«Τελική λύση» στο προσφυγικό...


...θέλει ο Βέμπερ...

Για το ζήτημα της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής τοποθετήθηκε ο, γνωστός για τις προκλητικές του απόψεις, Μάνφρεντ Βέμπερ. Οι λέξεις, όμως, που...
χρησιμοποίησε ο Γερμανός πολιτικός προκάλεσαν αντιδράσεις και οργισμένα σχόλια.

Ο επικεφαλής του της Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, στέλεχος του CSU (αδελφού κόμματος του CDU) έκανε λόγο για «τελική λύση» στο προσφυγικό ζήτημα το 2018.

Η διατύπωσή του (στα γερμανικά «finale Lösung») θύμισε ανάλογη φράση των Ναζί για τους Εβραίους («Endlösung») και δημιούργησε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

Μπορεί ο Βέμπερ να μην χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια διατύπωση με εκείνη των ναζί, όμως, αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινιστική δήλωσε μέσω Twitter. «Με κάθε σαφήνεια: η σκόπιμη παρερμηνεία της δήλωσής μου εδώ είναι απόλυτη ανοησία (...) Αντιθέτως, (η δήλωση) αφορά μια συλλογική ευρωπαϊκή λύση το 2018, σχεδιασμένη ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Βέμπερ έγιναν σε εκδήλωση των Χριστιανοκοινωνιστών, στην οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένος ο Βίκτορ Όρμπαν, ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός που έχει πρωτοστατήσει στην σκληρή γραμμή κατά των προσφύγων.

Άλλωστε, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ευθαρσώς ότι στο προσφυγικό ζήτημα απαιτούνται νομοθετικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό ο Βίκτορ Όρμπαν και οι χώρες του Βίζεγκραντ πρέπει να παίξουν ρόλο κεντρικού συνομιλητή.

efsyn.gr
Σχόλια