5 σκληρές αλήθειες: Γιατί δεν ζείτε τα όνειρά σας

http://www.flowmagazine.gr/images/uploads/den_einai_pote_arga_gia_na_pragmatopoiisoume_ta_oneira_mas_2.jpgΑκολουθεί ένα όμορφο – αιχμηρό αλλά και αληθινό άρθρο του Ben Sharp, δημιουργού του ιστοτόπου thegullibleskeptic.com για τις 5 σκληρές αλήθειες που δεν μας επιτρέπουν να ζούμε τα όνειρά μας.
Γιατί δεν ζείτε τα όνειρά σας

Ήρθε η ώρα να αξιολογήσετε εκ νέου τη ζωή σας και να μάθετε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνετε. Προσωπικά βρίσκομαι ακόμα σε αυτή τη φαινομενικά ατελείωτη αναζήτηση, αν και αισθάνομαι ότι κάποτε θα φτάσω στο τέλος της. Ίσως φαίνεται περίεργο να γράφει αυτό το άρθρο κάποιος που δεν έχει ζήσει το δικό του όνειρο, αλλά θεωρώ ότι όλα αυτά είναι προφανείς αλήθειες που όλοι επιλέγουμε να αγνοούμε και να καταπνίγουμε στην καθημερινή μας ζωή, παρ’ όλο που αναρωτιόμαστε γιατί τελικά δεν ζούμε τη ζωή που θα θέλαμε.

1. Σκέφτεστε συνέχεια αλλά ποτέ δεν αναλαμβάνετε δράση

Είστε ονειροπόλος, έχετε μεγάλες ιδέες στο μυαλό σας, αλλά ποτέ δεν προβαίνετε σε πράξεις ούτε προσπαθείτε να τις υλοποιήσετε. Κάθε βράδυ που ξαπλώνετε στο κρεβάτι εύχεστε να ξεκινήσετε να πραγματοποιείτε τα όνειρά σας σήμερα ή να βάλετε σε εφαρμογή τις ιδέες σας και περιμένετε ανυπόμονα να έρθει το αύριο. Ποτέ όμως δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα αν δεν το επιχειρήσετε στην πράξη. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν έχετε έμπνευση, κρατήστε σημειώσεις σε ένα τετράδιο και εφαρμόστε τις ιδέες σας το συντομότερο δυνατόν, πριν αρχίσετε να το ξανασκέφτεστε.

2. Ψάχνετε συνεχώς ευκαιρίες για χαλάρωση

Κοιμάστε, απολαμβάνετε χαλαρωτικά αφρόλουτρα, ξοδεύετε αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα για απλές εργασίες, παρακολουθείτε τηλεόραση πολλές ώρες, μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο και χρησιμοποιείτε τις λίγες ελεύθερες στιγμές της καθημερινότητάς σας αφηρημένοι περιμένοντας απλώς να περάσει η ώρα. Τι περιμένετε; Να επιστρέψετε στο σπίτι, να μην κάνετε τίποτα και στη συνέχεια να επαναλάβετε τα ίδια την επόμενη μέρα; Φαίνεται σαν να ανυπομονείτε να πάρετε σύνταξη μόνο και μόνο για να έχετε άπλετο χρόνο να σκεφτείτε όλα εκείνα τα πράγματα που θα θέλατε να είχατε κάνει όταν ήσασταν νεότεροι. Γιατί δεν κινητοποιείστε ενώ είναι ακόμα καιρός προκειμένου να επιτύχετε κάτι που πραγματικά θέλετε να κάνετε; Εξάλλου, ποιό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Ακόμα κι αν φτάσετε στο τέλος της διαδρομής και δεν βρείτε αυτό που περιμένατε, η επόμενη ευκαιρία είναι κάπου εκεί και σας περιμένει, αρκεί να αποφασίσετε να κάνετε το επόμενο βήμα!

3. Ο ελεύθερος χρόνος σας δεν είναι παραγωγικός

Αν υπήρχε τρόπος να υπολογίσετε το χρονικό διάστημα που θα αφιερώνατε όντας παραγωγικοί (πχ στον ελεύθερο χρόνο σας), θα ανακαλύπτατε ότι θα μπορούσατε να ξοδέψετε μήνες, ίσως και χρόνια, κάνοντας κάτι που αγαπάτε. Αν χρησιμοποιούσατε όλο αυτόν τον ελεύθερο χρόνο με παραγωγικό τρόπο, όπως για παράδειγμα διαβάζοντας βιβλία, γράφοντας ή σχεδιάζοντας στόχους, κατά πάσα πιθανότητα θα σας ήταν πιο εύκολο να βρείτε τον δρόμο που θέλετε να ακολουθήσετε στη ζωή σας. Κάποιες συνήθειες ίσως βοηθήσουν τη σκέψη σας να κατευθυνθεί προς έναν συγκεκριμένο στόχο και αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε, έτσι ώστε να πάψετε να σπαταλάτε τον χρόνο σας και να κάνετε κάτι που αγαπάτε.

4. Παραμελείτε τον εαυτό σας

Φυσικά, δεν εννοώ τη σωματική και ψυχική υγεία σας. Εννοώ ότι παραμελείτε οτιδήποτε σας κάνει άνθρωπο με συναίσθηση. Χωρίς αυτό να ηχεί κάπως μυστικιστικό, έχετε παραμελήσει την υποσυνείδητη επιθυμία σας να ακούσετε τη διαίσθησή σας και να αλλάξετε ώστε να γίνετε αυτό που πραγματικά είστε. Οι ιδέες και οι σκέψεις καταπνίγονται είτε επειδή θεωρούνται μη πραγματοποιήσιμες είτε επειδή τις εμποδίζουν η ηθική σας και οι συντηρητικές πεποιθήσεις σας. Ως άνθρωποι προσπαθούμε να κάνουμε αλλαγές και αναζητάμε το άγνωστο. Αυτό που μας σταματά από το να επεκταθούμε και να κάνουμε κάτι διαφορετικό, είναι το ότι αντί να σκεφτόμαστε τι «πρέπει να κάνουμε» δίνουμε πιο πολλή σημασία στο «τι θα συμβεί αν». Νιώθετε ότι οι ιδέες ή τα όνειρά σας δεν οδηγούν πουθενά; Κάντε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και θα βρείτε πολλούς ανθρώπους με ιδέες που βρίσκονται στην ίδια θέση, αλλά στο τέλος τα καταφέρνουν και ζουν τα όνειρά τους.

5. Τελικά, ίσως απλώς δεν έχετε κανένα όνειρο….

Αν θεωρείτε αυτές τις συμβουλές ανούσιες και ότι μια συμβατική, συντηρητική ρουτίνα είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσετε, τότε το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος έγκειται στη νοοτροπία σας. Ο μόνος τρόπος για να ζήσετε το όνειρό σας είναι να έχετε κάποιο. Θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν έχουν ένα όνειρο για το οποίο θα μπορούσαν να συζητήσουν ανοιχτά όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουν γι’ αυτό. Πολλοί θα απαντούσαν ότι ονειρεύονται να αποκτήσουν χρήματα, μια σταθερή δουλειά ή οικογένεια. Αυτά όμως αποτελούν μόνο τους βασικούς ρόλους στα όνειρά σας κι όχι αυτά καθαυτά τα όνειρά σας. Πρέπει να αναρωτηθείτε αν, όταν έρθει η ώρα να πεθάνετε, θα έχετε ζήσει τη ζωή που πραγματικά επιθυμούσατε ή αυτή που ήθελαν οι άλλοι.
Σχόλια