Οι φήμες για το μυστηριώδες «εξωγήινο» ραδιοσήμα

Το ισχυρό σήμα από την κατεύθυνση του άστρου HD 164595 που κατέγραψε το ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600 (Credit: Bursov et al)


Το ισχυρό σήμα από την κατεύθυνση του άστρου HD 164595 που κατέγραψε το ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600 (Credit: Bursov et al)

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι προέρχεται από εξωγήινο πολιτισμό, σίγουρα όμως αξίζει περισσότερη μελέτη.

To σήμα ανιχνεύθηκε στις 15 Μαΐου 2015 από το ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600 της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, που βρίσκεται στον Καύκασο. Φαίνεται ότι προέρχεται από το άστρο HD 164595, ένα άστρο σαν τον ήλιο που βρίσκεται 95 έτη φωτός από τη Γη. Το σύστημα έχει έναν γνωστό σε μας πλανήτη, έναν αέριο πλανήτη σαν τον Ποσειδώνα, που χρειάζεται μόνο 40 μέρες για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από το άστρο του. Θα υπάρχουν πιθανώς κι άλλοι πλανήτες, που ίσως να μοιάζουν με τη Γη.
Διαβάστε επίσης: «To μυστηριώδες εξωγήινο ραδιοσήμα SHGb02+14a«
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Seth Shostak, έναν αστρονόμο του ινστιτούτου SETI στην Καλιφόρνια, αν το σήμα παραγόταν από έναν ραδιοφάρο κατασκευασμένο από ευφυή πολιτισμό, και ο φάρος αυτός εκπέμπει ραδιοκύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, τότε η ισχύς του θα είναι 1020 Watts. Μιλάμε για την εκπομπή τεράστιας ποσότητας ενέργειας, εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από το σύνολο της ενέργειας που πέφτει πάνω στη Γη από τον Ήλιο. Θα επρόκειτο για έναν πολιτισμό τύπου ΙΙ (κατά Kardashev), ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύνολο της ενέργειας που παράγει το άστρο του (διαβάστε σχετικά: ¨Εξωγήινοι πολιτισμοί τύπου II και το άστρο KIC 8462852¨) .

Το ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600 στη Zelenchukskaya (Ρψσία)

Το ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600 στη Zelenchukskaya (Ρωσία)

Το πιο πιθανό είναι ότι το σήμα δεν έχει εξωγήινη προέλευση, και δεν είναι τίποτε παραπάνω από κάποιες γήινες παρεμβολές στο ραδιοτηλεσκόπιο (… δυστυχώς).

Πάντως, για να βεβαιωθούν οι αστρονόμοι του ινστιτούτου SETI επιχείρησαν χθες να ανιχνεύσουν πάλι το σήμα με την διάταξη τηλεσκοπίων Allen (ΑΤΑ) στην Καλιφόρνια, χωρίς όμως αποτέλεσμα και θα επιχειρήσουν ξανά σήμερα. Και επειδή ένας εξωγήινος πολιτισμός μπορεί να στέλνει σήματα σε διάφορες συχνότητες, οι αστρονόμοι θα επιχειρήσουν και οπτική παρατήρηση του άστρου από το παρατηρητήριο SETI στον Παναμά.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.seti.org/seti-institute/a-seti-signalhttp://www.centauri-dreams.org/?p=36248 – newscientist.com

physicsgg.me
Σχόλια