Φάε τη μπανάνα σου.


της Κατερίνας Γκαράνη

Αυτός εδώ δεν είναι λαός, είναι μαϊμού πειραματικού εργαστηρίου. Για να πάρει τη μπανάνα του κάνει απίστευτα κόλπα με την εντολή του εκπαιδευτή του. Το μυαλό του έχει εξασκηθεί τόσο πολύ στο να βλέπει μόνο τη μπανάνα που μπορεί να κάνει ηλεκτροσόκ οικειοθελώς στο κορμί του όταν ο εκπαιδευτής τού κουνήσει τη μπανάνα έξω από το κλουβί.

Βέβαια, οι μαϊμούδες των εργαστηρίων ακόμα και όταν παίρνουν με το ζόρι απίστευτες δόσεις παραισθησιογόνων ξεχωρίζουν τη μπανάνα από τη φόλα και πάντα χτυπάνε τα κλουβιά ζητώντας το αληθινό, ακόμα κι αν είναι εκ γενετής πειραματόζωα.

Οι Έλληνες θέλουν να βλέπουν μόνο "φρούτο" καταπίνοντας τις φόλες με απίστευτη ευκολία. Όταν τα φώτα του πειραματικού εργαστηρίου κλείνουν, ο λαός έχει την εντύπωση ότι έμεινε καθ' όλη την διάρκεια του πειράματος αξιοπρεπής, θαρραλέος, ανένδοτος. Ούτε καν όταν η φόλα τού διαλύει τα σωθικά δεν αναρωτιέται γιατί του έδινε δεκαετίες ο εκπαιδευτής μπανάνες, γιατί έπρεπε να εκτελεί τις εντολές κατ' επανάληψη και γιατί οι εκπαιδευτές του εργαστηρίου τον φώναζαν χαϊδευτικά "λαουτζίκο".
Σχόλια