Η "συγκλονιστική διάλεξη" του καθηγητή-"ιδιοφυΐα" Κων. Δασκαλάκη που απευθύνεται σε... ηλιθίους;




Διθυράμβους πλέκουν τα ΜΜΕ για την "συγκλονιστική διάλεξη" του 37χρονου καθηγητή που είναι και "ιδιοφυΐα", Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Προφανώς όσοι ένιωσαν "δέος" ακούγοντας τον, απέχουν τόσο από την Τεχνητή, όσο κι από το χάρισμα της Φυσικής Νοημοσύνης!







Η διάλεξη του, στη Θεσσαλονίκη, αφορούσε στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα «πέντε έως 50 χρόνια». Η αίθουσα του ΑΠΘ ήταν κατάμεστη με περισσότερους από 1500 φοιτητές και ακαδημαϊκούς που παρακολούθησαν τον έλληνα καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ να μιλά για τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς αυτή θα επηρεάσει την ανθρωπότητα.

Το πρώτο που πληροφόρησε το κοινό του είναι ότι... κανείς δεν ξέρει! Κι αντί λοιπόν, να δώσει απαντήσεις συγκεκριμένες για το μέλλον, προτίμησε... να θέσει ερωτήματα - ευκολάκι!
​Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν το παγκόσμιο ασφαλιστικό σύστημα από την επαπειλούμενη κατάρρευση;
Πόσο πιθανό είναι ένας καλοκάγαθος αλγόριθμος να εξελιχθεί σε ρατσιστή συνωμοσιολόγο μέσα σε λίγες ώρες;
Θα εναπόκειται στις ηθικές αξίες του software ενός αυτοοδηγούμενου αυτοκινήτου να αποφασίσει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, όταν το όχημα "συνειδητοποιεί" ότι επίκειται ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα με εμπλοκή πεζών;
Πώς θα χρησιμοποιήσει τη στατιστική ένα ρομπότ, για να αποφασίσει σε ποιον υποψήφιο πελάτη θα δώσει η τράπεζα ένα δάνειο και ποιος θεωρείται αναξιόπιστος;
Μπορεί όλο αυτό να ξεφύγει από τον έλεγχο; Ναι, θα μπορούσε όπως έχει συμβεί και με άλλα πράγματα στο παρελθόν;
Ο κος καθηγητής/ιδιοφυΐα δίνει 3 σενάρια: Το καλό, το κακό και το άσκημο. Μόνο που... το "καλό", είναι αυτό που λένε... "παραείναι καλό για να είναι αληθινό" και δεν χρειάζεται ούτε απλός καθηγητής, πόσο μάλλον ιδιοφυΐα, να είσαι, για να ξέρεις ότι δεν πρόκειται να πετύχει, αν έχεις:
Επαφή με την πραγματικότητα
Σωστή ενημέρωση
Μπορείς να διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές
Ας δούμε τα δυο χειρότερα σενάρια. Τα ονομάζει Wonderland, Pessiland και Stagnatia

Στο Pessiland, το δεύτερο "αρνητικό" σενάριο, η επιστήμη κατακτά την γενική νοημοσύνη, αλλά αυτή δεν είναι προσβάσιμη σε όλους, αλλά μόνο σε εργαστήρια εταιρειών ή κρατών, που τη χρησιμοποιούν για καταπιεστική επιρροή. "Αν πάμε σε αυτή την κατεύθυνση, το σενάριο είναι προφανώς δυστοπικό" επισήμανε ο καθηγητής. Μάλιστα, το καταλάβαμε όλοι.

Κατά το τρίτο σενάριο, το Stagnatia, για το οποίο ο δρ Δασκαλάκης επισήμανε ότι "έχει αρκετές πιθανότητες επαλήθευσης", είναι αυτό κατά το οποίο ενώ υπάρχουν ολοένα και περισσότερες εφαρμογές ειδικής τεχνητής νοημοσύνης (πχ αναγνώριση εικόνας και ήχου ή μετάφραση), η επιστήμη δεν καταφέρνει να κάνει το άλμα στη γενική τεχνητή νοημοσύνη και επικρατεί σχετική στασιμότητα. Ναι αλλά ξέχασε ότι και αυτό το σενάριο μπορεί να είναι παράγραφος του πρώτου, του δυστοπικού, και επίσης "έχει αρκετές πιθανότητες επαλήθευσης", αφού ήδη χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των πληθυσμών! Τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από κυβερνήσεις.

Πάμε τώρα στο "καλό" σενάριο, στο Wonderland; Στο υποτιθέμενο θετικό σενάριο, η αλληλεπίδραση ανθρώπων- μηχανών είναι θετική και ο πρώτος κερδίζει από την ύπαρξη των δεύτερων. Οι μηχανές κάνουν τις χειρωνακτικές εργασίες, ο άνθρωπος έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή εκτελεί πνευματικές εργασίες και το ασφαλιστικό σύστημα σώζεται, αφού η έλλειψη νέων ανθρώπων που εργάζονται και καταβάλουν εισφορές αναπληρώνεται από την ύπαρξη των ρομπότ, που δεν χρειάζονται ασφάλιση ή σύνταξη. Προϋπόθεση για να επαληθευτεί αυτό το σενάριο είναι να κατακτήσει η επιστήμη τη γενική νοημοσύνη, δηλαδή η μηχανή να μάθει να χρησιμοποιεί τη διαίσθηση και την εμπειρία που αποκτά από μια νοητική λειτουργία και να τη μεταφέρει σε μια που δεν ξέρει καθόλου (πχ, όταν γνωρίζει να παίζει σκάκι, να μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατηγική και στο πόκερ).

Πόσα ψέματα εμπεριέχονται στο καλό σενάριο; Ψέματα:
Αν είναι τα ρομπότ να κάνουν μόνο τις χειρωνακτικές εργασίες, για ποιο λόγο χρειάζονται "διαίσθηση και εμπειρία νοητικής λειτουργίας" όπως του ανθρώπου; Για να σηκώσουν ένα κιβώτιο; Για να έχουν καλύτερη κρίση από τον άνθρωπο ποιον θα πατήσουν και ποιον όχι στο δρόμο; Για να μπορούν να κάνουν μια δουλειά ψυχολόγου, κοινωνιολόγου, εκπαιδευτικού, πάστορα κλπ; Άρα τα ρομπότ δεν θα μπουν στην υπηρεσία μας μόνο για χειρωνακτικές δουλειές, στοχεύουν να αντικαταστήσουν σχεδόν σε όλες τον άνθρωπο. Γιατί;
Για να έχει ο ίδιος χρόνο να ασχολείται με πνευματικές εργασίες, λέει ο καθηγητής. Ναι... αλλά όλοι οι άνθρωποι ούτε έχουν τα προσόντα, αλλά ούτε και τη θέληση να ασχοληθούν με πνευματικές εργασίες τόσο υψηλού επιπέδου που να μην καλύπτονται από τα "έξυπνα" ρομπότ τους. Μπορεί οι κοινωνικές ανισότητες να μην δίνουν ίσες ευκαιρίες να εξελιχθούν όλοι νοητικά, ωστόσο υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δεν "παίρνουν τα γράμματα", πλην όμως είναι ισότιμοι πολίτες και άξιοι άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι. Τι θα γίνει με όλους αυτούς; Πως και σε τι θα απασχοληθούν; Δεν είναι ντροπή να μην το έχεις να γίνει επιστήμονας, φιλόσοφος, συνθέτης ή αστροναύτης, τι θα γίνουν όλοι αυτοί;
Πως θα λυθεί το ασφαλιστικό αν δουλεύουν τα ρομπότ και ο κόσμος είναι στην ανεργία; Θα βρεθούν ξαφνικά κονδύλια να πάρουν οι προηγούμενες γενιές και οι τωρινές όλες εθνικό εισόδημα; Σε ποια ακριβώς οικονομία ποιας Wonderland του πλανήτη μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; "Θα σωθεί το ασφαλιστικό" σημαίνει ότι θα "σωθούν οι επιχειρήσεις" που δεν θα πληρώνουν ασφαλιστικό για να παράγουν τα λιγοστά πλέον προϊόντα τους που θα τα καταναλώνει η περιορισμένη κάστα της ελίτ και εκείνων των λίγων στην υπηρεσία τους, καλή ώρα σαν τον κο καθηγητή που της στρώνει το κόκκινο χαλί. Οι υπόλοιποι... θα έχουν κάνει γκελ στο άλλο σενάριο, το δυστοπικό και τα δυο σενάρια θα χωρίζει ένας ψηλός τοίχος!
Αυτό που δεν είπε ο κος καθηγητής, είναι ότι η όλη σύλληψη και εφαρμογή της ιδέας της ρομποτοποίησης της εργασίας ξεκινά και εξελίσσεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το απόλυτο εργαλείο της Παγκόσμιας Ελίτ. Κι αφού αυτοί ήδη έχουν δώσει δείγματα γραφής που αποδεικνύουν ότι νοιάζονται μόνο για τα συμφέροντα του 1% του πλανήτη και δεν τους καίγεται καρφί για το 99%, πώς είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει η παραμικρή ελπίδα όλη αυτή η εξέλιξη να μην είναι σε βάρος των λαών; Ουτοπία και ο κος καθηγητής το γνωρίζει, απλά πουλάει φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες και τα παπαγαλάκια χτυπούν παλαμάκια με τα δυο τα χεράκια!

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι απόφοιτος των Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. και έχει κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και εργάστηκε ως... μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft, ενώ έχει πάρει και ερευνητική υποτροφία της Microsoft.

Ε βέβαια! Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια ψέματα θα μάθεις! Με τον Μπιλ Γκέιτς; Ο καλύτερος!

igata.gr


Σχόλια