ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ! Τελειώνει ο ΕΝΦΙΑ, αλλά έρχεται ο φόρος κατοχής και θα πληρώνουμε περισσότερα!

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2014/07/%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B1.jpgΣε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς αναγκάζεται να εφαρμόσει την απόφαση για μείωση των αντικειμενικών αξιών. Ότι και να γίνει όμως, τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων δεν μπορούν να πέσουν κάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ που αποφέρει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η επιβάρυνση των ιδιοκτητών θα συνεχισθεί κι απλά θ” αλλάξει όνομα ο φόρος.

Η μείωση στις αντικειμενικές αξίες θα σημάνει απώλειες εσόδων εως και 600 εκατομμύριων. Όπως αναφέρει η Ημερησία, από τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ, μόνο όμως στο όνομα.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νέο φόρο, τον φόρο κατοχής στα ακίνητα. Ο φόρος αυτός θα »πατάει» στα πρότυπα του σημερινού συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται σε όσους έχουν περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ ή έναν φόρο σαν τον ΦΜΑΠ που ίσχυσε στην Ελλάδα από το 1997 μέχρι και το 2013.

Η τρύπα λοιπόν από τις αντικειμενικές θα καλυφθεί με αναπροσαρμογή των συντελεστών πάνω στους οποίους υπολογίζεται ο φόρος στα ακίνητα. Δηλαδή κάποιοι θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα, έστω κι αν δουν τις αντικειμενικές αξίες να είναι σημαντικά μειωμένες στην περιοχή τους.

Σήμερα ο φόρος υπολογίζεται σήμερα ανά ακίνητο με βάση ένα ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο το οποίο κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από την τιμή ζώνης. Οι αντικειμενικές τιμές έχουν μοιραστεί σε μια λίστα και σε κάθε κλιμάκιο αντιστοιχεί ένα ποσό φόρου. Έτσι, αρκεί και μια μικρή μείωση στην τιμή ζώνης ώστε ο ΕΝΦΙΑ να πέσει κατά 30%.

Απόδειξη είναι τα εξής παραδείγματα:

1. Διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2200 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο υπολογιζόταν μέχρι τώρα με 6 ευρώ το τετραγωνικό και ο ιδιοκτήτης του πλήρωνε 600 ευρώ. Μετά την αλλαγή, η τιμή ζώνης αναπροσαρμόζεται από τα 2200 στα 1760 ευρώ. Με την υφιστάμενη κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ο φόρος μειώνεται από τα 6 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 4,5 ευρώ ανά τ.μ και ο ιδιοκτήτης γλιτώνει 150 ευρώ φόρο

2. Διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1000 ευρώ η οποία αποφασίζεται να αυξηθεί κατά 10%. Σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό. Μετά την αύξηση, ο φόρος θα υπολογίζεται με 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό και ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με 80 ευρώ

crashonline
Σχόλια