Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! Πέρασε… νύχτα το «παράλληλο πρόγραμμα» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΕΚ

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2015/12/ipourgiko1-600x278.jpgΑφού η τρόικα είχε απορρίψει το «παράλληλο πρόγραμμα» αναγκάζοντας την κυβέρνηση να το αποσύρει άρον-άρον, το Μαξίμου -κι αφού έλαβε τη δόση του 1 δισ. ευρώ- αποφάσισε να το περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παραμονές των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στις 24 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας και άλλοι 23 υπουργοί της κυβέρνησης υπέγραψαν ΠΝΠ και «πέρασαν» χωρίς την ψήφο της Βουλή το μισό «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ), χωρίς να έχει γνωστό αν έχει ενημερωθεί η τρόικα.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η κυβέρνηση επικαλείται «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των δομών και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την εξασφάλιση της απορρόφησης κονδυλίων του ΠΑΑ 2007−2013, τη λειτουργία της ΔΕΗ Α.Ε., και τη ρύθμιση δημοσιονομικών και φορολογικών θεμάτων» και αποφασίζει ότι:

* Το ελληνικό δημόσιο (ο Οργανισμός Διαχείρησης Δημοσίου Χρέους για την ακρίβεια) αναλαμβάνει χρέη 242 εκατομμυρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ σε τράπεζες. Το ποσόν επιβαρύνει άμεσα το δημόσιο χρέος της χώρας μας.

* Δαπάνες μετακινήσεων υπαλλήλων και μισθωμάτων, οι οποίες διενεργήθηκαν κατά το έτος 2015 και αφορούν υπαλλήλους οι οποίοι κατ’ εντολή της Υπηρεσίας μετακινήθηκαν έκτακτα στο εξωτερικό ή παρατάθηκε η παραμονή τους στο εξωτερικό εντός του έτους 2015, δύνανται να πληρωθούν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού τρέχοντος ή/και του επόμενου οικονομικού έτους του Υπουργείου Οικονομικών κατά παρέκκλιση των περί αναλήψεων υποχρεώσεων διατάξεων, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων νομιμότητας και κανονικότητας αυτών.

* Παρατείνεται η λειτουργία των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) και των «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» των φορέων των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού – αλλά πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2016. Τονίζεται όμως ότι « οι συμβάσεις του προσωπικού σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου». Το συνολικό διατιθέμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.670.000 ευρώ έως την 30η Ιουνίου 2016.

* Γενικοί Διευθυντές υπουργείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, οι οποίοι απολύονται αυτοδίκαια από την υπηρεσία, δύνανται μετά από αίτησή τους να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέων προϊσταμένων και εφόσον, δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

* Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 η ισχύς του Πίνακα Κατάταξης των επιτυχόντων υποψηφίων του διαγωνισμού για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων δόκιμων Δικαστικών Πληρεξουσίων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που προκηρύχθηκε το 2013 αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί.

* Σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χορηγείται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 1200 kwh ανά τετραμηνία και για περίοδο δύο τετραμηνιών, που αντιστοιχούν σε δύο εκκαθαριστικούς τετραμηνιαίους λογαριασμούς. Σε περιπτώσεις δικαιούχων, των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2015, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται. Η παροχή δωρεάν ρεύματος δύναται να επεκτείνεται και σε κατανάλωση του επόμενου έτους, προκειμένου να συμπληρωθεί η περίοδος χορήγησης δύο τετραμηνιών.

* Στους ιδιοκτήτες «πάει» το επίδομα ενοικίου. «Η ως άνω παροχή αφορά σε νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με νέους όρους, που συνάπτονται μετά την έγκριση χορήγησης της παροχής, και θα δίδεται απευθείας στον εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου. Η παροχή χορηγείται για εννέα μήνες εντός του έτους 2015 και δύναται να επεκτείνεται εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος χορήγησης εννέα μηνών».

* Παρατείνεται το επίδομα σίτισης: «Χορηγείται για το έτος 2015 και για χρονικό διάστημα εννέα μηνών επιδότηση σίτισης σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (…) Η παροχή του επιδόματος σίτισης δύναται να επεκτείνεται και εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος χορήγησης των εννέα μηνών».

* Με προεδρικό διάταγμα, ρυθμίζονται οι διαδικασίες υποδοχής αιτούντων διεθνή προστασία, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας και αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα ή χορήγησης του καθεστώτος δικαιούχου επικουρικής προστασίας ή ανθρωπιστικού καθεστώτος και το περιεχόμενο των καθεστώτων αυτών. Με όμοιο διάταγμα ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας ή προσφυγών που εκκρεμούν κατά την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.

* Δίδεται παράταση της Προσωρινής Άδειας Λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε.

* «Στις περιπτώσεις συστέγασης οινοποιείων με εγκαταστάσεις παραγωγής σταφιδίνης, μαρμελάδας από ξηρή σταφίδα, ή με εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σάκχαρη και σακχαρούχες ύλες, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες λειτουργίας και ελέγχου, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.»

* «Η επιλεξιμότητα υποβολής αιτημάτων πρώτης πληρωμής για τα έργα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007−2013, που εγκρίθηκαν εντός του έτους 2015, ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στη σχετική νομοθεσία προθεσμιών υποβολής τους και ανεξάρτητα από το ποσοστό των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν. Είναι επιλέξιμη η υποβολή ενός και μόνο τελικού αιτήματος πληρωμής που έχει υποβληθεί εντός των προβλεπόμενων στη σχετική νομοθεσία προθεσμιών ολοκλήρωσης για έργα του ΠΑΑ 2007−2013, ανεξάρτητα από τον χρόνο έγκρισής τους. Με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορηγούνται ατομικές ή συλλογικές παρατάσεις προθεσμιών υποβολής αιτημάτων πρώτης πληρωμής ή και ολοκλήρωσης έργων του ΠΑΑ 2007−2013 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στη σχετική νομοθεσία. Οι ήδη χορηγηθείσες παρατάσεις με όμοιες αποφάσεις, εξακολουθούν να ισχύουν.»

crashonline
Σχόλια