Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥΣ - ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΙΜΑ

https://mignatiou.com/wp-content/uploads/2015/12/KURDS-TURKEY06-777x437.jpgΟ φαύλος κύκλος της βίας καλά κρατεί στην Τουρκία ...

Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού εναντίον του κουρδικού ανταρτικού κινήματος (PKK) έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τις ζωές περίπου 200 ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι, ενώ η αιματοχυσία αναμένεται να συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη.

«Πρόκειται για την απόλυτη εξαθλίωση», λέει ο Αμντουλάχ, κάτοικος της πόλης Τζίζρε όπου μαίνονται εδώ και μέρες οι μάχες μεταξύ τουρκικού στρατού και PKK. «Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πάνε στο γιατρό. Οι τραυματίες περιθάλπονται μόνοι τους και πεθαίνουν. Τα φαρμακεία είναι κλειστά. Δεν έχουμε ούτε καν ψωμί. Το κράτος μας βομβαρδίζει ανελέητα».

Μόνον στην Τζίζρε των 100.000 κατοίκων που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ο τουρκικός στρατός σκότωσε τις δυο τελευταίες εβδομάδες 139 μαχητές του PKK. Πολλοί κάτοικοι της πόλης όμως ισχυρίζονται ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν και άμαχοι, ακόμη και παιδιά.

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου από την πλευρά του βέβαια αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη στο PKK: «Στο Ντιγιάρμπακιρ, το Μαρντίν, τη Σιρνάκ, παντού η τρομοκρατική οργάνωση πραγματοποιεί επιθέσεις, αδιαφορώντας για τις ζωές των πολιτών. Οι τρομοκράτες κατασκευάζουν χαρακώματα και στήνουν οδοφράγματα στα κέντρα των πόλεων. Πυρπολούν σχολεία και τζαμιά, χρησιμοποιώντας τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες».

Ο Αμπντουλάχ παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην τουρκική κυβέρνηση και το στρατό: «Πυροβολούν αδιακρίτως. Πετούν βόμβες λες και βρίσκονται σε εχθρική χώρα. Αλλά επιτίθενται σε μας. Επιτρέπεται ένα κράτος να επιτίθεται στους πολίτες του;».

Η κηδεία έξι μαχητών του PKK εξελίχθηκε χθες σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης. Με τη χρήση δακρυγόνων η αστυνομία διέλυσε το πλήθος. Αυτό που μένει πίσω είναι απλώς το μίσος.

Πριν από έξι μήνες το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό, θυμάται ο Αμπντουλάχ: «Είχαμε καταφέρει στην ισότητα με τους Τούρκους αδερφούς μας. Κανείς δεν αισθάνονταν ότι βρίσκονταν στο περιθώριο».

Το καλοκαίρι ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν «πάγωσε» ουσιαστικά την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK.

Το κυβερνών κόμμα AKP προανήγγειλε τη συνέχιση της εν εξελίξει στρατιωτικής επιχείρησης κατά του PKK τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι η αιματοχυσία στην νοτιοανατολική Τουρκία θα συνεχιστεί πιθανότατα αρκετούς μήνες ακόμη.

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου προτίθεται να επιφέρει στο PKK το τελειωτικό πλήγμα. Τα τελευταία 30 χρόνια όμως κατέδειξαν ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα όπλα. Διότι κάθε τόσο γινόταν εμφανές ότι όσο μεγαλύτερο το μένος του τουρκικού στρατού, τόσο πιο εύκολο για το PKK να στρατολογήσει μαχητές. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της βίας στην Τουρκία.

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας, ένα μωρό και ο παππούς του έπεσαν νεκροί από αδέσποτα πυρά στην πόλη Τσίζρε

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα όταν εξερράγη μια βόμβα τη στιγμή που το όχημα στο οποίο επέβαιναν διέσχιζε έναν δρόμο στην πόλη Τσίζρε, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου από “μέλη μιας τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης” ανακοίνωσε ο στρατός, που επιρρίπτει την ευθύνη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Εκτός από τους τρεις στρατιώτες, τραυματίστηκαν άλλοι δύο άνθρωποι εκ των οποίων ο ένας αστυνομικός. Η ζωή των τραυματιών δεν διατρέχει κίνδυνο.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο που εντείνονται οι μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών του PKK στην περιοχή. Το βράδυ της Παρασκευής, ένα μωρό τριών μηνών και ο παππούς του σκοτώθηκαν από αδέσποτα πυρά στην πόλη Τσίζρε, όπως έγινε γνωστό σήμερα από νοσοκομειακές πηγές.

Το σπίτι της οικογένειας βρέθηκε στο επίκεντρο ανταλλαγής πυρών μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών. Το μωρό χτυπήθηκε στο κεφάλι και η οικογένειά του, βλέποντας ότι ανάσαινε ακόμη, κάλεσε ασθενοφόρο για να το παραλάβει. Ο 73χρονος παππούς ανέλαβε να το μεταφέρει μέχρι το ασθενοφόρο αλλά δέχτηκε και ο ίδιος πυρά.

Το μωρό πέθανε επί τόπου και ο παππούς υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των Κούρδων ανταρτών σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας και ιδίως στο Τσίζρε. Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σχεδόν 200 μέλη του PKK έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης αυτής.


Πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, Deutsche Welle, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


mignatiou.com
Σχόλια