Ελεύθερη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω του σκανδάλου της Volkswagen - Εικόνα κρίσης 2008 στον ορίζοντα!!!

Εικόνα άτακτης φυγής των επενδυτων δέχονται τα ασιατικά χρηματιστήρια με ανεξέλεγκτη υποχώρηση των κεφαλαιαγορων στέλνοντας «κόκκινα» μηνύματα για τη νέα ημέρα διθνώς.
Η ανησυχία για πιστωτική ασφυξία a la Lehman Brithers με αιχμή το μέτωπο των εμπορευμάτων στη σκιά της επιβράδυνση στην Κίνα και του σκανδάλου της Volkswagen που παρασύρει όμως ολόκληρο το γκρουπ (Audi, SEAT, Skoda, Porshe κλπ) καθώς και άλλες γερμανικές φίρμες όπως η BMW και η Opel που πιάστηκαν να κάνουν το ιδιο κόλπο, δείχνει ότι βρισκόμαστε στα προεόρτια μιας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Αλλωστε μόλις πριν δύο μήνες το κινεζικό χρηματιστήριο κατέρρευσε. Και όταν μιλάμε για Κίνα καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονονίας) κατέρρευσε και χιλιάδες εταιρείες βγήκαν εκτός διαπραγμάτευσης.
Στο σύνολο της αγοράς, τις μεγαλύτερες απώλειες δέχτηκαν οι μεταλλευτικές και ενεργειακές μετοχές μετά τη βουτιά άνω του 29% που δέχτηκε η Glencore στο Λονδίνο χτες. Οι μετοχές της εταιρείας που είναι εισηγμένες και στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχωρούν 26,71%. Η Noble Group στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης δέχτηκε πιέσεις έως και 14,6%, υποχωρώντας σε χαμηλό 8 ετών.
Με πτώση πάνω από 4% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, σε ένα κλίμα κατάρρευσης των αγορών, στις οποίες επικράτησε εκ νέου ανησυχία για τις αδυναμίες στο ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ηδη το ιαπωνικό χρηματιστήριο έχει χάσει όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει από την αρχή της χρονιάς.
Ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,05%, με απώλειες 714,27 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 16,930.84 μονάδες, διαγράφοντας όλα τα κέρδη του κατά τη διάρκεια του έτους και αυξάνοντας σε 18% τη μείωσή του από τότε που υποτιμήθηκε ξαφνικά το κινεζικό γουάν στις 11 Αυγούστου.
Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 4,39%, σημειώνοντας απώλειες 63,15 μονάδων, για να κλείσει στις 1.375,52 μονάδες.
Στο ταμπλό, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα υποχωρεί 1,64% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες 3,24%.
Tα δυσμενή στοιχεία για την κερδοφορία των κινεζικών βιομηχανιών τον Αύγουστο, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν άλλο ένα ακόμα ξεπούλημα στις αγορές. Τα βιομηχανικά κέρδη κατέγραψαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Οκτώβριο του 2011.
Με βαθύ... κόκκινο χρωματίστηκαν και χθες σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και η Wall Street, μετά τις νέες ανησυχητικές ειδήσεις γύρω από την οικονομία της Κίνας καθώς τα κέρδη του βιομηχανικού κλάδου εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 8,8% τον περασμένο μήνα και προστέθηκαν στις κακές επιχειρηματικές εξελίξεις στην Ευρώπη.
Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, έρχονται να προστεθούν με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη λήξη του φθηνού δανεισμού.
Σήμερα ο υπουργός οικονομικών της Κίνας ενέκρινε ακόμα ένα πακέτο έργων υποδομών, αξίας 650 δισ. γουάν (102 δισ. δολάρια), ώστε να αναθερμάνει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην αγορά.
Τις πιέσεις στις  μετοχές ακολούθησαν και τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών, με το ρινγκίντ της Μαλαισίας και την ρουπία της Ινδονησίας να υποχωρούν σε νέα χαμηλά 17 ετών, εξαιτίας των πιέσεων στην αγορά εμπορευμάτων.
Στις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης Sensex στην Ινδία κινείται οριακά χαμηλότερα, ο KLCI στη Μαλαισία χάνει 0,59% και ο SET στην Ταϋλάνδη χάνει 0,57%. Οι αγορές σε Νότια Κορέα και Ταΐβάν παρέμειναν κλειστές και σήμερα λόγω τοπικών εορτών.
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Οτι η επαπειλούμενη κατάρρευση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω της απάτης των ρύπων, μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία...
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr
Σχόλια