Gazprom: "Ή πληρώνει η Ουκρανία ή κλείνει η στρόφιγγα φ.α. και για την Ευρώπη"

«Η διαμετακόμιση δεν θα επηρεαστεί σε τίποτε από την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας, Άννα-Κάισα Ιτκόνεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Την ίδια ώρα, η ρωσική εταιρεία Gazprom κι η ουκρανική Naftogaz βρίσκονται σε διένεξη σε ό,τι αφορά την τιμή που έχει ορίσει η Μόσχα για το αέριο, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου για ποσότητες αερίου που είχαν παραδοθεί στο παρελθόν.
Σημειώνεται ότι η Gazprom έχει αρχίσει να προμηθεύει απευθείας με αέριο περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι ρωσόφωνοι, θεωρώντας ότι οι παραδόσεις αυτές εντάσσονται στην υπάρχουσα σύμβαση με τη Naftogaz.
Το Κίεβο, δε, διαμαρτυρήθηκε έντονα, κατήγγειλε τη μείωση των παραδόσεων, ενώ αρνήθηκε να πληρώσει για τις ποσότητες αυτές.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ ανακοίνωσε την Τρίτη (24/2) ότι εάν δεν συνεχιστούν οι πληρωμές από μέρους του Κιέβου οι παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία θα σταματήσουν τις επόμενες ημέρες.
«Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά στη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.
Περίπου, η μισή ποσότητα του ρωσικού αερίου που αγοράζουν πάντως τα ευρωπαϊκά κράτη, ήτοι 63 δισεκ. κυβικά μέτρα (15% του αερίου το οποίο καταναλώνει η ΕΕ) μεταφέρεται μέσω της ουκρανικής επικράτειας.
«Οι παραδόσεις που προορίζονται για την ΕΕ δεν απειλούνται», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος είναι αρμόδιος για το συγκεκριμένο φάκελο, ο Μάρος Σέφτσοβιτς, «βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με τα δύο μέρη και είναι έτοιμος να οργανώσει τριμερείς συναντήσεις όποτε αυτό είναι αναγκαίο», επισήμανε ακόμα η Ιτκόνεν.
Η Gazprom και η Naftogaz είχαν καταλήξει τον περασμένο Οκτώβριο σε μια προσωρινή συμφωνία που προέβλεπε ότι το Κίεβο θα προπληρώνει κάθε ποσότητα αερίου που θέλει να καταναλώνει.
Η συμφωνία αυτή εγγυάται την παράδοση των ποσοτήτων που αγοράζει η Ευρώπη και διαμετακομίζονται μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα πάντα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, η οποία επέμεινε: «Η Επιτροπή αναμένει ότι το πακέτο του χειμώνα (σ.σ. όπως είχε αποκληθεί η συμφωνία) θα εφαρμοστεί πλήρως».
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς της προσωρινής συμφωνίας λήγει στα τέλη του Μαρτίου, ωστόσο αναμένονται νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
Σχόλια