Φοβούνται οι Τούρκοι ότι οι Ρώσοι τους «στήνουν» δουλειά με τους Κούρδους

http://www.tribune.gr/wp-content/uploads/2015/12/kourdoi_amed-630x400.jpgΚρύος ιδρώτας «έλουσε» τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου εξαιτίας των επαφών των Κούρδων με τους Ρώσους και κατηγόρησε το Σάββατο για προδοσία τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος, τονίζοντας ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς χρησιμοποίησε το ταξίδι του στη Μόσχα προκειμένου να καταδικάσει την κατάρριψη από την Άγκυρα ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου πάνω από τη Συρία.

Ο Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή στη Μόσχα και επέκρινε την Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κοντά στα σύνορα με τη Συρία τον περασμένο μήνα.

Η Μόσχα αρνείται ότι το αεροσκάφος της είχε εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο.
«Παίρνουν το μέρος οιουδήποτε με τον οποίον η Τουρκία αντιμετωπίζει μια κρίση. Ο Ντεμιρτάς είπε στη Μόσχα ότι η κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού αεροσκάφους ήταν λάθος, αυτό είναι απολύτως επαίσχυντο και προδοσία», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Άγκυρα.

«Κύριο καθήκον μας είναι να υψώσουμε τη φωνή μας κατά της ρωσικής σκληρότητας. Η υποστήριξη της Ρωσίας ενώ σκοτώνει αμάχους στη Συρία είναι προδοσία όχι μόνο για τη χώρα αυτή αλλά και για την ανθρωπότητα».

yeni_safak 

«Προδότης» γράφει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενίκ Σαφάκ, αναφερόμενη στον Κούρδο ηγέτη.

Κούρδοι πολιτικοί κατηγορούν την Άγκυρα ότι επικεντρώνει τις στρατιωτικές της προσπάθειες κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και στη Συρία και δεν αναλαμβάνει δράση κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Ρωσία, που επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου, επικρίνει έντονα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μόσχα έχει επίγνωση της ευαισθησίας της Άγκυρας για οποιαδήποτε επαφή μεταξύ της Μόσχας και Κούρδων πολιτικών.

Ο Ερντογάν κατηγορεί το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο, για διασυνδέσεις με τους ένοπλους Κούρδους αντάρτες που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις στις νοτιοανατολικές τουρκικές επαρχίες του τουρκοκρατούμενου βόρειου Κουρδιστάν.

Ο Λαβρόφ είπε στον Ντεμιρτάς ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τους Κούρδους που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.

tribune.gr
Σχόλια