το σκάφος "Θα εμποδιστεί με κάθε τρόπο να συνεχίσει την πορεία του μέσα από την ελληνική επικράτεια", ενώ μία ελληνική πυραυλάκατος ήταν έτοιμη για να κάνει την προειδοποίηση πράξη.
Το ιταλικό σκάφος αφού περίμενε στο ίδιο σημείου περίπου 36 ώρες με την τουρκική φρεγάτα να περιπολεί γύρω από αυτό, τελικά "ανέκρουσε πρύμνα". Για την ακρίβεια έλαβε πορεία βορειοανατολική και περνώντας πλέον βόρεια της Κρήτης σήμερα το μεσημέρι, επέστρεψε στην Ιταλία.
Στον Μαρμαρά δεν προσέγγισε, ούτε έγινε αντιληπτή η συνέχιση της πόντιση καλωδίου κατά την αποχώρησή του.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια