Προσοχή! Γιατί και πώς κινδυνεύετε με δηλητηρίαση από το κοτόπουλο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPbC0YS3v80a9yWMoB7B8_0HtMhPSYAGzG08YVGc1kEqOsUtA00fCFY3ZgTGfTKmfl9PdniddDHTnilW5hLzaffzsK7sRWJ-QALMrAB1HbQrNeYKpoZNGc6Gh-A-BJtxjq8zpM7geGim4/s1600/kotopoulo.jpgΤο πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από καμπυλοβακτηρίδιο.
Το πιτσίλισμα του νερού από το κοτόπουλο κατά το πλύσιμο με νερό στην βρύση του νιπτήρα της κουζίνας μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση επικίνδυνων βακτηρίων τόσο στα χέρια σας, όσο και στις επιφάνειες της κουζίνας, τα ρούχα σας και τα μαγειρικά σας σκεύη.

Σταγονίδια νερού μπορεί να "ταξιδέψουν" πάνω από μισό μέτρο προς κάθε κατεύθυνση και αρκούν μόνο λίγα κύτταρα καμπυλοβακτηριδίου για να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου δεν το κάνει πιο "ασφαλές" για κατανάλωση ούτε και αφαιρεί τα βακτήρια. Μόνο το καλό/επαρκές μαγείρεμα το επιτυγχάνει αυτό.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το 44% των ανθρώπων εξακολουθεί να πλένει το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα. Επιπροσθέτως, ενώ το 90% των ανθρώπων γνωρίζει ή έχει ακούσει ότι το κοτόπουλο μπορεί να έχει επίσης το βακτήριο της σαλμονέλας και το E.coli, μόλις το 28% γνωρίζει για το καμπυλοβακτηρίδιο.

Το καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter) είναι η πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στη Μ. Βρετανία, όπου επηρεάζει 280.000 ανθρώπους το χρόνο, ενώ προκαλεί και τον θάνατο περίπου 100 ατόμων ετησίως!

Περίπου τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις μόλυνσης από καμπυλοβακτηρίδιο προέρχονται από πουλερικά και υπολογίζεται ότι 65% των κοτόπουλων που πωλούνται στην αγορά φέρουν το συγκεκριμένο βακτήριο.

Η δηλητηρίαση από καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, σοβαρή διάρροια, πυρετό και έμετο.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως δύο έως πέντε ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μετά από επίσης δύο έως πέντε ημέρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αντιδραστική αρθρίτιδα, αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης και σύνδρομο Guillain-Barre.

Μπορεί να αποβεί μοιραία για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα άτομα με HIV και καρκίνο.


onmed.gr
Σχόλια