Έως τον Μάρτιο οι νέες αντικειμενικές...

Που τα βρίσκουν και που διαφωνούν κυβέρνηση και κουαρτέτο...

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, με στόχο ως γνωστόν το Staff Level Agreement έως το...
Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, καθώς φαίνεται τα δύο βασικά «αγκάθια» της αξιολόγησης –ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ΔΕΗ- έχουν λυθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, όταν και προβλέπεται να γίνει η εκταμίευση της δόσης. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί μεν τις διαβουλεύσεις, αλλά δεν μετέχει ενεργά, ζητώντας να μην βγουν οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα εκτός προγράμματος.
Με ταχείς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για το Δημόσιο

Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικούς παράγοντες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα περισσότερα προαπαιτούμενα αφορούν στον τομέα των υποδομών, όπως είναι το Κτηματολόγιο, τα μεταλλεία, κ.ά. Στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, η πιο σημαντική εκκρεμότητα αφορά στην επιλογή, μέσω ΑΣΕΠ, γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μετά τη συνάντηση με τους δανειστές, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι οι σχετικές προκηρύξεις θα ολοκληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου, ενώ η τοποθέτηση των διοικητικών γραμματέων, στη θέση των γενικών γραμματέων προσδιορίζεται να έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Επειδή η διαδικασία έχει υπερβεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το υπουργείο προσανατολίζεται στη μείωση της περιόδου «συνύπαρξης» με τους γενικούς γραμματείς σε περίπου τρεις μήνες αντί του εξάμηνου.

Σημειώνεται, ότι η επιλογή τους θα γίνει από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, όπου έχουν εγγραφεί οι «προσοντούχοι» υπάλληλοι. Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, υπό το ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η αποκομματικοποίηση του κράτους.

Για την αξιολόγηση του Δημοσίου, η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών ότι το υπουργείο σχεδιάζει η όλη διαδικασία να γίνει από το 2018 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα ενταχθούν τα ψηφιακά οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσεων.

Οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης​ έχουν προχωρήσει αρκετά και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ήδη αρχίσει η ανταλλαγή κειμένων για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) για τις περισσότερες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, που έχουν δρομολογηθεί.
Τον Μάρτη οι νέες αντικειμενικές – Συμφωνία για τη ΔΕΗ

Εξάλλου, στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών «κλείδωσε» η αναβολή στη θέσπιση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως τον Μάρτιο, με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Ενώ, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί το ΦΕΚ για την αξιολόγηση των εργαζόμενων στην ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι 3.500 σελίδες με περιγραφή θέσεων.

Ως προς το θέμα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η συμφωνία με τους Θεσμούς έκλεισε και απομένει η επίσημη επικύρωσή της από τις δύο πλευρές την ερχόμενη Παρασκευή.

Στη χθεσινή δίωρη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στην οποία παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συζητήθηκαν, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γιώργος Σταθάκης, τα τεχνικά θέματα εφαρμογής της συμφωνίας, πώς δηλαδή θα προχωρήσει η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης, της εν λειτουργία μονάδας Μελίτη Ι στη Φλώρινα και της άδειας για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ και τα χρονοδιαγράμματα ώστε η πώληση να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη συνάντηση με τους θεσμούς, που ορίστηκε για την Παρασκευή, βρίσκεται η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η πώληση θα γίνει με τη διαδικασία της απόσχισης την οποία θα αναλάβει να «τρέξει» η ΔΕΗ. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι το market test θα ξεκινήσει αμέσως μετά το κλείσιμο της επίσημης συμφωνίας την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGcomp). Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, η DGcomp θα εποπτεύει μέσω δικού της φορέα και τη διαδικασία του διαγωνισμού. Μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί το «τεχνικό περίγραμμα» της συμφωνίας, δηλαδή ο τρόπος που θα βγουν προς πώληση οι μονάδες.
Οι αλλαγές στα εργασιακά – συντάξεις

Στα θέματα του υπουργείου Εργασίας, με την κατάθεση μέσα στις επόμενες μέρες της ρύθμισης για τον τρόπο κήρυξης των απεργιών, κλείνουν και τυπικά τα θέματα που αφορούν την ατζέντα των εργασιακών.

Έτσι, ανοιχτά παραμένουν μόνο τα ζητήματα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς και η αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018 και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς αύξηση κατά 160 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους οι δανειστές ζητούν να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή επιδόματος...
Σχόλια