Κροατία: Σε στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης


http://nea.allnewz.gr/wp-content/uploads/2015/12/%CE%9A%CF%81%CE%BF%CE%B1%CF%84%CE%B9%CC%81%CE%B1.jpgΗ πρόεδρος της Κροατίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, μέχρι πρότινος στέλεχος διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας,

προκρίνοντας έναν τεχνοκράτη τον οποίο πρότειναν κυρίως οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στις οποίες δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής

Το κράτος που αποτελεί το νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο, καθώς το Ζάγκρεμπ δέχεται έντονες πιέσεις από τις Βρυξέλλες να φροντίσει να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και να διευκολύνει τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Ορέσκοβιτς «με έπεισε ότι έχει την υποστήριξη 78 βουλευτών» επί του συνόλου των 151 του κοινοβουλίου, εξήγησε η πρόεδρος Κόλιντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς.

Ο 49χρονος Ορέσκοβιτς κατείχε ανώτερη διευθυντική θέση στην βιομηχανία Teva Pharmaceuticals, η οποία εδρεύει στο Ισραήλ, και έχει πλέον 30 ημέρες για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή.

«Θα επενδύσω όλη μου την γνώση και την ενέργεια ώστε να αρχίσουμε να επιλύουμε τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε ο Ορέσκοβιτς μετά την ανάθεση της εντολής.
Έξι εβδομάδες διαπραγματεύσεων

Το συντηρητικό κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ) και το ρεφορμιστικό, φιλελεύθερο κόμμα Μοστ («Γέφυρα») κατέληξαν σε συμφωνία την Παρασκευή έπειτα από έξι εβδομάδες διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό πιθανών συμμαχιών, στις οποίες συμμετείχαν και οι Σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονταν στην εξουσία ως τις εκλογές.

Το Μοστ, στο οποίο συμμετέχουν ανεξάρτητοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης, επέμενε να αναλάβει πρωθυπουργός ένας τεχνοκράτης, με ρόλο εγγυητή των μεταρρυθμίσεων στα δημοσιονομικά και στην οικονομία.

Η ΕΕ πιέζει την Κροατία, πρώην σοσιαλιστική ομόσπονδη δημοκρατία της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας, να αναδιοργανώσει εκ βάθρων τον πολυδάπανο και αναποτελεσματικό, κατά τις Βρυξέλλες, δημόσιο τομέα και να ανοίξει την οικονομία της ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο βρίσκεται κοντά στο 90% του ΑΕΠ.

Εάν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις η Κροατία κινδυνεύει με υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης του κρατικού της αξιόχρεου — το οποίο ήδη βρίσκεται στην βαθμίδα της μη-επένδυσης και μάλιστα με αρνητική προοπτική.

Και αυτό παρότι η Κροατία φέτος θα καταγράψει ανάπτυξη περί το 1,5% έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης.

Κρατείστε καλά την είδηση, γιατί σύντομα έχω να σας πω ένα… “ψιτ” στο αυτάκι!


nea.allnewz.gr 
Σχόλια