Καταιγίδες, χαλάζι και αφρικανική σκόνη...

φέρνει η μεταβολή του καιρού...

Από την Πέμπτη έως την Κυριακή τα συγκεκριμένα φαινόμενα θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας, ωστόσο, όπως...
τονίζει ο κ. Καλλιάνος, οι βροχές και οι καταιγίδες αυτές δεν θα είναι γενικευμένες, δηλαδή δεν θα επηρεάσουν ολόκληρη την Ελλάδα. 

«Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι ότι τα πιο ισχυρά φαινόμενα θα απασχολήσουν κυρίως τις δυτικές περιοχές της χώρας, φαινόμενα έως και μέτριας έντασης να εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία - Θράκη), ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση εξασθενημένα και μικρότερης χρονικής διάρκειας». 

Ιδιαίτερη προσοχή στα δυτικά και τα βορειοδυτικά Σύμφωνα με τον έγκυρο μετεωρολόγο, οι περιοχές που θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου 4ημέρου, είναι τα τμήματα της δυτικής και βορειοδυτικής Ελλάδας. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε κάπως προσεκτικοί οι κάτοικοι των Επτανήσων (κυρίως των βορείων τμημάτων), της δυτικής Στερεάς, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της δυτικής και βορειοδυτικής Θεσσαλίας». 

Ενίσχυση των ανέμων στα 8 μποφόρ 

Από την Πέμπτη, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν νοτιάδες και ισχυροί τονίζει ο κ. Καλλιάνος και εξηγεί: «Αυτό σημαίνει πως οι μέγιστες ριπές τους θα αγγίζουν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα, ειδικά στις περιοχές που θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές ή καταιγίδες, να είναι κάπως δύσκολη η κατάσταση. Ίσως υπάρξουν και ορισμένα απαγορευτικά στα θαλάσσια δρομολόγια. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές αν ταξιδεύετε μέχρι και το Σάββατο (στο Αιγαίο ειδικά)». 

Έρχεται και σκόνη από την Αφρική 

«Όπως είναι λογικό, με τέτοιους ισχυρούς νοτιάδες, τις περισσότερες φορές μας επισκέπτεται και σκόνη από τη βόρεια Αφρική. Άρα, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης, όχι όμως πολύ αυξημένης συγκέντρωσης τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές, με αποτέλεσμα αρκετές από τις βροχοπτώσεις να είναι και λασποβροχές» λέει ο μετεωρολόγος...
Σχόλια