Στα ψιλά γράμματα και αυτή η είδηση






«Επίθεση» στην νοοτροπία των Ελλήνων


Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Αυτά που ζούμε είναι πρωτόγνωρα. Στα ψιλά περνά η είδηση πρωτοφανούς «δίωξης» της παρότρυνσης πρύτανη στους φοιτητές του να υιοθετήσουν την «νοοτροπία της αριστείας», προκειμένου να συμβάλλουν στην «διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας ελευθερίας δημοκρατίας, αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης».
Για τα προαναφερθέντα λόγια το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση γεμάτη χαρακτηρισμούς σε βάρος του πανεπιστημίου Μακεδονίας και του πρύτανη του Αχιλλέα Ζαπράνη, ο οποίος κατά την τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του Ιδρύματος έκανε το «παράπτωμα» να τους ζητήσει να διαβάσουν έναν δικό του όρκο υπέρ της αριστείας!!!
Ο κ. Ζαπράνης επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εν λόγω όρκου, και διευκρίνισε πως τέτοιου είδους κείμενα υπάρχουν σε… όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Harvard: «Πρόκειται για μια διαβεβαίωση η οποία διαβάζεται από τους πρωτοετείς φοιτητές στα πλαίσια της τελετής υποδοχής τους στο πανεπιστήμιο. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται, υπάρχει ένα συγκεκριμένο τελετουργικό το οποίο έχουμε υιοθετήσει ούτως ώστε να νοιώθουν τα παιδιά ότι εισέρχονται σε μια κοινότητα που τους αγκαλιάζει και διέπεται από συγκεκριμένες αρχές. Αυτό τελεί υπό την έγκριση του συλλόγου των φοιτητών και θα πρέπει να επισημάνω εδώ ότι τέτοιου είδους κείμενα-διαβεβαιώσεις υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μάλιστα το συγκεκριμένο είναι ουσιαστικά από το κείμενο το οποίο διαβάζεται στο Harvard σε αντίστοιχη τελετή και το έχουμε μεταφράσει στα ελληνικά και αφαιρέσαμε δυο παραγράφους Προσωπικά δεν μπορώ δω ούτε και μια λέξη η οποία μπορεί να προκαλέσει, να δημιουργήσει δυσφορίες σε κάποιους από ένα τέτοιο κείμενο».
Το… απίστευτο κείμενο της αριστείας, , έχει ως εξής:
«Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ξεκινάμε τις σπουδές μας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε στη γνώση θα διατηρήσουμε τις αξίες του Πανεπιστημίου και θα υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της αριστείας μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαβεβαιώνουμε ότι θα φροντίσουμε να δρούμε μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αξιοπρέπεια ήθος και θα συμβάλουμε στην διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας ελευθερίας δημοκρατίας αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης».

Τι το μεμπτό υπάρχει σε αυτόν τον όρκο; Γιατί ανησυχεί η κυβέρνηση και ξεσηκώθηκαν συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Προτρέπει σε φόνους ή μίσος εις βάρος ανθρώπων;
Τόσο πολύ διώκεται πλέον η αριστεία και η προσωπική πρόοδος; Τα σχόλια δικά σας!
Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, η οποία απευθυνόταν στον Πρύτανη, του πρότεινε να διαβάσει, αντί του όρκου αριστείας, μεταξύ άλλων στους φοιτητές πως «δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια».
«Αρλουμπολογίες» λοιπόν τα περί «αριστείας, ελευθερίας δημοκρατίας, αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης». Αναρωτιόμαστε τι θα επακολουθήσει, άπαξ και πρυτάνεις ή καθηγητές εξακολουθούν να προτρέπουν τους φοιτητές να αριστεύουν και όχι να κομματικοποιούνται στα πανεπιστήμια της χώρας.
«Επίθεση» στην νοοτροπία των Ελλήνων που διαχρονικά κινείται στο πλαίσιο του «αιέν αριστεύειν»!


el.gr
Σχόλια