Διεθνές θέμα κατά της Τουρκίας για τις ΝΟΤΑΜ που «κλειδώνουν» το Αιγαίο εγείρει η Μόσχα

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20151108/low/assets_LARGE_t_420_54596316.JPGΤου Πάνου Σπαγόπουλου

Σαφή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδος από τη Μόσχα στο θέμα των τουρκικών ΝΟΤΑΜ που αποκάλυψε το pronews.gr πραγματοποίησε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Με εκτενές ρεπορτάζ του το κρατικό ρωσικό δίκτυο κάνει αναφορά στο σχετικό ρεπορτάζ του pronews.gr με τίτλο: «Οργισμένη η Αθήνα απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για τον εναέριο χώρο του Αιγαίου».

Όπως αναφέρει το Sputnik οι αρχές της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) απέρριψαν τρεις τουρκικές NOTAM που ζητούσαν την δέσμευση μεγάλων περιοχών του Αιγαίου για διάστημα έως και 12 μήνες, ώστε να διενεργηθούν σε αυτές στρατιωτικές αεροναυτικές ασκήσεις της Άγκυρας.

Η ΝΟΤΑΜ είναι η προκήρυξη που κατατίθεται στις εκάστοτε αρχές πολιτικής αεροπορίας προκειμένου να υπάρξει προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρείες για πιθανούς κινδύνους σε μια περιοχή που θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια των πτήσεων, ζητώντας πρακτικά να αλλάξουν ή τα δρομολόγιά τους ή και να τα ακυρώσουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Όπως ακόμη αναφέρει το Sputnik, η Τουρκία ήθελε να δεσμεύσει για τις συγκεκριμένες ασκήσεις περιοχές του Αγίου Όρους, της Λήμνου, της Πάτμου, της Τήνου, της Μύλου και της Σκύρου.

Το ρωσικό δημοσιεύματα αναφέρει ότι η Ελλάδα σε αντίδραση εξέδωσε τις NOTAM A2642/15, A2641/15 και A2640/15, οι οποίες υποστήριζαν ότι μόνο η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να εκδώσει ανακοίνωση δέσμευσης Ελληνικού Εναέριου Χώρου και καμία άλλη αρχή, ενώ για τις περιοχές που δέσμευσε η Άγκυρα συνιστούν περιοχές ελληνικής κυριαρχίας.

Όπως αναφέρει ακόμη το ρωσικό δημοσίευμα εκτός από την εθνική εσωτερική αερόπλοια η τουρκική ΝΟΤΑΜ παραβιάζει και τους δύο διεθνείς αεροδιαδρόμους R19 και L995 μέσω των οποίων πραγματοποιούνται πτήσεις διεθνείς οι οποίες χρησιμοποιούν τον Ελληνικό εναέριο Χώρο.

Για τη Σκύρο το Sputnik αναφέρει πως πρόκειται για ένα από τα σημεία που η ελληνική Αεράμυνα έχει ανεπτυγμένα τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Patriot, ενώ για το βόρειο Αιγαίο αναφέρει πως περιέχει σημαντικά ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου.

Η εκτενής αυτή αναφορά του ρωσικού μέσου σίγουρα μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ουσιαστικά κάνει γνωστή την επίσημη στάση της Μόσχας γύρω από τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, δίνοντας διεθνή διάσταση στο θέμα, στηρίζοντας την Ελλάδα σε αυτή τη διαρκή εμπλοκή που έχει απέναντι στις τουρκικές αυθαίρετες και παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο.
Σχόλια