ΚΈΝΤΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΏΝ ΕΦΑΡΜΟΓΏΝ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΊΚΤΥΟ





Πολύ πρόσφατα (30/1/17), το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε την ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στην βουλή. Ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, με δήλωσή του σημείωσε:


Πράττουμε το αυτονόητο, γιατί είναι απλά αδιανόητο η χώρα μας να μη διαθέτει, σήμερα, διαστημική υπηρεσία. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, στο κοντινό παρελθόν και με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων, «απεμπολήσαμε», ουσιαστικά, τα δικαιώματά μας στο διαστημικό φάσμα,

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο:


[...] Με την εκτόξευση, φέτος, του δορυφόρου Hellas Sat, δημιουργούνται σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες, που θα αξιοποιηθούν από μια εταιρεία διαστημικής πολιτικής αντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το ΕΚΔΕ θα αναλάβει τη μίσθωση -με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- των διαθέσιμων αναμεταδοτών που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο (για στρατιωτικές, τηλεοπτικές και άλλες εφαρμογές). Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία η αξιοποίηση των ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών που προκύπτουν από πολιτικές για το διάστημα (π.χ. εφαρμογές πολιτικής προστασίας: παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αυθαίρετης δόμησης κ.λπ.).

Το ΕΚΔΕ θα διασυνδεθεί ως κόμβος με σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα, θα διασυνδέσει την έρευνα με την παραγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων , θα διευκολύνει την αξιοποίηση εφαρμογών από την ΕΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό, τη διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τον Ελληνικό Στρατό, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία από την Ε.Ε. και διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να καταστεί, επίσης, κέντρο προσέλκυσης εμπορικών εταιρειών που θα αιτούνται φάσμα στο διάστημα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών (όπως η Κύπρος και η Μάλτα) οι οποίες αποκομίζουν σημαντικά τέλη. [...]

Να σημειώσουμε πως η Ελλάδα - που κατέχει κυριαρχικό δικαίωμα στο διάστημα, στις 39 μοίρες ανατολικά - είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν Οργανισμό που να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency). Επιπλέον, τα τελευταία 20 χρόνια,η χώρα έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δημοσίου χρήματος, για την συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως – π.χ.- τα Galileo, EGNOS, COPERNICUS, τα οποία δεν αξιοποιούνται, εξαιτίας της απουσίας εξειδικευμένου προσωπικού υψηλού επιπέδου και την εκπροσώπηση σε επιτροπές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ σχετικά με την ειρηνική χρήση του εξωατμοσφαιρικού διαστήματος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα αυτά τα συστήματα θα αξιοποιηθούν και για την επιτήρηση, καθώς ζούμε πια την εποχή της κατάργησης της ιδιωτικότητας. Το Galileo για παράδειγμα, μπορεί να εισβάλλει και να θέσει υπό τον αόρατο έλεγχό του όλων των ειδών λογισμικά προγράμματα κινητών, όπως iOs (iPhones), Windows Phonees, Android, Blackberry και Symbian. Οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται τα συστήματα αυτά μπορούν να εκτελέσουν πολλά διαφορετικά είδη παρακολούθησης, όπως η αναφορά της θέσης του κινητού, η λήψη φωτογραφιών, η αντιγραφή σημειώσεων από το ημερολόγιο, η καταγραφή νέων καρτών SIM που εισέρχονται στην μολυσμένη συσκευή, η υποκλοπή τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων, καθώς και η ενεργοποίηση του μικροφώνου.
Μάλιστα, το 2014, έρευνα της γνωστής διεθνούς εταιρείας προστασίας υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων Kaspersky Lab και της καναδικής Citizen Lab, είχε δείξει ότι οι κρατικές υπηρεσίες της Κύπρου, μέσω συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, κατασκευασμένων ειδικά για κυβερνητική χρήση, παρακολουθούν τα κινητά μας τηλέφωνα και υποκλέπτουν τα δεδομένα τους. Σύμφωνα με την έρευνα, μέσω της ιταλικής εξειδικευμένης εταιρείας «Hacking Team», έχει εγκατασταθεί και στην Κύπρο, ένας από τους υψηλής τεχνολογίας κεντρικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για την εξ' αποστάσεως παρακολούθηση και υποκλοπή δεδομένων κινητών τηλεφώνων.

Συνεπώς η Ελλάδα ή θα πετάξει δικό της δορυφόρο, δυνατότητα που είχε και την απώλεσε με την πώληση του Hellas Sat από την πώλησή του το 2013, ή θα μισθώσει την τροχιακή θέση. Εάν τίποτα από τα δυο δεν συμβεί, η Ελλάδα θα χάσει ένα σημαντικό κυριαρχικό δικαίωμα στο διάστημα, το οποίο θεωρείται εξίσου σημαντικό με τον εναέριο χώρο ή τα χωρικά ύδατα.

Με όλα αυτά λοιπόν, ξεκίνησε και το θέμα που φυσικά, πήρε επικές διαστάσεις στο διαδίκτυο, με καζούρα, trolling (έμμισθο ή του χαβαλέ), μα και με αναλύσεις, κάτι που υποθέτω πως θα έγινε και στα κανάλια.


πετυχημένο, με αυτό γέλασα

Ο δε υπουργός Ν. Παππάς, σχετικά με αυτά, απάντησε κάτι προβλέψιμο:


Διαβάζω στα social media πολλές χιουμοριστικές αναρτήσεις σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) και, μάλιστα, πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένες. Πέραν της πλάκας, όμως, και ασφαλώς πολύ πέρα από τα επίσημα τρολ ορισμένων κομμάτων, οφείλουμε να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με ένα θέμα που βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής κυριαρχίας και της εθνικής μας ασφάλειας.

«κυριαρχία και εθνική ασφάλεια» φυσικά...

Παρόλα αυτά όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Να διευκρινίσω εδώ, σε όσες/ους δεν γνωρίζουν το osarena, πως απεχθανόμαστε κάθε κράτος, κάθε σύνορο, κάθε «εθνική κυριαρχία», πως θεωρούμε τις κυβερνήσεις μορφές εξουσίας και είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη και τον έλεγχο των λίγων πολυεθνικών. Θεωρούμε σαν απροσάρμοστους τους ανθρώπους που επιζητούν την εξουσία θεωρώντας τους εαυτούς τους σαν ανώτερους.
Αυτό, επειδή πιο κάτω οι διευκρινήσεις που θα γίνουν, ίσως ξενίσουν, μα δεν αποτελούν θέση, αλλά την πραγματικότητα και είναι απλά μια απάντηση στα όσα εκατέρωθεν κυκλοφορούν. Και αυτές γίνονται με βάση την ισχύουσα πραγματικότητα και κανονικότητα.

Τι είναι το «Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ»):

Δεν θα κάνουμε αναλύσεις, μην ανησυχείτε. Πολύ απλά θα πούμε, πως δεν πρόκειται για την NASA, ούτε για βάση διαστημοπλοίων και πυραύλων στην Ελλάδα, επισκέψεις εξωγήινων, ούτε κάτι άλλο από τα όσα γράφονται.
Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο τίτλος του το διευκρινίζει σαφέστατα:

Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών

Εφαρμογές. Σε πεδία σαν αυτά που αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου πιο πάνω:


[...] αξιοποίηση εφαρμογών από την ΕΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό, τη διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τον Ελληνικό Στρατό, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία από την Ε.Ε. και διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς. [...]

Συν τα οικονομικά οφέλη, συν τα «κυριαρχικά δικαιώματα» (δικαιώματα στο σύμπαν, έλεος!).

Και για να το κάνουμε πιο απλό και κατανοητό ακόμα, το διαδίκτυο / internet, είναι μια εφαρμογή της τεχνολογίας. Και λέγοντας «εφαρμογή», προφανώς δεν εννοούμε τις apps και τις desktop εφαρμογές, μα την πρακτική υλοποίηση κάποιου πεδίου. Του να είναι δηλαδή εφαρμόσιμο.

Όμως, πέρα από αυτά, υπάρχει κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, που δυστυχώς όλη αυτή η χλεύη και οι πολιτικές δηλώσεις, το αφήνουν στην σκιά. Και εμείς αυτό ακριβώς θέλουμε να αναδείξουμε. Και αυτό έχει όχι μόνο όνομα, μα και υλοποίηση. Πρόκειται για το UPSat.

Τι είναι το UPSat:

Ο UPSat είναι ο πρώτος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού δορυφόρος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Libre Space Foundation και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για να συμμετάσχει στην διεθνή ερευνητική αποστολή QB50 η οποία περιλαμβάνει 50 δορυφόρους με σκοπό την συλλογή δεδομένων για την θερμόσφαιρα, του ανώτατου στρώματος της ατμόσφαιρας της Γης. Το εγχείρημα συντονίζεται από το Ινστιτούτο δυναμικής ρευστών Von Karman.


Και από πού ξεκίνησε αυτό;

Από ένα... hackerspace!

INFO: Το Hackerspace.gr [HSGR] είναι ένας χώρος αφιερωμένος στο δημιουργικό hacking κώδικα και κατασκευών, στην Αθήνα. Είναι ένας χώρος 120 τετραγωνικών μέτρων, ανοιχτός σχεδόν 24/7. Βρίσκεται Αμπατιέλου 11 Αθήνα, (Άγιος Ελευθέριος).
Εκεί ελεύθερα, μπορεί να πάει ο οιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει τον χώρο για πρότζεκτς, για πρόσβαση στο διαδίκτυο κλπ.
Συν των άλλων, συχνά πυκνά, διοργανώνονται και διάφορες δράσεις.

To ιστορικό:

Όταν στο hackerspace.gr έφτιαξαν τον SatNOGS, έναν ανοιχτού κώδικα DIY σταθμό επικοινωνίας με δορυφόρους, κέρδισαν ένα διαγωνισμό (το Hackaday Prize) και πήραν κάποιο χρηματικό ποσό με το οποίο έφτιαξαν το Libre Space Foundation για να προωθήσουν τις ανοιχτές διαστημικές τεχνολογίες.

Εδώ και λίγο καιρό, από τον Ιανουάριο του 2016, στο Hackerspace.gr κατασκεύαζαν τον UPSat, τον πρώτο δορυφόρο που τρέχει ελεύθερο λογισμικό FreeRTOS και δικές τους προσθήκες στα υποσυστήματά του τα οποία είναι ανοιχτού υλικού (hardware), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Γιατί;

Για ένα Οικοσύστημα Ανοιχτών Τεχνολογιών στο Διάστημα.

Αυτό που κάνανε σαν Libre Space Foundation μαζί με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (και ειλικρινά είναι προς τιμή του Πανεπιστημίου αυτό) είναι ότι αντί να αγοράσουνε όλες τις πλακέτες και το λογισμικό έτοιμα (ναι μπορείς να αγοράσεις τέτοια πράγματα) να σχεδιαστούν, να αναπτυχθούν, να κατασκευαστούν, και να ενσωματωθούν όλα κύρια υποσυστήματα του δορυφόρου και αυτά ως ανοιχτό hardware και software να είναι διαθέσιμα στους πάντες.


Για να μην τα επαναλαμβάνουμε, δείτε αναλυτικότερα:


UPSat: Ο Πρώτος Δορυφόρος που τρέχει Ελεύθερο Λογισμικό FreeRTOS [Hackerspace]


Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, ανοίγουν δρόμοι για πολλά πράγματα και κυρίως για την προώθηση και υπεροχή του Ελεύθερου / Ανοιχτού στις τεχνολογίες και πρακτικές που οδηγείται η ανθρωπότητα, καθώς και σε ατομικές πρωτοβουλίες. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η βιοτεχνολογία, η εξέλιξη της πληροφορικής και το άνοιγμα σε νέα πεδία, είναι αυτά που συμβαίνουν ακριβώς τώρα.

Αν και ακούγεται λογική η άποψη πως «εδώ άνθρωποι πεθαίνουν και εμείς ασχολούμαστε με τα αστέρια», είναι αρκετά εσφαλμένη, δεδομένης της κατάστασης. Αν καποτε, τα τεχνητά βοηθήματα, οι ακτινοβολίες και όλα αυτά λιθοβολούνταν με αντίστοιχο τρόπο, το προσδόκιμο ζωής θα ήταν πολύ χαμηλότερο, με την επιστήμη και την τεχνολογία να σέρνονται.

Σαφώς και θα ορμήξουν τα εργολαβικά κοράκια. Σαφώς και θα τρέξουν μίζες, σαφώς και θα γίνουν όλα όσα ξέρουμε πως συμβαίνουν σε ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη του κόσμου. Και συμφωνούμε πως αυτό μπορεί να κατηγορηθεί σαν πράξη, μπορεί να αμφισβητηθεί και πολύ σωστό θα είναι να συμβεί. Όμως, δεν σημαίνει πως η ιδέα από πίσω θα πρέπει να ισοπεδωθεί, ούτε πως όλα είναι επιλήψιμα και κατακριτέα. Αναρωτιέμαι, τι θα έκαναν όλοι αυτοί που κατακρίνουν, χωρίς την τεχνολογία και την επιστήμη.

>>> η ιστοσελίδα του Libre Space Foundation.

Νομίζω, δεν χρειάζεται παραπάνω ανάλυση και έγινε σαφές το πού θέλουμε να εστιάσουμε με το παρόν.



[ Πηγή osarena.net ]
Εικόνα Helen 
Σχόλια