Με το SCOUT η Βρετανία θέλει να αναγεννήσει την tankette του μέλλοντος!!!

Η έννοια της «τανκέτας» (tankette) ως οχήματος που εντάσσεται στο Όπλο των τεθωρακισμένων εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1920 και διήρκεσε μέχρι τη δεκαετία του 1940, με κάποια οχήματα να βλέπουν δράση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, η εν λόγω κλάση – αυτή ενός πολύ «μίνι» τεθωρακισμένου, κυρίως για την υποστήριξη πεζικού σε επιχειρήσεις- εγκαταλείφθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν ανεπαρκώς προστατευμένα κατά κανόνα από πλευράς θωράκισης (αν και υπήρξαν κατά καιρούς αναβιώσεις, όπως το γερμανικό Wiesel, που έχει κυρίως ρόλο αναγνώρισης).
Ενδεχομένως η «τανκέτα» να επιστρέφει ωστόσο, αν αποτελεί κριτήριο το τεθωρακισμένο όχημα Scout που εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού του βρετανικού στρατού, ύψους 5,3 δισ. δολαρίων. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Defense News, το Scout πέρασε την εξέταση CDR του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
Η General Dynamics UK ανέλαβε το συμβόλαιο για την παράδοση 589 οχημάτων στον στρατό της χώρας, ξεκινώντας από το 2017.
Ο κύριος ρόλος του οχήματος είναι αυτός της αναγνώρισης, αλλά η «οικογένεια» αναμένεται να περιλαβει και άλλα «μέλη» με οχήματα διοικήσεως και ελέγχου, engineering reconnaissance, protected mobility reconnaissance support (PMRS), επισκευής και ανάκτησης κ.α.
Το Scout θα αντικαταστήσει μια παλαιά γενιά οχημάτων και χαρακτηρίζεται από ψηφιακή αρχιτεκτονική και ένα εύρος αισθητήρων τεχνολογίας αιχμής- καθώς και ένα νέο πυροβόλο 40 χιλιοστών, με τηλεσκοπικά πυρομαχικά.
Γενικότερα, το όχημα είναι αρκετά βαρύτερο και πιο βαριά οπλισμένο από τα οχήματα που πρόκειται να αντικαταστήσει, κάτι που θεωρείται πως ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερο εύρος χρήσης του σε επιχειρήσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  
Σχόλια